Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Összetartó közös élmény a kertészkedés

Negyvenéves a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre, a város egyik meghatározó civil szervezete.

A kertbarát szakkör negyven évvel ezelőtt 28 taggal alakult meg. Taglétszámuk az évek során 82-re emelkedett. A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre ma az egyik meghatározó civil szervezete a városnak. Nemrégiben új vezetőséget választottak.

Negyven éve néhány természetet szerető kiskerttulajdonos úgy határozott, többször is szeretnének találkozni, gondolatokat cserélni. Ezért megalakították Mosonmagyaróváron a kertbarát szakkört. A társaságnak ma is van olyan tagja, aki már a kezdetek óta itt tevékenykedik. Negyvenéves fennállásuk okán az önkormányzat támogatásának köszönhetően megjelentettek egy kiadványt, mely összefoglalja az elmúlt évtizedek eseményeit. A szervezetnél, mely ma a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre nevet viseli, nemrégiben vezetőváltás volt. Az elnöki posztot Hegedüs Csabáné vette át.

A szeptember eleji termény- és virágkiállítás évről évre nagyobb népszerűségnek örvend.
A szeptember eleji termény- és virágkiállítás évről évre nagyobb népszerűségnek örvend.

„Annak idején huszonnyolc taggal szerveződött a kör, 2005 óta működik civil szervezetként. A szakmai tudás megszerzésének vágya hajtotta az embereket" – mondta Hegedüs Csabáné. A 82 tagú szervezet havonta egyszer tart összejövetelt, melyhez a vezetőség munkatervet készít a tagok igényeit figyelembe véve. Ez nemcsak a kertészkedéssel kapcsolatos előadásokra vonatkozik, hanem például a szakmai utakra is" – tájékoztatott a kör elnöke.

„Nagyon értékes tagjaink vannak, akik nemcsak a kertészkedéshez értenek, hanem járatosak az élet nagy dolgaiban is" – tette hozzá.
A kört zömében nyugdíjasok alkotják. Összejöveteleiken nemcsak szorosan a kertészkedés témaköréhez kapcsolódó programokat szerveznek, hanem hasznos előadásokat hallgatnak meg egészségügyi szakemberektől, a város vezetőitől is. Jó kapcsolatuk van az egyetemmel, tanárai minden évben meghívott előadói a körnek. A kertbarátok szívesen vesznek részt az egyetem által szervezett oktatáson, ismereteiket fejlesztő előadásokon.

Hegedüs Csabáné, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Körének elnöke.
Hegedüs Csabáné, a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Körének elnöke.

„Az aktuális kerti munkákról szinte mindig van előadás, illetve Ábrahám Tivadar is havonta tart ismertetőt a »népi időjóslásról", az aktuális hónap jeles napjairól. Ezeket az ismereteket az irodalomból, tanulmányaiból, de sokszor gyermekkori élményeiből meríti" – mondja Hegedüs Csabáné.

Kiemelt programjaik közé sorolta a farsangi összejövetelüket, a márciusi házi borversenyt, a nyári kertszemlét, a találkozót a szlovákiai kertbarátokkal, a termény- és virágkiállítást, valamint a decemberi adventi összejövetelt. A kertszemle kétnapos program, melyen általában 25–30 kertet néznek meg.

Dunaszerdahelyi kertbarátaikkal is minden évben találkoznak. A hagyományosnak tekinthető cserelátogatás vendéglátója tavaly a dunaszerdahelyi testvérszervezet volt. „Idén ők jönnek hozzánk, körülbelül ötvenen" – tájékoztatott a tervezett programjukról Hegedüs Csabáné. Majd hozzátette: a szeptemberi termény- és virágkiállításuk évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. A vezetőség egyik célja, hogy minél több tagot aktivizáljon, lehetőséget adjon a saját kertjük növényeinek bemutatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépészeti versenyek – válogató a győri Kossuth-kupára

A Hunyadi által meghirdetett rajzversenyre a Mosonmagyaróvári járás 6 iskolájából érkeztek… Tovább olvasom