Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Összevonták a labort és a vérellátót

A szakemberek szerint hamarosan számos kórház teszi meg ugyanezt a lépést.
Még tavaly áprilisban kezdődött a korszerűsítés a Karolina Kórházban. A közel egymilliárdos beruházáshoz 758 millió forintos uniós forrást kapott az intézmény. Ennek részeként az elmúlt hónapok alatt teljesen megújult a központi labor és a vérellátó. A kórházi részlegen a hetvenes években történt átadása óta nem végeztek nagyobb felújítást. Mára igencsak leromlott az állaga.

Emiatt már nem felelt meg az előírt minimumfeltételeknek sem, így mindenképpen szükség volt a rekonstrukcióra – tudtuk meg dr. Bertalan István főigazgatótól. Elmondta: a részlegek nagy forgalma is indokolta már a korszerűsítést. A diagnózisok hetven százalékát laboratóriumi leletek eredményei alapján állítják fel az orvosok. A szakrendelésen naponta átlagosan háromszáz beteg fordul meg, ami több ezer vizsgálatot jelent. A vérellátó jelentősége is hasonló, hiszen mintegy harminc vizsgálatot végeznek naponta, az éves vörösvérsejt-kiadás pedig eléri az ezerhatszázat.


Az osztályt az elmúlt hónapokban építészetileg teljesen felújították, valamint modern gépeket, műszereket szereztek be. A főigazgató kiemelte: a rekonstrukció részeként egy teljesen új egységet hoztak létre a korábban különálló labor és vérellátó összevonásával. Az így kialakított osztály már megfelel a minimumfeltételeknek. A Karolina Kórház ellátási szintjének megfelelően tudják végezni a vizsgálatokat és nem utolsósorban így hosszú távon gazdaságosan működhet.


A két osztály összevonásának lényegéről és előnyeiről dr. Hetyésy Katalin regionális szakfelügyelő főorvos, az osztály megbízott szakmai vezetője és dr. Vörös Katalin, a vérellátó regionális vezetője a Kisalföldnek elmondta: az új osztály egységes szakmai és gazdasági vezetés alá került. A két részleg korábban önállóan működött, ám számos tevékenysége közös volt. Így előfordultak párhuzamos folyamatok. Az összevonással egyebek mellett ezeket a párhuzamosságokat is kiküszöbölték úgy, hogy a labor és a vérellátó munkatársai együtt végzik a vizsgálatokat. Ez a folyamat már tizenöt éve elkezdődött, az azóta szerzett tapasztalatok alapján mára jött el az idő, hogy döntsenek az összevonásról. Meghatározott ütemterv szerint az elkövetkezendő másfél évben megtörténik a kollégák továbbképzése, hogy egymás munkáját is el tudják végezni. Ez a megyében egyedülálló és országosan is egyelőre néhány kórházban vonták össze ezt a két részleget. Ám a szakemberek szerint ez a jövő útja és vélhetően számos intézményben lesznek ilyen átalakítások. Az új szervezeti formában nem csupán gazdaságosabbá, de lényegesen hatékonyabbá is vált az ellátás, a Karolinához hasonló szintű kórházaknak ez az egyetlen járható útja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mecséren koncertezik a hegedűvirtuóz

Mága Zoltán hegedűvirtuóz ad hangversenyt a mecséri római katolikus templomban április 14-én,… Tovább olvasom