Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Ősztől végre kezdődhet az oktatás

Több mint három éve írták alá a mosonmagyaróvári egyetemi kar élelmiszer-gazdasági és biotechnológiai képző és bemutató központjáról szóló kiviteli szerződést.
Egyetemi központ: Végre kifizették, s már csak a késedelmi kamatot perlik.
A félmilliárdból megépülő komplexumot azonban – a kifizetetlen számlák és minisztériumi személycserék miatt – csak szeptembertől vehetik igénybe a hallgatók. A Lucsony utcai egyetemi központ kivitelezési munkálatai kilencvenszázalékos készenléti állapotban hosszú időre megrekedtek. A több mint félmilliárdból felépülő intézmény költségeinek felét Phare-pénzből kívánták finanszírozni.

Egy 170 milliós rendezetlen számla azonban a munkálatok befejezését megakadályozta. Az Oktatási Minisztérium anyagi segítségét is várta az időközben Nyugat-Magyarországi Egyetemmé lett intézmény Lajta-parti kara. Mára rendeződni látszik a helyzet: szeptembertől végre megkezdődhet az oktatás és a kutatás az épületben.
– A külső építési munkálatok gyakorlatilag befejeződtek – mondta érdeklődésünkre Herczeg László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem gazdasági főigazgatója.
– Hamarosan próbafűtéseket végzünk és műszaki bejárást tartanak a szakemberek. Ez körülbelül még egy hónapot vesz igénybe. Terveink szerint a februári átadás után a mostani félévben már oktathattak volna itt tanáraink, ám ismét némi csúszás állt be. Sajnos anyagiak híján a korszerű intézmény felszereltsége még hiányos. Leginkább igaz ez a multimédiás eszközök terén, melyekre még a fedezet – 40–50 millió forint – hiányzik.

Az egyetemi költségvetés átcsoportosításával, az Oktatási Minisztériumtól (OM), illetve pályázaton próbáljuk ezt az összeget megszerezni. A központ megvalósultának összköltsége meghaladja a félmilliárd forintot. Ebből 200 milliót az OM-től, 250-et Phare-pályázatból, míg 50-et a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól kaptunk. A kivitelezővel szemben minden számlát törlesztettünk. Ám a késedelmi kamatok miatt indult pereskedésben egyelőre még keressük a megegyezést. Az épületben – az eredeti tervekkel ellentétben – ebben a félévben már nem lesz oktatás. A központ átadását a szeptemberi tanévnyitóra tervezzük – mondta Herczeg László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszteglő tehervonatok, kerülő expresszek

Szlovákia fennállása óta a legnagyobb tiltakozó megmozdulás zajlik a napokban. A péntek este óta… Tovább olvasom