Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Összefogtak a traktor-maffia ellen

Ádáz küzdelmet vívnak a burgenlandi rendőrök a „traktormaffiával" szemben.
Ádáz küzdelmet vívnak a burgenlandi rendőrök a „traktormaffiával" szemben. Már tizenkilenc John Deere-t vittek el a gazdáktól. Legutóbb néhány hete megint eltűnt két traktor. Most az agrárkamara és a rendőrség egy, a gépek védelmére kifejlesztett biztonsági rendszerhez csatlakozásra buzdítja a gazdákat.

Tavaly nyáron indult az a lopássorozat a magyar határ menti osztrák településeken, ami nyomán vélhetően erre szakosodott banda szervezetten lopja a nagy értékű John Deere traktorokat. (Kisalföld, 2013. március 22.) Az osztrák hatóságok gyanúja szerint az ellopott erőgépeket az elkövetők a zöldhatáron át kivitték Ausztriából. Erre utal az is, hogy csak a határhoz közeli településeken történtek ilyen bűncselekmények.

A rendőrség szerint a földutakon feltűnés nélkül átjuthattak a gépekkel az országhatáron. A gyanújuk szerint a bűncselekményeket rendkívül felkészült bűnszervezet követte el. A burgenlandi rendőrség tájékoztatása szerint az elmúlt közel másfél évben már tizenkilenc ilyen nagy értékű munkagépet loptak el. További öt esetben pedig zsákmány nélkül távoztak a tolvajok. A gazdák kára már jóval meghaladja az egymillió eurót.

Az osztrák hatóságok úgy vélik, magyar és román bűnözői csoportok lehetnek az elkövetők, erre utal több nyom is. Tájékoztatásuk szerint a bűnszervezet már 2008 óta követ el ilyen lopásokat. Eddig főként Franciaországból vittek el John Deere traktorokat. Tavaly nyár óta viszont már Burgenlandból is.

A további lopások megakadályozása és az elkövetők felderítése érdekében most összefogott a rendőrség és a Burgenlandi Agrárkamara, valamint egy biztonságtechnikai cég. Mivel az elkövetők a határ mentén igen gyorsan átviszik a traktorokat, ezért olyan rendszer kiépítésére volt szükség, amelynek segítségével a rendőrség gyorsan tud reagálni az ilyen esetekben. Olyan egyszerűen kezelhető, ám mégis biztonságos rendszert dolgoztak most ki, amivel folyamatosan nyomon követhetők a gépek, illetve azonnal riaszt lopás esetén.

Johann Rapp szerencsésnek tartja magát, hiszen azon kevesek egyike, akinek a Kisalföld segítségével megkerültek az ellopott traktorai.
Johann Rapp szerencsésnek tartja magát, hiszen azon kevesek egyike, akinek a Kisalföld segítségével megkerültek az ellopott traktorai.

E rendszer telepítésének költsége 720 euró traktoronként. Az agrárkamara azonban vállalta, hogy támogatást ad ehhez azoknak, akik október végéig csatlakoznak a rendszerhez. Ráadásul az egyik biztosítótársaság is felajánlotta, hogy a rendszerhez csatlakozóknak jelentős díjkedvezményt ad a traktorok éves biztosítási összegéből.
A legutóbbi ilyen lopás néhány hete történt Weingraben (Borosd) településen. Akkor az ismeretlenek éjszaka loptak el két John Deere traktort az egyik gazdától.

Az osztrák rendőrség már akkor is úgy vélte, hogy a gépeket Magyarországra vitték és átmenetileg nem messze a határtól tárolják. Egy tanú látta is a lopást követő reggelen a két traktort az osztrák–magyar határ közelében. A gyanú nem volt alaptalan, hiszen alig egy héttel később a magyar rendőrök Hegykő külterületén találták meg a lopott járműveket.

Úgy tudjuk, a Burgenlandból elvitt tizenkilenc gép közül ezeken kívül csupán kettő került elő. A neudorfi (Mosonújfalu) Johann Rapp erőgépeit még márciusban lopták el, majd a Kisalföld segítségével sikerült megtalálni. Miután lapunkban beszámoltunk a gazdát ért kárról és az általa felajánlott húszezer eurós nyomravezetői díjról, másnap egy mosonmagyaróvári raktárból előkerültek a traktorok. Johann Rapp a megtalálónak ugyan szép summát fizetett ki, mégis szerencsésnek tartja magát, hogy végül meglettek a traktorai.

A gazda – amint azt a Kisalföldnek most elmondta – azóta sokkal jobban vigyáz a gépeire. Biztonsági kapcsolót épített be, riasztóberendezést szereltetett a traktorokra és a tárolásukhoz használt csarnokra is, valamint biztosítást kötött a gépekre. A férfi örül a mostani összefogásnak és a kidolgozott biztonsági rendszernek, amihez csatlakozni fog.

Bár a gépei meglettek, a rendőrség továbbra sem tudja, kik voltak az elkövetők. A gazda kiemelte: az összes gazdálkodónak nagyon kell vigyáznia eszközeire, gondoskodnia kell a biztonságról. Amennyiben pedig mégis meglopják, forduljon a nyilvánossághoz. Az ő esetében is ez vezetett el végül a traktorokhoz.

Johann Rapp hozzátette: a tolvajok legutóbbi lopásának egyik barátja esett áldozatul, ám szerencsére a traktorait megtalálták Magyarországon. A gazda nem fizetett nyomravezetői díjat, emiatt néhány nappal később ismeretlenek felhívták, hogy fizessen, különben újra ellopják a gépeit.

Olvasóink írták

 • 5. orion1 2013. szeptember 12. 20:20
  „Ha már ilyen drága traktorokkal futkosnak, akkor rejtsenek el benne egy okostelefont, amin keresztül lekérdezhető a traktor poziciója”
 • 4. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 11. 15:50
  „3. zulu07 2013.09.11. 14:10
  Átballagni Ausztriában,vagy a Szlovákokhoz és rögtön van udvarias kiszolgálás.”
 • 3. zulu07 2013. szeptember 11. 14:10
  „Egy kulcs nyitja és indítja az azonos típusokat.
  A magyar biztosító tuti nem fizetne nekik.
  És még immo sincs egy több 10 milliós traktorba. Hmmm. És még marha drága is!
  Mondjuk a Győri Kite a hivatalos forgalmazó de még ilyen ROSSZ Kiszolgálást sehol sem tapasztaltam. Több mint 2 órát várakoztattak pár alkatrészért és még azt se mondták bocs, itt egy kávé! Pedig közel egy millát hagytunk ott egy hónap latt.”
 • 2. ibi 2013. szeptember 11. 12:09
  „Ha az Óváron megtalált gépeket titokban tartják és megfigyelik , hogy ki jönnek értük akkor talán a banda is meg lenne már .”
 • 1. oxana 2013. szeptember 11. 11:03
  „Még a csillagokat is lelopnák az égböl.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Migránsok utakon, vonaton

Egy német rendszámú személyautót állítottak meg a mosonmagyaróvári határrendészek a minap a… Tovább olvasom