Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Összekötő Ásványrárónál

A Parlagnyilasi-ág rehabilitációjával végre megoldódhatna az Alsó-Szigetköz nehézkes vízpótlása.

A Parlagnyilasi-ág rehabilitációjával megoldódhatna az Alsó-Szigetköz vízpótlása: a mentett oldali vízpótlás ezzel kezelhetővé válik, s a szárazon maradt csatornák is vizet kapnak. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Édukövízig) két forrásból végzi a Parlagnyilasi-csatorna mederbővítését, s létrehoznak egy új mederszakaszt zsilipekkel. Emellett rendbe tennék az alsó-szigetközi mentett oldali csatornákat és a fontosabb műtárgyakat.

Baross Károly, az Édukövízig műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a rehabilitációhoz a közép-szigetközi szakaszon lehetővé kell tenni a nagyobb vízmennyiség továbbvezetését. Ezen munkálatok mellett felújítják a Szávai-szivattyútelepet is. A tervezett ütem munkálatai június végéig befejeződnek: a csatorna segítségével kiépülhet az alsó-szigetközi vízpótló rendszer. A Dunakilitiről és Dunaremetéről „ráengedett" vízzel telítődhet a csatorna. Baross Károly hozzátette: a Parlagnyilasi-meder munkálatainak és egy műtárgy kiépítésének – mely 2006-ban készülhet el – egy részét a LIFE-projekten nyert összegből finanszírozzák. Ezen feladatok elvégzését – s további munkálatokat – követően az alsó-szigetközi mentett oldal főcsatornáiba ismét eljuthat majd a víz. Igaz, a hullámtéri rendszerrel való összekapcsolását, s a további vízpótlást még meg kell oldani.

 Információink szerint a központi és uniós pénzeknek csak egy része fordítható Alsó-Szigetköz rehabilitációs munkálataira. A Brüsszelből érkező 250 millióból 80 milliót kap a vízügy, és még 80-at saját forrásból kell biztosítania. Ebből a 160 millióból csak 100 jut a Parlagnyilasi-ágra. A Miniszterelnöki Hivatalnál elnyert 35 millió forintot a vízpótlás tervezésére fordíthatják.
A Duna kis- és középvízsüllyedése és a térségi vízművek talajvízszívó hatása miatt az Alsó-Szigetközben is megfigyelhető a talajvízszint-süllyedés, ezért a belvízcsatornákban gyakori a vízhiány. A dunai vízhozam jelentős részének a szlovák üzemvízcsatornába terelése Alsó-Szigetközt a Szávai-csatorna felső szakaszánál közvetlenül érinti.

Alsó-Szigetköz vízpótlása többirányú átvezetéssel oldható meg: a Zsejkei-csatornából Ásványráró alatt kiágazó Parlagnyilasi-csatornán keresztül a tervek szerint másodpercenként két köbméter vezethető át a Szávai-csatorna felső szakaszára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előbb a múlt, csak azután a jövő

A jogszabály szerint a tervezett nagyberuházások előtt régészeti vizsgálatot kell végeztetnie a tulajdonosnak. Ha lelőhelyen építkezne, akkor meg kell egyeznie a régészekkel, és fizetnie a feltárás költségeit. A legtöbb befektető partner ebben, ám kivételek is akadnak. Aszt Ágnes, a Hansági Múzeum régésze elmondta: a beruházások előtt hatástanulmányt kell végeztetni. Tovább olvasom