Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Összehangolt szigetközi vérszívóirtás

Kistérség–Szigetköz - Ha az időjárás engedi, már csütörtöktől négy napon át irtják a szúnyogokat a Mosonmagyaróvári kistérségben és más szigetközi településeken, közel nyolcezer-ötszáz hektáron. A napokban kötöttek szerződést a kivitelezővel.

Egy időben gyérítik a vérszívókat a Mosonmagyaróvári kistérségbeli, valamint más szigetközi településeken. Már korábban megírtuk, ötmillió forintos állami támogatást szerzett a harmincegy szigetközi önkormányzat, amit hatvanszázalékos önrésszel kell kiegészíteniük. Ez azonban csak egyszeri irtásra lesz elegendő. Ezzel szemben a Mosoni-sík környéki településeknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ők ugyanis ehhez állami támogatást nem kaptak. A kistérség és az érintett Mosoni-sík környéki települések önkormányzatai a Gergely-Air Kft.-vel kötöttek szerződést: a cég 8413 hektáron végzi az irtást, hektáronként bruttó 960 forintért.

– A kivitelező a tervek szerint május 28. és 31. között (kedvezőtlen időjárás, szél, eső esetén június 1–2-án) a kora hajnali és az esti órákban végzi a repülőgépes szúnyoggyérítést. Az alkalmazott szer Mosquitox ULV, méhekre mérsékelten veszélyes.

– Szakértői vélemény készül majd, hogy mikor lesz időszerű a második irtás. Az állami támogatás csak egy gyérítést fedez, a további permetezésre igyekszünk az illetékes minisztériumtól vagy a regionális fejlesztési tanácstól forrásokat szerezni – hangsúlyozta Szabó Miklós, a kistérségi társulás elnöke. Városvezetőként elmondta: Mosonmagyaróvár költségvetésében kétmillió forintot terveztek be erre a célra, ebből az összegből több mint két irtás önrészét tudják fedezni.

Illusztráció: internet
Illusztráció: internet

– A nem támogatott önkormányzatok Lébénytől Jánossomorján keresztül Hegyeshalomig külön kötöttek szerződést a kivitelező céggel, és magunk döntöttük el, hogy mekkora belterületi, esetleg külterületi részen végeztetünk gyérítést – magyarázza Szőke László, Hegyeshalom polgármestere. Így például a határ menti településen 450 hektáron irtanak, Jánossomorján 410, Újrónafőn 102, Várbalogon 147 hektáron.

Csak ez az irtás közel félmilliós be nem tervezett költséget jelent számunkra, ezért a büdzsénket módosítanunk kell a költségvetési tartalékunk terhére.

Amennyiben a későbbiekben sem tudunk a szúnyoggyérítésre támogatást szerezni, a fejlesztésekre szánt összegekből kell lefaragnunk – tette hozzá a mosoni-síki önkormányzatokat szúnyogügyben összefogó községvezető.


39 településen, 8413 hektáron irtanak

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás szervezésében Ásványráró, Bezenye, Darnózseli, Dunakiliti, Dunaremete, Dunasziget, Feketeerdő, Halászi, Hédervár, Kimle, Kisbodak, Lipót, Máriakálnok, Mecsér, Mosonmagyaróvár, Püski, Rajka, Abda, Dunaszeg, Dunaszentpál, Gönyű, Győrladamér, Győrújfalu, Győrzámoly, Kisbajcs, Kunsziget, Nagybajcs, Nagyszentjános, Öttevény, Vámosszabadi, Vének, Jánossomorja, Lébény, Levél, Mosonszentmiklós, Mosonszolnok, Újrónafő, Várbalog, Hegyeshalom településeken lesz a napokban szúnyogirtás.

Olvasóink írták

  • 1. Rbar 2009. május 28. 17:56
    „Hektáronként 960 Ft-ért???
    Gratulálok, én azért vetetnék mintát abból az anyagból, amit a gépbe töltenek, mert ha ennyiből irtják, és tényleg hatásos a dózis, akkor a gép költségeit az irtó cég ingyen adja... Pilóta bére, üzemanyag, stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonkét embert borított vízbe a motorcsónak

Mosonmagyaróvár Kis híján tragédiához vezetett a hétvégén néhány felelőtlen motorcsónakos… Tovább olvasom