Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Őszre új óvoda kétszázmillióból

Várhatóan már ősszel birtokba vehetik a lébényi kisgyerekek az új óvodaépületet, amely jelentős uniós támogatással, több mint kétszázmillió forintból épül fel.

A közbeszerzésen már kiválasztották az építési vállalkozót, január közepén kötik meg a szerződést.

Európai uniós pályázaton 137 millió forintot nyert Lébény egy új óvoda létesítésére. A korszerű épület 200 millió forintot meghaladó beruházás keretében készülhet el.

– A közbeszerzés sikeresen lezajlott, egy fővárosi és három megyénkbeli pályázóból nyertesként megyei építési vállalkozót ˝hozott ki˝ az eljárás.

Január közepére megkötjük vele a szerződést, hogy mihamarabb elkezdhessük a munkálatokat, ugyanis reményeink szerint már ősztől az új épületben fogadnánk az óvodásainkat – magyarázza Kovács Gábor, Lébény polgármestere, aki hozzátette: az önkormányzatra eső önrész jelentős részét hitelből kénytelenek finanszírozni.

A lébényi óvodásokat várhatóan már ősztől korszerű intézményben fogadják.
A lébényi óvodásokat várhatóan már ősztől korszerű intézményben fogadják.

A helyi óvodások jelenleg két elavult épületbe járnak, az ingatlanok fenntartása gazdaságtalan és ki is nőtték azokat. A lebontásra váró ház – amely jelenleg három óvodai csoportnak ad otthont – eredetileg bölcsődének készült. Szakértői számítások szerint az óvoda épületeinek felújítása, korszerűsítése jóval több pénzbe került volna, mint egy új megépítése.

Az új kisdedóvó az úgynevezett benti óvoda helyére épülne hat csoportszobával és egy tornaszobával. – A munkálatok ideje alatt más önkormányzati épületekben oldjuk meg a gondozást-tanítást – hangsúlyozta Sárvári István igazgató. Az építkezés után felszabaduló újtelepi (kinti) óvoda sorsáról a későbbiekben dönt az önkormányzat. Annyit még megtudtunk, hogy felmerült egy bölcsőde kialakítása vagy egy jóval gazdaságosabban fenntartható családi napközi elindítása, de akár az idősek nappali ellátását is szolgálhatná a későbbiekben a megüresedett épület.

Lébény sokasodó falu, csak 2009-ben 41 kisgyerekkel gyarapodott a létszám. Tavalyelőtt 31-en születtek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útdíjkáosz a határon

Hiába nyílt meg két éve a schengeni határ, hétfő óta 3–4 kilométeres kamionsor vesztegel… Tovább olvasom