Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Összekötik a magyar és az európai Szent Jakab zarándokutat

Jövő tavaszra összekötik a magyarországi Szent Jakab zarándokutat az Európán átívelő Szent Jakab úttal, amely elvezet a Spanyolország északi részén fekvő Santiago de Compostela városába, a Szent Jakab apostol földi maradványait őrző katedrálishoz.

Az összeköttetést a magyarországi zarándokoknak irányt mutató jelzések kihelyezésével teremtik meg Budapesttől az európai Szent Jakab út legkeletibb állomásáig, az ausztriai Wolfsthalig – mondta a Szent Jakab Baráti Kör Egyesület elnöke az MTI-nek pénteken.

A zarándokút fővárostól Lébényig tartó szakaszát adományokból és sokórás önkéntes munkával már csaknem teljes egészében ellátták a Szent Jakab sírjához vezető zarándokút hivatalos jelképével - mondta Dukát Csilla. A sárga fésűskagylót az erdős területeken fatörzsekre festették a turistajelzésekhez hasonlóan. Másutt műanyag táblát helyeztek ki rajta a sárga kagylóval és az utat mutató sárga nyíllal.

Bokros környezetben betonoszlopokat állítottak fel, rajtuk a zarándokút szimbólumával, amely tájékoztatja a vándorokat, hogy merre haladjanak.
Jövő tavaszig a Lébény és Wolfsthal közötti 75 kilométeren is elvégzik az önkéntesek ezt a munkát, hogy a jelzések segítsék elsősorban azokat a zarándokokat, akik egyénileg, és nem csoportosan indulnak útnak.

Csoportos zarándoklat legutóbb július közepén indult Budapestről. A 120 zarándok egy hétig gyalogolt a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényig, a 800 éves műemléktemplom védőszentjének tiszteletére rendezett Szent Jakab-napi ünnepre. Útközben közösségi házakban, kempingekben, falusi magánházaknál szálltak meg. Mire Lébénybe értek, az útközben csatlakozók révén közel 150-re duzzadt a létszám. Egyébként Lébény is készül az európai zarándokúthoz való csatlakozásra: egy festett oszlop az arra járóknak már jelzi, hogy Lébénytől a spanyolországi Santiago de Composteláig 2910 kilométer a távolság.

A jelzések kihelyezésénél a magánterületeken nagyfokú segítőkészséggel találkoztak, nehezebb viszont a helyzet a nagyobb városoknál, ahol az engedélyek beszerzése hosszadalmas, és a hivatalok azt sem mindig tudják, hogy ki jogosult az engedélyek kiadására – összegezte tapasztalatait Dukát Csilla.

Olvasóink írták

  • 3. Csipetke 2011. november 01. 06:22
    „... sok idő kell addig még!”
  • 2. fityesz 2011. október 25. 22:26
    „és a környezetvédelemre ügyelni tessék”
  • 1. solyomszem 2011. október 14. 20:54
    „már láttam én is egy ilyen jelzést a marcalparton,de ezidáig senki sem tudta megmondani vajon mit is jelenthet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármestert és képviselőket választ vasárnap Hédervár

Polgármestert és képviselőket választ vasárnap Hédervár; az időközi önkormányzati választást azért… Tovább olvasom