Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Orvhalászokat fogtak Dunakilitinél

Dunakiliti - Három „hálós" orvhalászt állítottak elő a hétvégén Dunakilitinél: a halászati ellenőrök még a derékig érő hideg vízben is figyelték az „akciójukat". Közben horgászok segítségét várják az ismét elektromos halászatot folytató rapsicok lebuktatásának érdekében.
Névtelen bejelentést kaptak, s ezt ellenőrizték a hét végén a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal földművelésügyi igazgatóság halászati osztályának intézőbizottsági és az Előre Halászati szövetkezet halászati ellenőrei. Az információ szerint Dunakilitinél, az úgynevezett Ördög-szigeteken rapsichálót láttak napközben a vízben.

Mivel a halőrök is megtalálták az adott helyen az eszközt, ezért késő délután visszatértek, elrejtőztek, s várták annak tulajdonosait. Azt látták, hogy az ott lévő négy-öt csónak közül az egyiket rendszeresen használják, hisz a ladikban pikkelyeket találtak. Az eseményeket innentől Szilágyi Gábor, a győri Előre Halászati Szövetkezet ügyvezető elnöke mondta el.

Halak a hálóban: A halászati ellenőrők több kilogrammnyit találtak a rapsicok zsákjában és hálójában. Fotónk illusztráció
Halak a hálóban: A halászati ellenőrők több kilogrammnyit találtak a rapsicok zsákjában és hálójában. Fotónk illusztráció


A part mentén követték őket a hálókig
„Közel háromórányi csend után egy fehér kisteherautó érkezett, melyből három férfi szállt ki. Annyira közel mentek a megbúvó ellenőrökhöz, hogy azok minden szavukat hallották: a háló kiszedésének módjáról beszéltek. Beültek a ladikba, miközben az ellenőrök a part mentén követték őket: egyikük még a derékig érő hideg vízben is gázolt, hogy figyelhesse őket. A rapsicok kivették a hálót, kiszedték a halakat, majd kissé odébb egy másik hálót tettek a pangó vízbe. Mintegy másfél óra múlva eveztek a partra, ahol az ellenőrök megállították őket, s az adatfelvétel során értesítették a rendőrséget is. Compót, kárászt és balint találtak a zsákjukban.

A kiérkező járőrök a másik hálót is kiszedették az orvhalászokkal: ebbe időközben compó, csuka és harcsa keveredett. Digitális mérlegre tették a halakat, majd értesítettek: az egyes fajok kilogrammonkénti árát én mondtam nekik – számításaink szerint összesen több mint húszezer forintnyi jött ki, így a rendőrök előállították a mosonmagyaróvári, feketeerdői és kisbodaki rapsicokat. Az illetékes hivatal halászati osztályán is feljelentést teszünk az illetők ellen" – mondta Szilágyi Gábor.

Ismét illegális elektromos halászat folyik
Az ügyvezető elnök azonban nemcsak az eredményes akcióról beszélt, hanem segítséget is kért – elsősorban a horgászoktól.
Az utóbbi időben ugyanis jelzéseket kaptak, hogy a Mosoni-Dunán, az Öreg-Duna ágrendszerében, valamint a Rábcán ismét illegális elektromos halászat folyik.

A zselés, akkumulátoros gépeket elrejtik (általában diszperzites vödör alá), s álcázva dolgoznak. Mindössze annyi észlelhető, hogy a szák nyelének végéből kábel lóg ki. Ezek az emberek nem kutatási céllal villanyoznak: a kutatók többen dolgoznak s nem viszik el a halakat. A halászati ellenőrök már „képben vannak" az elkövetőket illetően, ám a lebuktatásukhoz segítségre van szükségük. Magyarországon az elektromos halászat csak bizonyos, indokolt esetekben engedélyezett (tudományos vizsgálatok, ivadékmentés), és ilyenkor is csak vizsgázott kezelő végezheti, bevizsgált géppel. Szilágyi Gábor azt kéri – elsősorban – a horgászoktól: aki hasonló módon dolgozó rapsicokat lát, hívja munkaidőben a htsz központi számát (96/560-220) vagy bármely időpontban a 70/5797-580-as mobilszámot.

Olvasóink írták

  • 1. Robó 2008. október 05. 19:47
    „Na ja! Lesz belőle ejnye-bejnye, pedig az egyik rabsic elég ismert! Igaz Csaszi?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális: kutyákat kínoztak meg és akasztottak fel

Mosonmagyaróvár - Ismertlen tettes(ek) két keverék kölyök kutyát akasztottak fel egy fára… Tovább olvasom