Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Osztrák tulajdonban a téesz

Az értékes területekkel és ingatlanokkal rendelkező ásványrárói szövetkezetnek új, osztrák tulajdonosa van.
Kattintson a képre >>
Az értékes területekkel és ingatlanokkal rendelkező ásványrárói szövetkezetnek új, osztrák tulajdonosa van. Az elnök szerint az üzletrészek névértéken felüli kifizetése nagy érvágást jelentett, korábban a sertés- telep veszteségeket termelt, így mára tarthatatlan lett a téesz helyzete.

A 3,6 hektáros majorral, magtárépülettel, műhellyel, raktárakkal, héthektáros kavicsbányával (melyből bármikor elkezdhető a kitermelés, s 825 ezer köbméter kavicsot nyerhetnek), munka- és erőgépekkel rendelkező ásványrárói Szigetköz Termelő, Kereskedő és Szolgáltató Szövetkezet elnöke és eladást koordináló tagja, Mayer Béla úgy véli: az utóbbi négy évben az üzletrészekre kifizetett 87 millió forint „roppantotta meg" a szövetkezetet.

– 1991-ben vált ki Ásványráró a darnózseli téeszből – kezdte az elnök. – A hatályos törvény alapján alakultunk át: menet közben többször próbáltam arra sarkallni a tagokat, hogy váljunk kft.-vé, ám a többség nem merte a biztos mát a bizonytalan holnapra cserélni.

– A vagyonnevesítés után több mint 400 tulajdonosa volt a szövetkezetnek: köztük külső üzletrészesek, nyugdíjasok, aktív dolgozók. A tulajdonviszonyok rendezését, vagyis az üzletrészek felvásárlását folyamatosan rendeztük. E célra 15 év alatt 120 millió forintot költöttünk. Így mára 17 tulajdonos maradt – mondta el az elnök. – A 2001 és 2005 közötti időszak volt a legnehezebb, ekkor ugyanis 87 millió forintot fizettünk ki az üzletrészeseknek.

Össze is fogtak többen ebben az időszakban, s az „egy tag, egy szavazat" joga alapján kikényszerítették, hogy részüket 150 százalékon fizessük ki. Úgy gondoltuk, ha ezt nem tesszük meg, már akkor felszámolják a szövetkezetet. Ez a nyolcvanhétmillió forint nagy érvágást jelentett: megroppantotta a téeszt. Ha ezen összeg egy részét kiegészítve az állami támogatásokkal beruházásra fordíthattuk volna, sokkal jobb helyzetben lennénk.

Eladták a sertéstelepet, burgonyatárolót

– Kezdetben 1200 hektáros szántón növénytermesztéssel, sertéstenyésztéssel, hizlalással foglalkoztunk. 2000-ig egy 300 anyakocás telep működött, ám ekkorra már hatalmas veszteségeket termelt. Ezzel egyidejűleg többen is „kivették" a földjeiket, így mára alig 700 hektár szántó maradt használatunkban, hisz mindent bérelnünk kellett. Hektáronként 20 ezer forint bérleti díjat fizettünk, s az alkalmazottak bére a járulékokkal együtt hektárra vetítve 75 ezer forintot jelentett. Ezt lehetetlen volt kigazdálkodni. Talpon maradásunk záloga a vagyontárgyak értékesítése volt: az ásványrárói önkormányzat megvette a sertéstelepet, míg a darnózseli szövetkezet a burgonyatároló tulajdonrészünket. Ezekért összesen közel 100 millió forintot kaptunk, ebből finanszíroztuk a kiadásainkat, főleg az üzletrészek kifizetését.

Október végén szerződtek

– 2004-re a jelentős vagyonvesztés miatt új helyzet állt elő, s látszott, hogy 2006-ra finanszírozhatatlan lesz a téeszműködtetés. Három lehetőségünk volt: vagy tagi magántőkék bevonásával kft.-vé alakulunk, vagy megpróbáljuk értékesíteni, vagy felszámoljuk a szövetkezetet. Az eladás mellett döntöttünk. Három jelentkező kopogtatott nálunk, végül az osztrák Reinhard Lidyt választottuk ajánlata alapján. P három részletben fizeti ki a vételárat, mely összeg mértékét bizalmasan kezeljük. Október végén kötöttük meg a szerződést, akkor a vételár 25 százalékát, majd november elején a második részletet ki is fizette.

Az utolsó harmad december 15-én aktuális. Nem klasszikus adásvételről van szó: az üzletrészünket értékesítettük: s így minden marad a régiben. Még a szövetkezet neve sem változik, csak a tulajdonosa. A tizenhét alkalmazottból hárman korábban, míg ketten most mennek nyugdíjba, ketten pedig előnyugdíjba. Öt embert átvesz az új tulajdonos, ketten vállalkozók lesznek, így hárman maradnak munka nélkül.

„ Fejleszteni szeretnék"

A harmincnyolc éves andaui Reinhard Lidy tizenegy éve kezdett magyarországi vállalkozásba, jelenleg egy jánossomorjai cég tulajdonosa. Terményfelvásárlással, vetőmagtermeléssel és -eladással foglalkozik, s ezt szeretné bővíteni.
– A terveim szerint terménytárolót építek és bővítek Ásványrárón. Több konkrétumot nem mondanék, mivel korábban több befektetési kísérletem is különböző akadályokba ütközött. Látok fantáziát az üzletben, s már korábban is kapcsolatban voltam a szövetkezet tagjaival, s az itt gazdálkodókkal: ezért fejleszteni szeretnék Ásványrárón. A magtárépület bővítéséről például már készültek tervek is – mondta az új tulajdonos.
„ Korábban tárgyaltam egy holland befektetővel, amely milliárdos beruházást hozott volna az ásványrárói határba: egy sertéstenyésztő és hizlaló telepet létesített volna Zsejke »magasságában«, a téesz jánosmajori telepén, a legmodernebb technológiákkal. Megkerestük az önkormányzatot, s bíztunk a támogatásában. Már indultam volna Hollandiába aláírni az előszerződést, amikor kiderült, hogy a testület nem támogatja a sertéstelepet: az idegenforgalom irányába tervezik a falu fejlesztéseit" – mondta Mayer Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszindulást igazítottak az alsósokhoz

Két tagintézmény s két költöző: ez a mérlege a tavalyi intézményátszervezéseknek Mosonmagyaróvár térségében. Várbalogon nem volt fájdalmas a szakítás - eddig jól működik az átjárás -, ám ősztől újabb költözőkkel számolhatnak: a mecséri felsősök mehetnek máshová. A Csallóközben is hasonló e folyamat. A gyereklétszámokat illetően sehol sem túl jó a helyzet. Tovább olvasom