Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Őszre elkészülhet a Lőpor utca

Mosonmagyaróvár - Őszre elkészülhet a Lőpor utca hosszú ideje húzódó felújítása. Az új terv szerint zárt rendszerű lesz a csapadékvíz-elvezetés.
A mosonmagyaróvári Lőpor utca burkolatának állapota évek óta egyre romlik. A tavalyi közműcserék óta pedig helyenként szinte már járhatatlan. Az utca lakóközössége még 2005 decemberében pályázott az út felújtására. Az akkori költségbecslés alapján a 3585 négyzetméter aszfaltburkolat felújítása közel 30 millióba került volna. Az eredeti tervek szerint az utat szikkasztó árokkal és lakóutcai paraméterekkel alakították volna ki. Az önkormányzat a Lőpor utca pályázatát 2007-es megvalósítással fogadta el, a lakóközösség tavaly befizette a vállalt önrészt is.

Nagy István alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője elmondta: a Lőpor utca tervezésére a budapesti székhelyű Tetthely Kft.-vel kötöttek szerződést. A tervezési munkát elkezdték, ám időközben úgy döntöttek, hogy az utca csapadékvíz-elvezetése zárt rendszerben történjen. Ez a városias jellegű megoldás közel 70 millió forintos beruházást jelent. Erre külön tervet kellett készíttetni és a vízjogi engedélyezési eljárást lefolytatni. A zárt csapadékvíz-csatorna és az ivóvízvezeték, valamint a bekötések cseréje múlt év szeptemberében fejeződött be.

Lőpor utca: Rongits József készítette el az új terveket a zárt csapadékvíz-elvezetéssel.
Lőpor utca: Rongits József készítette el az új terveket a zárt csapadékvíz-elvezetéssel.

A megváltozott körülmények miatt új terv készítése vált szükségessé. A tervező cég időközben csődbe ment és hónapokon keresztül nem lehetett elérni. Így felbontották velük a szerződést és a tervezéssel a hivatal saját munkatársát bízta meg. A tervezési munkát Rongits József elvégezte, a szükséges nyilatkozatokat beszerezte. Így a tervezés az eredeti 1,2 millió forint helyett 400 ezerbe került. Az útépítés költségei megnövekednek, mivel a zárt csapadékvíz-elvezetés kétoldali víznyelő sorral, aknasűrítéssel, kétoldali kiemelt szegélyezéssel jár.

A szikkasztó árok és murvázott útpadkák helye felszabadul, melyet burkolással védeni kell a parkoló autók miatt. A munka így a legolcsóbb változatban, gyeprácsos burkolattal 78 milliót tesz majd ki.

Az építési engedélyezési eljárást a városháza azonnal el is indította, az engedélyezett tervet május közepén kapták kézhez. Ez volt a feltétele a közbeszerzési eljárás megindításának, a közbeszereztetés június 24-ig tart. Ezután kerülhet sor az értékelésre, a szerződéskötésre és a munkaterület-átadásra. Így a legjobb esetben július végén kezdődhet el az építés, amely előreláthatólag egy hónapot vesz majd igénybe.

Olvasóink írták

 • 6. lackomacko 2008. június 19. 15:30
  „Több éve vajúdó dologról van szó.Épp ideje lesz ha a Lőpor útat felújítják.Nem hiszem hogy ez érdem.Sajnos a város területén nagyon sok a rossz állapotu út.Tudom nincs pénz.De az új útak pár év alatt tönkre mennek,erre oda kellene figyelni.”
 • 5. Okoskodó 2008. június 17. 20:38
  „Végre tettek lesznek!? Gratula!
  Csak az nem derül ki, hogy a +48millát akkor most honnan is veszik el(ő)???? Rongits Úrnak nem lenne ötlete gazdaságosabb, de hasonlóan jó megoldásra?
  Tetthely Kft?...Derrick-nek kellene nyomozni hova tűntek nem?:-)”
 • 4. liszka 2008. június 17. 07:42
  „"egy haragos lakos"-nak:

  Ha valaki nem kap megrendelést, nem is tud dolgozni! Eddig (az előzőtől) nem kapott. Most igen.”
 • 3. egy haragos lakos 2008. június 16. 19:42
  „Most már akkor Rongits Úr, látjuk hogy tud Ön cslekedni ha akar!
  Reméljük hogy azért nyugdíj előtt még utoléri magát,és behozza a lemaradásokat,amiket el kellett volna végeznie az évek alatt.”
 • 2. Anton 2008. június 16. 12:06
  „Ezek szerint vannak lehetőséget a városban is 400.000 ért!”
 • 1. liszka 2008. június 16. 11:50
  „Van, ami egész gyorsan is mehet. Most ezért gratula a városvezetésnek (és a tervezőnek!)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perlman tanítványa nyerte az első díjat

Mosonmagyaróvár - Itzhak Perlman tanítványa, Kállai Ernő nyerte el a 11. Flesch Károly-hegedűverseny… Tovább olvasom