Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Összefogással újul meg a kápolna

Közel tízmillió forintból újul meg a mosoni temető 1862-ben épített kápolnája. A Mosoni Polgári Kör támogatásából, képviselői keret felhasználásával és a hívők adományaiból, munkájából valósul meg a beruházás.
A mosoni Nepomuki- és Rozália-kápolna után a városrész temetőjében lévő kápolna is megújulhat. Ezért fogtak össze a hívek, de a Mosoni Polgári Kör (MPK) is segítette a munkát és a képviselői keretből is fordítottak a beruházásra.

A kápolna fogadótere megduplázódott, 50–60 ember is elfér benne. Az épület átadása a jövő hónap végére várható.

Az MPK félmillió forinttal támogatta a közel tízmillió forintos beruházást, és két mosoni képviselő összesen 1,3 millió forintot szánt erre a célra a keretéből. Kapui Jenő mosoni plébános szerint az egyházközség tagjai is szívügyüknek tekintették az épület sorsát, ezért a további szükséges forrásokat ők biztosították. Vagy adományokkal, vagy társadalmi munkával járultak hozzá, közülük kiemelten Giffinger Mihály és Csonka József.

– A Weltzl János építette kápolnát, melynek oltára a feltámadt Krisztust ábrázolja, 1862-ben adták át. 1950-ben a temetővel együtt államosították. A múlt század elején hozzáépítettek a kápolnához, az új szárny a temetői dolgozó kiszolgálóépületeként funkcionált. Az ingatlant tavaly kapta vissza az egyházközség – ismertette az időközben helyi védettség alá helyezett épület történetét a plébános. A felújításra egyébként az önkormányzatnál pályáztak, ennek eredménye hamarosan várható.

Adományok mellett jelentős társadalmi munkát vállaltak a mosoni hívek a kápolna felújításában.
Adományok mellett jelentős társadalmi munkát vállaltak a mosoni hívek a kápolna felújításában.


Kapui Jenő elmondása szerint az épületet annyira rossz állapotban vették át, hogy néhol a fal repedezett, a tetőn ki lehetett látni, a belső falak vizesedtek. A tavaly elkezdett beruházás során szigetelik a falakat, a később hozzáépített szárnyat lebontották és újat emeltek a helyére, teljes tetőcsere is történt. Így a kápolna fogadótere megduplázódott, 50–60 ember is elfér benne. Az épület átadása a jövő hónap végére várható, püspöki szentmise keretében.

– A katolikus egyházban szokás, hogy az elhunytakért gyászmisét mondunk. Erre a kibővített kápolna jó lehetőséget ad. Mindenszentekkor, halottak napján misézünk, imádkozunk a halottakért, de itt fejeződik be a húsvéti feltámadási gyertyás körmenet is – sorolta az épület további funkcióit a mosoni plébános.

Olvasóink írták

 • 3. poorman 2011. május 21. 20:06
  „...és most a cikkhez.
  Gratulálok a kápolna felújításához, már nagyon ráfért.
  Külön köszönet Nagy Mihálynak és az MPK-nek.”
 • 2. RickCartman 2011. május 18. 20:51
  „1. Dr.Lang 2011.05.18. 16:10 "Angliaban mar bontjak a templomokat es mecsetet epitenek helyettuk...."
  A hír igaz, mint a jereváni rádióban, jól hallottad, csak nem Mercedeseket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak - nem minden hír igaz ám ,amit a neten olvasol! :DDD”
 • 1. Dr.Lang 2011. május 18. 16:10
  „Gratulalok a felujitashoz. Vegre valami ertelmes dolog is tortenik Mosonban.
  Angliaban mar bontjak a templomokat es mecsetet epitenek helyettuk....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincsenek dokumentumok a panelokról?

Egyszerű meghibásodásnak indult, aztán mégis több hétig tartó bosszúsággal, bontással és hivatali… Tovább olvasom