Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Osztrák fék az Euro Vegasnak

Bezenye - Euro Vegas építési engedélyéhez már csak a környezetvédelmi felügyelőség „áldása" hiányzik. Ausztria azonban – mint „hatásviselő fél" – részt akar venni az előzetes eljárásban, így nemzetközi környezetvédelmi hatásvizsgálatra van szükség. Ez ismét hónapokra fékezheti a lendületbe jövő beruházást.

„Néhány héten belül megkaphatja az építési engedélyt a Bezenyére tervezett kaszinóváros" – írtuk néhány héttel ezelőtt. A mosonmagyaróvári építésügyi iroda már csak az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség támogató nyilatkozatára vár. Zalán Zsolt, az iroda vezetője elmondta: azóta is hiányzik a beleegyezésük. A felügyelőség honlapján közben érdekes közlemény jelent meg. Eszerint az „Eurovegas Kft. kérelmére indult, Bezenyén szabadidő- és szórakoztató központ létesítésére irányuló előzetes vizsgálati eljárásban Ausztria mint hatásviselő fél részt kíván venni, ezért a felügyelőség nemzetközi környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárást folytat."

Dr. Hajdú Klárától, a felügyelőség igazgatóhelyettesétől azt kérdeztük: az osztrák kérés mennyire lassíthatja a hatásvizsgálat folyamatát?

Csak tervek: A kivitelezés elindulása ismét hónapokat csúszhat, míg nem végzik el a környezetvédelmi hatástanulmányt.
Csak tervek: A kivitelezés elindulása ismét hónapokat csúszhat, míg nem végzik el a környezetvédelmi hatástanulmányt.

„Nagymértékben" – mondta, bár hozzátette, egy ilyen eljárás hazai vonatkozásban sem tart rövid ideig. Várhatóan még hónapokba telik az építési engedély kiadása. „Több eljárást kell elvégeznünk: az előzetes hatásvizsgálat már tart. Az illetékes osztrák minisztérium jelezte a magyar tárcának, hogy szeretne részt venni az eljárásban: az előzetes dokumentációkat már megkapták. Az osztrák fél miatt külön részletes hatásvizsgálat is szükséges, egy új eljárásban: igaz, vélhetően magunk is ezt javasoltuk volna. Ausztria ebben az eljárásban is tevékeny szereplő lesz: az ottani nyilvánosságot is be kell majd vonni, konzultációkat tartani, valamint többek közt a minisztériumot tájékoztatni" – mondta dr. Hajdú Klára.

Mindez lassíthatja az építési engedély kiadását is: a beruházókat, sőt, az egész projektet érzékenyen érinti, ugyanis a magyar állammal megkötött koncessziós szerződésük értelmében 2010-ig be kell fejezniük a beruházást (ez valószínűleg csak az  I/A ütemet érinti). Pedig a kaszinóváros projektfejlesztési igazgatója Alfred Supersberger és csapata úgy tervezte: már most októberben elindítanák az építkezést- számoltunk be az ügyről korábban.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. jlh 2008. október 08. 23:33
  „Legalabb szemétégetöt épitenek és nem a szabadban gyújtják meg a szemetet mint Mo-on !
  Ami meg a legérdekesebb az az , hogy egyik Bécsben dolgozo magyar sem höbörög hogy 3 szemetegetö is van Bécsben !”
 • 20. Gergő a szomszéd asztaltól 2008. október 08. 09:27
  „Érdekesek ezek az osztrákok, a szemétégető szerintük teljesen rendben van, ha a magyarok felé fújja a szél a a füstöt, ebbe meg bele akarnak szólni, pedig közük nincs hozzá azon kívül, hogy majd megvágják az autópályán a luxuskurvákat meg a dzsigolókat.

  Bárcsak ilyen határozott lenne a magyar érdekérvényesítés is a szemétégető ügyében is!”
 • 19. Aaaaa 2008. október 06. 18:05
  „Az osztrákok mint hatásviselő fél ilyenkor pattognak... Bezzeg amikor a magyarok a Szentgotthárd mellé telepítendő szemétégető miatt szót emelnek, akkor elfelejtik, hogy a hatásviselő fél mit is jelent valójában....”
 • 18. vvv 2008. október 06. 13:13
  „ez a kép annyira futurisztikus....,hogy..majd egyszer lesz belőle valami... a kép is ezt sugallja:-))))))))

