Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Összefognak Julcsiért

Mosonmagyaróvár - Egészséges ember számára elképzelhetetlen, zsenge kora ellenére mennyi szenvedésen, tragédián van már túl a most 15 éves Major Julcsi. Még óvodásként szegődött mellé a betegség, a kilátástalanság és a mérhetetlen fájdalom. Érte és családjáért adnak hazai sztárok jótékonysági estet április 11-én a Lajta-parti városban.

Nem volt még négyéves sem, amikor bedagadt orral ment haza egyszer az óvodából a mosonmagyaróvári Major Julcsi. Az ismeretlen bajra eleinte antibiotikumot kapott. Ezt a betegséget hamarosan térdfájás követte, amit előbb szülővárosában, majd a megyeszékhelyen próbáltak műtéttel megszüntetni. A fájdalom azonban megmaradt, sőt, a testszerte megjelenő gócpontok miatt ki kellett venni a kislány manduláját és a fülét is kezelték. Budapesten gyerekkori ízületi gyulladást diagnosztizáltak nála.


„Egyszerűen meg akart halni"

 Évekig tartó ingázás kezdődött, a dagadt végtagok nem hagytak egy perc nyugtot se a gyereknek. A javulásra nem volt remény, Majoréknak lassan bele kellett nyugodniuk, hogy már az állapot szinten tartása is jó eredmény. Julcsi nyolcéves volt, amikor Szombathellyel próbálkoztak egy új medicina hatásosságában bízva – de ettől se jött kedvező változás.

A lánykának gyötrelmes hónapok jutottak, elvesztette az életkedvét, nem beszélt, nem mozgott, valósággal élő halott lett – miközben pokoli kínokat állt ki. 

Az agresszív kór évekig kitartott, ráadásul 2007 novemberében mindkét lába nagyon bedagadt. Ezután Debrecen következett, de minden csak rosszabb lett. Egy kétségbeejtő napon kiderült az is, hogy Julcsi jobb lábában hatalmas vérrögök vannak. Azonnal Győrbe vitték, ahol a vizsgálatok után az orvosok közölték velünk: másnap reggel amputálni kell a végtagot.

Úgy tűnik, a Jóisten megkönyörült Júlián, sokkal jobban van – mondja az édesanya.
Úgy tűnik, a Jóisten megkönyörült Júlián, sokkal jobban van – mondja az édesanya.

 – Nem tudom elmondani, mit éreztem – idézi fel a megrázó emléket a kislány édesanyja, Major Edith. – Ma is sokszor eszembe jut és próbálom elűzni az akkori gondolatokat. Könyörögtünk, hogy kapjunk még egy kis időt. Kétheti irdatlan szenvedés végére aztán az elkerülhetetlen operáció tett pontot. Leírhatatlan, min mentünk át addig, még a nővérek is sírva jöttek ki a lányom szobájából, olyan kétségbeesve várták a váltást. Nem bírták nézni Julcsi haldoklását, akinél kétséges volt, hogy van-e értelme a rá váró újabb megpróbáltatásnak. Ő mindenről tudott, a műtét előtt azzal búcsúzott tőlünk, hogy jó szülei voltunk és nagyon vigyázzunk a nővérére...

 – Az amputáció után egy hónapig jól volt, utána viszont lebénult a fél arca. Háromhavi kezelés után helyrejött, mire kettős látása lett. Nagy nehezen kikeveredtünk abból is. Tavaly augusztus végén egyik napról a másikra elvesztette a hallását és epilepsziához hasonló tünetei voltak. Kiderült, a fül mögötti krónikus gyulladás okozza mindezt, amit már az óránként szedett fájdalomcsillapító sem enyhített. Tehetetlenek voltunk és Julcsi azt kérdezte tőlünk, miért élt túl mindent, ha ennyit kell szenvednie. Egyszerűen meg akart halni.

Hosszú évek szenvedése után végre mosolyog, szívesen rajzol, internetezik...
Hosszú évek szenvedése után végre mosolyog, szívesen rajzol, internetezik...

Egy újságcikk, egy gálaest

 – Novemberben megjelent rólunk egy újságcikk, aminek nyomán egy doktornő a figyelmünkbe ajánlott egy szert. Hogy ennek vagy másnak tudható-e be a javulás, nem tudjuk, de úgy tűnik, a Jóisten megkönyörült Júlián. Mindig azt hittük, a halál a legrosszabb, de ez nem igaz. Ha valakinek ilyen szenvedésben van része, az sokkal szörnyűbb.

 – Julcsi már sokkal jobban van. A hallása még nem jött rendbe, viszont megerősödött, tavaly nyáron tizennégy kiló volt, most huszonkettő. A korábban szedett gyógyszerek hatására fizikailag visszamaradt a fejlődésben, de lábra állt, ami nagyon nagy dolog tőle. Végigalussza az éjszakákat, így ki tudja pihenni magát, végre mosolyog. Szívesen rajzol, internetezik, újságot olvas és ajándékokat készít mindenkinek.

 Azt a bizonyos, fényképpel illusztrált újságcikket olvasták a magyar művészvilág tagjai is: megfogta őket, hogy egy ennyit szenvedett gyerek arcáról milyen belső derű árad. A társaság úgy döntött, jótékonysági műsort szerveznek Julcsi javára.  Így körvonalazódik, hogy Détár Enikő, Rékasi Károly, Südi Iringó, Ördög Nóra, Ihos József, a 4 For Dance és még sokan mások lépnek fel azon a gálaesten, amit április 11-én rendeznek a Flesch Károly Kulturális Központban. Aznap délután igényes gyerekprogramok is lesznek a házban. A műsorfolyam teljes bevételét Major Julcsi gyógykezelésére ajánlják fel a szervezők és a szereplők.

Segítik az ügyet

A kezdeményezést már az előkészítés idején is sokan felkarolták. Szervezőmunkával, illetve anyagiakkal segíti az ügyet az Art ’68 Műsoriroda, Szabó Miklós polgármester, a Pergaprint Nyomda, a Flesch Károly Kulturális Központ, a 3. Évezred folyóirat, a Lapcom kiadó kft. és a Lions Klub Mosonmagyaróvár.


Olvasóink írták

  • 1. Domestic 2009. március 14. 13:18
    „Szívből kívánom, hogy gyógyulj meg és remélem fognak segíteni, akik segíteni tudnának...!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltszaggató forgalomra készülhetnek

Máriakálnok - Máriakálnok aggódva várja, hogy hétfőtől a Szigetköz forgalmának java rázúduljon.… Tovább olvasom