Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Öt évre visszamenőleg mindenkitől behajtják

A mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a közelmúltban mindenkinek fizetési felszólítást küldött.
Több száz autós meglepve bontotta fel az elmúlt hetekben a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-től kapott levelet, amiben az akár évekkel ezelőtti – be nem fizetett – parkolási bírságot kérik számon tőlük. Sokan már nem is emlékeznek, hogy az adott időben fizetés nélkül parkoltak, ezért százával érkeznek a társasághoz a „megdöbbenéssel tapasztaltam..." kezdetű levelek. Például lapunkhoz fordult egy egyedül élő olvasónk is, aki állítása szerint a felszólításban megadott időben kórházban feküdt egy másik városban.
A társaság ügyvezetője szerint viszont kizárólag azokban az esetekben postázták a felszólítást, ahol felvétellel bizonyítható a jegy nélküli parkolás.

Láng István a Kisalföldnek elmondta: nem csupán Mosonmagyaróváron, hanem az egész országban ezekben a hónapokban küldték ki öt évre visszamenőleg a fizetési felszólításokat. Egy törvénymódosítás ugyanis lehetővé tette a parkolókat üzemeltető társaságoknak, hogy a Belügyminisztérium illetékes szervezetén keresztül hozzáférjenek a járművek tulajdonosainak adataihoz. Az ügyvezető hangsúlyozta: kizárólag azokban az esetekben küldtek fizetési felszólítást, ahol a fényképpel vagy videofelvétellel is bizonyítani tudják, hogy a gépjármű az adott időben jegy nélkül parkolt. Amennyiben valaki kételkedik ennek meglétében, megtekintheti a felvételt a parkolási csoport irodájában a Fő úton, a Serényi-kapunál.

A felszólításokat azért is most küldték ki, mert egy napokban hatályba lépett új rendelet szerint a fizetés nélküli – jogosulatlan – parkolás időpontjától számított hatvan napon belül az üzemeltető köteles postára adni a díj- vagy pótdíjfizetési felszólítást. Ez a rendelkezés a már folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik.

A VÜF KFt. több ezer fizetési felszólítást postázott ki az elmúlt időszakban. A be nem fizetett pótdíjakból több mint 10 millió forintos kintlévősége van a társaságnak. Az ügyvezető hangsúlyozta: a kft. önkormányzati vagyont működtet, ezért nem tehetik meg, hogy önként lemondanak erről az összegről. A befolyt pótdíjakat városüzemeltetésre forgatják vissza.
A társasághoz naponta átlagosan tíz levél érkezik, amiknek feladói valós vagy vélt indokokkal kifogásolják a pótdíjfizetést. A leggyakoribb, hogy elfelejtik kitenni a mozgáskorlátozott-igazolványt. Ilyen esetekben, amennyiben bizonyítható a jogos használat, a társaság eltekint a pótdíjtól. Szintén gyakori, hogy a parkolójegyváltás ideje alatt büntetnek meg valakit. Ilyenkor, ha a jegyváltás és a büntetés közti idő öt percen belül van, szintén nem kell pótdíjat fizetni.

Megoldás a kórházi parkolásra

A kórház előtti parkoló használatával kapcsolatos, évek óta húzódó problémát kívánják megoldani a közeljövőben, hogy a várakozóhelyet valóban csak a kórházba érkezők használják. Most dolgozzák ki a technikai feltételeit annak, hogy a kezelésre érkezők két órára ingyenesen kapjanak jegyet ezekre a várakozóhelyekre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sallai Péter viseli a 20-as sisakot

Ünnepi állománygyűlésen búcsúzott tegnap a tűzoltóságtól Grósz József városi parancsnok, egyúttal beiktatták a testület új vezetőjét, Sallai Péter alezredest. A város nevében Szabó Miklós polgármester köszöntötte a nyugállományba vonuló parancsnokot és adta át nyugdíjas-igazolványát. Polgármester kiemelte: Grósz József olyan állapotban adja át utódjának a tűzoltó-parancsnokságot. Tovább olvasom