Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Őshonos halakat telepítenek a Dunába

A Fertő–Hanság Nemzeti Park télen több lépésben halat telepít a Szigetközben. Csaknem három és fél tonna halat enged a Dunába. Ez tízmillió forintjába kerül.
Először: 26 mázsa hal került a vízbe. (Illusztráció)
Télen több tonna halat telepítenek a Duna szigetközi szakaszába. A szigetközi tájrehabilitációban a Fertő–Hanság Nemzeti Park mint a terület kezelője is részt vesz. Dr. Kárpáti László igazgató elmondta: most beavatkozásra is volt módjuk a rehabilitáció során – haltelepítés formájában.

Változatos halfajok

Céljuk, hogy a Szigetköz halbölcsőjébe minél több őshonos fajt telepítsenek vissza. E munkálatok több lépcsőben s több helyszínen folynak majd. A vízbe engedett fajok is változatos képet mutatnak: többek közt domolykó, bodorka, keszeg, compó, csuka, harcsa, nyurgaponty és süllő élőhelye lesz újra a Duna vize. Összesen három és fél tonna kopoltyús kerül így a folyóba, s a költségek tízmillió forintra rúgnak. A telepített halakat a nemzeti park közbeszerzési eljárás keretében vásárolta.

Első helyszín: Dunakiliti határában

Az első telepítés kedden este Dunakiliti és Dunasziget között zajlott. A késői időpontban a hideg nagy szerepet játszott, ugyanis a Mohácsról érkező halakat és a vizet nehezen tudták kiszivattyúzni az ottani halastóból. A helyszínválasztásnál az egyszerű megközelítés és a kis sodrás előnyt élvezett. A halak a szállítókocsi oxigénnel dúsított tartályából egy csúszdán keresztül jutottak a vízbe. Az egész folyamat mindössze fél órát vett igénybe. Dunakilitin 1700 kiló – 25–30 dekagrammos – nyurgaponty, 450 kiló dévérkeszeg, 200 kilogramm domolykó, 180 kiló compó és 150 kiló süllő került a vízbe. Most összesen 26 mázsányi.
A telepítés tovább folytatódik a Szigetközben, ám a munka további menetét és időpontját nagyban befolyásolja majd a téliesre fordult időjárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztújítás néhány hónap múlva

A Szigetközi Önkormányzatok Szövetsége közgyűlésén felállították azt a jelölőbizottságot, amely a… Tovább olvasom