  nem látjátok?”
 • 17. matriné 2008. október 05. 19:08
  „Majd ha demokrácia lesz Magyarországon, akkor a nép is beleszólhat az efféle tervekbe! Addig kuss nekik ebben a banán-köztársaságban!”
 • 16. idegen 2008. október 04. 07:58
  „15-ös.Ha észre vetted volna itt senki sem azt mondja hogy legyen vagy ne legyen kaszinó,hanem a politikusok és a kormány hozzáállását.Mert a szomszéd órszágok azt csinálhatnak amit akarnak.Én is azt mondom hogy ne legyen kaszinóváros de amit az osztrákok megengednek maguknak az már csúcs.És mi mindenbe beleeggyezünk.Legyen az osztrák szemétégető vagy szlovák a határ közelében.”
 • 15. Virilista 2008. október 03. 20:47
  „Végre! Remélhetőleg az osztrákok megakadályozzák a KURVÁK, STRICIK és DROGOSOK paradicsomának felépülését!
  Ha majd a sok okoskodó hozzászóló gyermekével kezd ki egy ide betévedő perverz "TURISTA", sajnos akkor már késő lesz!!”
 • 14. Blaze 2008. október 03. 20:24
  „Az a baj, hogy nálunk a hivatalokban nem hozzáértők dolgoznak, hanem azok, akik már 30-40 éve odakerültek, vagy ezeknek a rokonai, barátai. Ráadásul a törvényeink is csak úgy félig-meddíg készek, tele kiskapuval. Ha akarom van rajta sapka, ha akarom, akkor meg nincs. Meg amit már többen említettek, nincs egyetlen tökös képviselő sem, aki esetleg a választóit képviselné a pártja helyett. Ezért nem tudunk semmit sem elérni a nemzetközi fórumokon, mert csak elfogadják az illetékesek amit odadugnak az orruk elé, de küzdeni, érvelni, azt már nem tudnak.”
 • 13. blanka 2008. október 03. 18:42
  „Nem szidni kell a labancokat (nem a svábokat maranello mert az más nemzetség)hanem tanulni tőlük,mivel ez az a módszer amivel meg lehet védeni a saját vállalkozásokat,akik otthon adót fizetnek amiből aztán jól el is vannak,nem úgy mint nálunk.
  Kérdezem én mi miért nem tettük meg ezt a szemétégetővel.Azt hiszem itt a válasz: mert a bürokratáink kevesen vannak és nem tudták,hogy van egy ilyen kiskapu is,vagy pedig itt is a korrupció szólt közbe.”
 • 12. Ancient Mariner 2008. október 03. 17:04
  „Persze a határ mellett épülő osztrák szemétégetőnek mi nem vagyunk "hatásviselői".”
 • 11. Nehagyjukmagunkat 2008. október 03. 11:19
  „Az osztrákok mindent megtesznek(megtehetnek), hogy keresztbe tegyenek nekünk ? Mi is határviselő fél vagyunk, ha nemzetközi környezetvédelmi hatásvizsgálattal akarnak törődni, először foglalkozzanak a határunk mellé tervezett szemétégetőjükével, vagy a Rába szennyezésével!”
 • 10. air 2008. október 03. 11:10
  „Persze, hogy más az ok. Az ottani kaszinók féltik a piacukat.
  Egyetértek azokkal akik azt mondják, hogy kapják be az osztrákok. Nem hinném, hogy szennyezőbb lenne, a kaszinó, mint a bőrgyár, vagy a szemétégető. Abban is, hogy a magyar politikusok pitiáner seggnyalók.”
 • 9. idegen 2008. október 03. 10:33
  „Semmi gond csak annyira kell bevonni őket ahogyan ők vontak be minket a szemétégetőnél vagy a rába habzásánál tehát sehogyan és kász.Csak az a baj hogy a mi politikusaink nem olyanok mint az övék. Mi majd megyünk nyalni oda.Ráadásul nem is biztos hogy erről van szó.Más érdek is lehet az ok.”
 • 8. Tabornok 2008. október 03. 09:24
  „Ez az osztrákok bosszúja, mert tiltakozunk a Rába szennyezése ellen.”
 • 7. benfentes 2008. október 03. 08:25
  „De naívak vagytok,azt hiszitek csinálnak egy fasza virtuális tervet meg elhintik a propaganda szöveget azt mindenki azt hiszi jön a kánaán.Előbb megyek én nyugdíjba mind ez valaha az eredeti formába megvalósul.Megint csak a pénz átmosása müködik”
 • 6. látó 2008. október 03. 08:06
  „Már csak az a kérdés, hogy Magyarország területén épülö beruházáshoz, mi köze van az osztrák közvéleménynek?
  Nem értem a vezetőket se. Mit kell ezeknek a seggét nyalni? Mér kell megint meghunyászkodni.”
 • 5. maranello 2008. október 03. 07:45
  „Foglalkozannak a bőrgyáraikkal a svábok”
 • 4. Anton 2008. október 03. 07:22
  „Erről a cikről szerintem mindenki a Szentgodhárd melleti szemét égetőre és a Rába hzzására gondol!!!
  Úgylátszik a labanc azt nem tartja erőssen környezet szenyezőnek.
  De a kaszinó ami valamivel meszebb van a határtól azt igen, előbb rendezék azt a dolgot aztán akadékoskodjanak máshól.
  Úgyan úgy nem kell megkérdezni őket ahogy ők sem kérdezték meg az ott élő magyar embereket Magyarországot!
  Semmi köze az egészhez, az bántja őket hogy nem ők profitálnak majd belőle! S olyan burgelland ne is szóljon semmit BŐVEN VAN OTT MIT TAKARGATNI A KÖRNYEZETVÉDELEMMEL KAPCSOLATBAN.
  Az utcaa frontjaik Nikkelsdorfban is szépek DE TUDJÁTOK MI VAN MÖGÖTTE?! ÉRDEMES MEGNÉZNI!!!”
 • 3. Cain 2008. október 03. 06:55
  „Az osztrákokat annyira kell max. bevonni mint amennyire a magyarokat bevonták a Szentgotthárd melletti (a várostól 300 méterre épülő) osztrák szemétégető építése kapcsán. De az is lehet, hogy ez csak egy jó kifogás az időhúzás érdekében.”
 • 2. Zs 2008. október 03. 06:55
  „Nekem is ez jutott először eszembe.
  Úgy tűnik más mércét használnak a saját, és más a szomszédos országokban tervezett beruházásokkal kapcsolatban.
  übermensch:((”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldkollégium miniarborétummal, tanösvénnyel

Mosonmagyaróvár - Az augusztusi tereprendezést követően mintegy száz dísznövényt, köztük juhart,… Tovább olvasom