Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Orvos lehet vagy képviselő is?

Az összeférhetetlenségi törvény értelmében az önkormányzati képviselőnek megválasztott háziorvosoknak vagy hivatásukról, vagy mandátumukról kell lemondaniuk.

illsztráció
A dunaszigeti és a hegyeshalmi doktorok azonban az orvosi kamara álláspontját képviselve mindkét pozíciójukat megtartanák. A választás napján – október 20-án – életbe lépett törvény, ami az önkormányzati képviselők jogállásáról szól, előírja, hogy az önkormányzati feladatokat szerződéses viszonyban ellátó orvosok nem lehetnek képviselők.

A törvény szerint az önkormányzattal – helyi testülettel – kötött szerződéses viszonyban álló orvosoknak megválasztásuk esetén választaniuk kell munkájuk vagy a képviselőség mellett. Meg kell szüntetniük az összeférhetetlenséget, ellenkező esetben képviselőségük szűnik meg. A Magyar Orvosi Kamara is élesen bírálta az orvosok számára előírt összeférhetetlenséget és az alkotmánybíróságtól kérték a véleményük szerint alkotmányellenes állapot megszüntetését.

Mosonmagyaróvár környékén két településen – Dunaszigeten és Hegyeshalomban – mérette meg magát háziorvos a választáson és mindketten a szavazóktól a legtöbb bizalmat kapták. Dr. Baranyai Judit, Dunasziget háziorvosa több mint félezer vokssal az első helyen került be a testületbe. A doktornő szerint a vállalkozó orvos és az önkormányzat közti kontraktus csak nevében megbízási szerződés, tartalmilag azonban nem az. – Tartom magam a kamara álláspontjához, ami a Legfelsőbb Bíróság határozata alapján feladatátvállalási szerződésnek minősíti a háziorvosok és az önkormányzat közti szerződést. Az összeférhetetlenségi törvény azonban csak a megbízási szerződéssel működő orvosokat zárja ki.

Mivel a falu ilyen nagy arányban bízik bennem, jogi és erkölcsi kötelezettségemnek érzem, hogy végigvigyem az ügyet és minden képpen a képviselő-testület tagja legyek – hangsúlyozta dr. Baranyai Judit. Dr. Cseh Sándor szintén a legtöbb szavazatot kapta falujában a képviselőjelöltek közül. A hegyeshalmi háziorvos is a kamara álláspontját képviseli és nagyfokú kétségei vannak az összeférhetetlenségi törvénnyel kapcsolatban. Csak a jogerős bírói döntés alapján kíván lemondani mandátumáról.

Kapcsolódó cikk
Orvosok kizárva>>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondtak mandátumukról

Hétfőn ül össze, s teszi le esküjét Mosonmagyaróvár új képviselő-testülete. A héten viszont… Tovább olvasom