Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Őszre készül el az új óvoda Lébényben

Ősztől új, korszerű épületbe költözhetnek a lébényi óvodások. Míg mintegy kétszáztízmillió forintból javában épül a modern intézmény, addig a falu legkisebb lakói a közösségi házban tölthetik napjaikat.

Az eredetileg bölcsődének épült, sokáig óvodaként funkcionáló óvodát lebontották, helyébe tágas, korszerű épületet emeltek pályázati támogatással. Amint arról korábban írtunk, a helyi önkormányzat a jelentős beruházáshoz közel 138 millió forint európai uniós támogatást kapott. Az önrészt hitelből fedezik.

– A Fő úti óvodai épületet lebontottuk és ledaráltuk, a fagyokat követően indult el az új óvoda megépítése – magyarázza Kovács Gábor polgármester. Várhatóan szeptember végére fejezik be és adják át a megújult óvodát. A munkálatok ideje alatt az ovi három csoportja a helyi közösségi házba költözött.

Építkezés: A munkálatok ideje alatt az ovi három csoportja a helyi közösségi házba költözött.
Építkezés: A munkálatok ideje alatt az ovi három csoportja a helyi közösségi házba költözött.

A helyi kisgyerekeket két épületben fogadták a korábbiakban, az ingatlanok fenntartása gazdaságtalan és ki is nőtték azokat. Most a két óvoda egy fedél alá költözhet. Egy ezer négyzetméteres épületet emeltek hat csoport- és egy tornaszobával.

Mint megtudtuk, a közbeszerzésen egy soproni székhelyű cég nyerte el a munkát. A hosszú, esős időszak ellenére jól haladnak a beruházással. Az épület tető alatt van már, a belső szerelvényezés javában folyik.

Az építkezés után felszabaduló újtelepi (kinti) kisdedóvó sorsáról később dönt az önkormányzat. Kovács Gábor a tervekről még annyit elmondott: vizsgálják egy bölcsőde kialakításának lehetőségét, ezt nagyban befolyásolja a normatívák mértékének alakulása. Egységes bölcsi-ovi létrehozása is szóba került, ugyanis az új szabályok szerint öt bölcsődés korú kisgyermeket is felvehetnek óvodai csoportokba. Elképzelhető, hogy ezzel már a faluban felmerülő igényeket le tudják fedni.


Az egészségház is megújul

Nettó 58 millió forintból, melyből negyvenmillió támogatás, korszerűsítik a lébényi egészségházat is. A környezetbarát felújítás a szolgáltatás minőségi fejlesztésére irányul, ennek érdekében az épületben átalakításokat és felújításokat végeznek és közel 330 négyzetméteresre bővítik. Eszközöket szereznek be, közöttük hét nagy értékű orvosi felszerelést. A fejlesztés az egészségház egészségfejlesztési, diszpécser- és ügyfélszolgálati funkcióját is erősíti és megvalósul az intézményközi informatikai integráció. Augusztusra készülnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótér a legkisebb lipótiaknak

Több éve dédelgetett álmát valósította meg Lipót: a helyi óvodától alig kétszáz méterre a… Tovább olvasom