Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Öt éve a mosonmagyaróvári kapitányság élén

Némi hullámzással, de állandósult a bűnügyi helyzet a mosonmagyaróvári járásban.

Napra pontosan öt éve a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon tartott állománygyűlésen jelentette be az akkori megyei főkapitány, hogy 2008 februárjától dr. Csokán Csaba alezredes irányítja a kapitányság munkáját. Elődje, Horváth Csaba pedig a győri kapitányságot vezeti tovább. Csokán Csabát a megyei főkapitányság osztályvezetőjeként érte a felkérés a Lajta-parti rendőrök vezetésére. Az évfordulón lapunk összegzésre kérte a kapitányságvezetőt.

– Meglehetősen nehéz időszak volt az öt évvel ezelőtti a rendőrség életében. Nem sokkal korábban vált hazánk teljes jogú schengeni taggá, valamint akkor zajlott le a rendőrség és határőrség összevonása – magyarázza Csokán Csaba. Elmondta: ez jelentős létszámnövekedéssel járt. A kapitányság addigi 154 tagú állománya 260-ra bővült. Ezt követően 2010 végére állt be az előírt létszám, jelenleg is 185 tagú az állomány. Ennek levezénylése úgy, hogy minden kollégának legyen beosztása, nehéz feladat volt. A nyitottá vált határ ugyancsak nagy kihívások elé állította a kapitányságot. Szintén okozott némi fejtörést az elöljáróknak a másfél éve megnyílt osztrák munkaerőpiac. Az ebből adódó létszámgondokon végül átcsoportosításokkal sikerült úrrá lenniük.

˝Az állomány jó hozzáállásának köszönhetően sikerült leküzdeni a nehézségeket˝ – mondja dr. Csokán Csaba.
˝Az állomány jó hozzáállásának köszönhetően sikerült leküzdeni a nehézségeket˝ – mondja dr. Csokán Csaba.

A kapitányságvezető úgy értékeli: nem volt könnyű a Lajta-parti kezdet, hiszen ebben a beosztásban első munkanapjának első óráiban rögtön egy gyilkosság történt Halászin. Két férfi italozás közben összevitatkozott, s ez végül tragédiába torkollt. Az elmúlt öt év emlékezetesebb eseményei és eredményei közül Csokán Csaba kiemelte azt a fegyveres rablássorozatot, amikor 2009 elején benzinkutat és játéktermet támadtak meg az elkövetők. A rendőrök végül rövid időn belül elkapták a feltételezett tetteseket, három szigetközi fiatalembert. Ugyancsak az emlékezetes esetek közé tartozik annak a betöréssorozatnak a felderítése, amikor összesen százharminchárom ilyen bűncselekményt követett el két helyi fiatalember. Rövid időn belül sikerült elfogniuk azt a párost is, akik negyven autót törtek fel a környéken. Az alezredes egyértelmű eredménynek tartja, hogy jól kezelik a migrációs nyomást is, valamint sikerült megreformálni a vízi közlekedést a Mosoni-Dunán.
A térség bűnügyi helyzetét némi hullámzással ugyan, de az állandóság jellemezte az elmúlt öt évben. A korábbi időszakhoz képest csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, a kiemelt kategóriába tartozó bűnesetek felderítési mutatói pedig a megyei és az országos átlagot is meghaladják.

Csokán Csaba kiemelte: meglehetősen sokrétű a feladatrendszerük, nap mint nap újabb kihívások közepette teszik a dolgukat. Jól működő állományt vett át öt éve és bízik abban, hogy mára sikerült továbbépítenie ezt a szervezetet és szemléletet. Mint mondja: amikor ide került, tudta, hogy nem kis feladat egy ilyen szervezet irányítása. Ám beosztottjai hozzáállása sokat segítetett. Teljes mértékben együttműködőek voltak, s együtt küzdötték le a kihívásokat. Nélkülük nem sikerült volna elérni a mai eredményeket.

A rendőrkapitány hangsúlyozta: az elmúlt öt év alatt megszerette ezt a várost. Jól érzi itt magát, és bízik abban, hogy a jövőben is Mosonmagyaróváron és a környező településeken élők megelégedésére végezheti a munkáját.

Olvasóink írták

  • 2. Mardel420 2013. február 01. 03:17
    „Aha jah 5 éve jól szolgál a közeg , vicc az egész ismerősömékhez betörtek mai napig nincs meg tettes, illetve idén január 15. -én egy külföldi rendszámú kamion parkolt közvetlenül a kapitányság mellet azon a zebrán ami a kerékpárút mellet van egy rendőrt se láttam ott tevékenykedni aki meg büntette volna tilosban parkolásért nem csak a nagy ügyeket kell ám emlegetni! ....”
  • 1. abszurdisztán 2013. január 30. 09:37
    „Szívből gratulálok, valóban jó munkát végez a rendőrség a városunkban !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenetanárok közös koncertje

A Mosonyi Mihály Zeneiskola nemzetközi tanári hangversenyének színhelye volt a Flesch Károly… Tovább olvasom