Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Osztrák szigor, kilométeres sorok

Európai uniós tagságunk ellenére a kamionok határátlépésének ideje semmit sem változott. A sofőröknek már nem kell a vámpapírokkal bajlódniuk, de a várakozási idő így is több óra. Az ok: a szigorú osztrákok.

Hazánk uniós taggá válásának egyik nagy előnyeként hirdették hosszú időn át, hogy a belső határokon megszűnik a vámvizsgálat, így a határátlépés szinte zavartalan lesz. Az átkelők előtti többórás várakozás megszűnésének főként a fuvarozók örültek, akik korábban napokat-félnapokat is vesztegeltek a határon.
A kamionosoknak azonban csalódniuk kellett, amikor Hegyeshalom előtt mintegy öt kilométerrel beálltak a sor végére. E téren szinte semmi sem változott a csatlakozással. A korábbi időszakokhoz hasonlóan a teherautók továbbra is órákat állnak az átkelő előtt, holott elvileg alig egy percbe telik csak kamiononként a mérlegelés és az útlevélkezelés.

Tízpercenként méterek

A sofőrök tegnap délelőtt is értetlenül ültek kamionjaikban a tikkasztó hőségben, miközben araszoltak a határ felé: tízpercenként néhány métert. Csomós Krisztián Szeghalomról indult Németországba és reggel nyolc óra után nem sokkal állt be az átkelő előtt araszoló mintegy öt kilométeres sorba, ám délben még csaknem egy kilométer választotta el Ausztriától. A fiatalember, mint mondja: elképzelni sem tudja, miért alakul ki ilyen hosszú sor, hiszen amikor odaér az átkelőre, alig fél percig tart, mire lemérlegelik és kezelik az útlevelét. Szerinte vagy az osztrák, vagy a magyar határőrök nem dolgoznak rendesen.

Uniós sáv kellene!

– Úgy gondoltuk, hogy belépünk az unióba és olyan lesz, mintha nem is lenne határ. Nem lesz sorban állás és csupán az úti okmányokat ellenőrzik majd. Ez utóbbi így is van, hiszen nincs vámvizsgálat, nem kell a papírokkal bajlódni, ám mégis sokat várakozunk. Gyakran járok Romániába is, ám ott sem kell ennyit várakozni, mint Hegyeshalomnál, holott az nem is uniós tagország – mondja Csomós Krisztián.
Alig néhány száz méterrel hátrébb a sorban Kráty Imre bosszankodott kamionjában a kialakult helyzet miatt. A sofőr szintén nem érti a várakozás okát. Mint mondja, vélhetően a román, ukrán, török és egyéb nem uniós tagországbeli kamionokat és a vezetők papírjait vizsgálják át a határőrök tüzetesebben és emiatt torlódnak. A fiatalember szerint megoldást jelentene, ha az uniós kamionoknak külön sávot nyitnának.

Az osztrákokon múlik

Újszászi Zsolt őrnagy, a hegyeshalmi kirendeltség vezetője lapunknak elmondta: az osztrák szerveken múlik, hogy milyen gyorsan megy a sor. A magyar határőröktől haladhatna nagyobb ütemben a forgalom, ám ők nem tudnak gyorsítani, miután az osztrákok minden kamiont tüzetesen ellenőriznek. A két ország határőrei egyeztettek már ez ügyben, ám az osztrákok tartják magukat ahhoz, hogy saját ellenőrzési előírásaikat és szabályaikat betartva végezzék az átléptetést. Esetenként, amikor az osztrákok kapacitása engedi, két sávot nyitnak a kamio-

noknak, ilyenkor felgyorsul valamennyire a sor. A kirendeltségvezető szerint ebben nem várható számottevő változás a közeljövőben sem, így a kamionosok a hétfőihez hasonlóan nagy dugókra számíthatnak.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötvenezer a csípések ellen

A szigetközi elárasztás után máris támadnak a szúnyogok a térségben. A helyi önkormányzatoknak a… Tovább olvasom