Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Országzászló-emlékművet állítanának

Közadakozásból állítanának országzászló-emlékművet Mosonmagyaróváron. Korábban állt már ilyen emlékjel a városban, ám azt lerombolták. A városvezetés szerint a kórház előtti park lenne a legmegfelelőbb helyszín.
Országzászló-emlékmű felállítását tervezi a mosonmagyaróvári önkormányzat. Korábban már állt ilyen emlék a városban. A feljegyzések szerint 1931-ben merült fel az országzászló állításának gondolata, ezzel kívántak tiltakozni a trianoni országcsonkítás ellen. Felhívást intéztek a város lakosságához és adományok gyűjtésébe kezdtek. Mintegy ötszázan adományoztak.

Daubner Sándor akadémiai titkár tervezte meg az emlékművet, az ő vezetésével kezdődtek meg a kivitelezési munkák és hat hét alatt elkészült az emlékmű. A munkálatokban is sokan közreműködtek, főként helyi iparosok és cégek. Helyszíne az akkori Hungária szálló és az evangélikus templom közti háromszögletű terület, a régi bécsi országút mentén volt. A területet térítés nélkül engedte át a város, emellett vállalta, hogy az emlékmű örökmécsesét bekapcsolja a közvilágítási hálózatba. Az építkezéshez szükséges földet és kavicsot is ingyen szolgáltatta a város. Az országzászlót 1932. október 16-án avatták fel, majd 1949-ben rombolták le azt.

– Az egykori országzászló helyén 1979 óta a várossá válás 625 éves jubileumára állított emlékkő áll. A közelmúltban, a nemzeti összetartozás napja alkalmából vetődött fel, hogy újra országzászló-emlékművet kellene állítani a városban – tájékoztatott Nagy István polgármester. Elmondta: az ötletet Vitéz Harmath Lajos, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület vezetője vetette fel. A városvezetés is üdvözölte a kezdeményezést, már keresik a megfelelő helyet. Felmerült a kórház előtti park lehetősége. Itt a meglévő Bárka szobor és az Európa-kő közé helyeznék el az országzászlót. Az elképzelések szerint az eredetivel megegyező, ám arányosan kisebb léptékű, a környezetbe illő jelet állítanának.

A polgármester hozzátette: az akkorihoz hasonlóan most is közadakozásból szeretnék a költségeket fedezni. Éppen ezért gyűjtést kezdenek a közeljövőben.

Olvasóink írták

 • 7. jobbám 2012. július 27. 21:06
  „Ambar! Azt gondolom a gyűlölet nem nálam volt fellelhető! Én reagáltam olyan hangokra, amik nekem nem tetszenek! Ehhez azt hiszem jogom van! Én nem vagyok demagóg, csak az említett két fórumozónak írtam le, mi is van...azt gondolom, az kétségtelen, hogy az utóbbi 4-6 évben indult igazi fejlődésnek a város! Hiba persze lehet, de vannak olyan "hibák", amiket nem "szabad" soha elkövetni (pl.: termál eladása...stb.). A Szigetköz és Mosonmagyaróvár most nyertes helyzetben van, ez sem tagadható! Az út most előre megy és nem egy helyben állunk! Ez nem demagóg, ez a tény! Lokálpaitriótának pedig minden itt élőnek (nem átutazónak!!) kutya kötelessége lenni...én ezt gondolom! Bár nem itt születtem, mégis, bármerre járok az országban mindig viszek valami "óvárit", "szigetközit"...mert büszke vagyok, hogy itt élhetek!!

  Örülök, hogy Te sem a "kiabálás" híve vagy! Vitázni, beszélgetni csak így lehet és érdemes is!

  Szép estét!”
 • 6. Ambar 2012. július 26. 23:17
  „Már ne haragudj" jobbám" te is a demagóg eszközzel élsz !Itt élek ,itt születtem tehát láttam azt is ami a városban történt és történik.A tizenkét év alatt is volt fejlődés bőven és voltak hibák is.Azt hogy valakit háromszor választottak újra nem véletlen!Ne szóld le e város lakosait mert ezt tették.Tudtak változtatni is s ezt is az itt élők tették!És igen történt fejlődés az utóbbi időkben is és történtek és történnek hibák is.Nem is kell egy lakosságnak elégedettnek lennie, csak méltányosnak! Jó volt itt élni a múltban és jó itt élni most is.Többet vártam el a város vezetésétől akkor is és most is ,mindig lehet jobban!Legfontosabb hogy ez a város nem táptalaja a gyűlölködésnek és mindegyik városvezetés sokat tett ezért!Országosan sajnos nem így van!Lehet sok mindent másképp látni ,embereknek sokféleképpen gondolkodni !De egy város akkor tud fejlődni ha lakói összefognak hiszen szinte ismerjük egymást !A nézetkülönbségeken felül áll hogy szülővárosunk lakói vagyunk és mindnyájunk érdeke hogy bármilyen színű vezetése van és lesz a városnak mi itt akarunk élni és nem gyűlölve egymást.Ezt a szívességet egyik hatalomnak se tegyük meg!”
 • 5. jobbám 2012. július 26. 09:31
  „Kedves "Hazafiak" (3-ka és 4-ke)!

