Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Országosan tíz biobenzinkút

Mosonmagyaróvár - Ma az országban mindössze tíz benzinkúton lehet bioüzemanyagot tankolni. Vagyis hazánkban 290 ezer járműre jut egy bioüzemanyag-állomás.
A mosonmagyaróvári egyetemi kar szaktanácsadó és továbbképző intézete A bioüzemanyagok előállításának aktuális kérdései címmel tartott konferenciát. A bioüzemanyag-gyártás jelen hazai állásáról a szaktárca főosztályvezetője, Bíró Tamás beszélt.

A bioüzemanyag az olajos magvak energiacélú feldolgozása – emelte ki Bíró Tamás. Olajos növény például a kukorica, a repce és a napraforgó. Különbség a hagyományos üzemanyagokhoz képest, hogy ennek előállítása és felhasználása környezetkímélőbb.

Míg Európa más országaiban ez a tevékenység már nagyüzemi szinten zajlik (például Németország és Franciaország), addig Magyarországon jelenleg csak a kisüzemi modell megvalósítása lehetséges.
Ma az országban mindössze tíz benzinkúton lehet bioüzemanyagot tankolni. Azaz hazánkban 290 ezer járműre jut egy bioüzemanyag-állomás. Ezen probléma fő okát Bíró Tamás abban látja, hogy jelenleg „nem befogadó" az élelmiszeripar.

A fosszilis üzemanyag árának növekedése egyenes arányban van az élelmiszerárak növekedésével.

Vagyis ha drágul a hagyományos üzemanyag, akkor az élelmiszer is.
Tehát valótlan az az állítás, hogy a biobenzin előállítása az oka az élelmiszerhiánynak és áremelkedésének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszázmillió a Halászi híd: bontják, majd ősztől építik

Halászi - A halászi híd felújítását leválasztották az elkerülőút-projektről: hétszázmillió forintból… Tovább olvasom