  Tudod 3, milyen kitelepítettnek lenni? Elveszíteni az Hazád, az otthonod? Ekkora ökörséget rég nem hallottam, mint amit írtál!!! Itthon "szopsz"? Hmm...érdekes...szerintem meg sírni könnyebb, mint tenni a "szopás" ellen! Hagyjuk a múltat? Egy népnek a múltja nélkül nincs jövője...ez a liberális szöveg már kezd vicc lenni...magyar sincs talán? Most már csak európai van? Vicces srác vagy, no az biztos...4-es! Az utolsó mondatod nem a Fideszre igaz...gondolkodj egy kicsit...vagy Te is könnyen felejtesz? A valódi probléma az volt, hogy 12 évig árusították ki a várost s nem maradt semmi (szinte) belőle, amiből gazdálkodni lehetne! Biztos, hogy Mosonmagyaróváron laksz? Körbe mentél már a városban? Ha igen, és nyitott szemmel jársz, majd észre veszed mennyi minden épült és szépült s mennyire jobb ebben a városban élni, mint mondjuk 8-9 éve!!!! A többi csak demagóg szöveg és nem sokakat érdekel...de egyébként menj át az ország másik oldalára...aztán gyere vissza...aztán panaszkodj (meg 3-as is)! Én szeretem Mosonmagyaróvárt...

  embertelen! nem tetszik a múlt emlegetése? hmmmm......:D

  Üdvözlettel:

  jobbám”
 • 4. kenderice 2012. július 26. 07:42
  „Ez a fityesze városvezetés részéről nem más mint pótcselekvés, ha valós problémák megoldásához (moderálva) vagyunk. Egyszer valahol halottam egy mondást ami így szól: A gazember utolsó mentsvára a hazafiság!”
 • 3. csabi72 2012. július 25. 20:30
  „Én egy fillért sem adok,ugyanis a Fidesz-Jobbik koalíció még az Ördögöt is a szövetségesé Teszi....
  Hagyjuk már a Múltat.....
  Már van egy Trianon emlékmű a Magyar utca elején....
  Koszorúzza az akit érint...
  NE MONDJA SENKI,HOGY AZ OSZTRÁKOK VISSZACSATOLÁSRA VÁGYNAK!!!
  AGYRÉM!!!!
  ÉN MAGAYAR VAGYOK,ÉS ITT SZENVEDEK,ÉS ITT MARADTAM!!!!
  AKI ELMENT,ÁTCSATOLTÁK,KITELEPÍTETTEK JOBBAN JÁRT!!!!!
  ÉN MÉG MINDÍG ITT SZOPOK!!!!!
  Slusszzzz!”
 • 2. Ambar 2012. július 25. 20:07
  „Gondolom utána következik a Horthy szoborra való gyűjtés és valamelyik fő útvonal vagy tér átkeresztelése!Biztos lesznek adakozók azokra is!”
 • 1. embertelen 2012. július 25. 16:07
  „Erdélyt és Felvidéket, valamint több országrészt is 1944-ben vesztettük el Horthy bénasága miatt, és ezt az általam igen nagyra tisztelt vitéz Harmath Lajos is nagyon jól tudja. Egy ilyen értelmű új országzászló-emlékmű kellene! A régi emlékmű idejét vesztette, helyette a II. világháborúban elszenvedett orszácsonkításnak kellene emléket állítani. Ideje lenne látni, hogy ezek az országrészek 1940 után évekig Magyarországhoz tartoztak és nem Trianon miatt, hanem amiatt vesztettük el azokat, mert Horthy nem lépett ki a háborúból. Ha ezt megteszi, akkor az oroszok biztosan nem vették volna el tőlünk, mert nekik mindegy lett volna, hogy pl. Erdély Magyarországon, vagy Románián keresztül csatlakozik a szovjet birodalomhoz! Számomra egyértelmű, hogy a jelenlegi csonka Magyarország már nem a Trianon, hanem Horthy műve!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhat kamera figyeli Mosonmagyaróvárt

Elkészült és tesztüzemben már működik is rendszámfelismerő és térfigyelő kamerarendszer a városban.… Tovább olvasom