Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Országosan egyedülálló rozárium többezer rózsatővel

Háromezer-hatszáz tő rózsát – köztük fajtakülönlegességekkel – ültetnek el a hónap végén Máriakálnokon a Kápolna téren.
A település a környéken egyedülálló látványosság, a rozárium mellett a tavaly átadott kerékpárút folytatását is tervezi Halászi felé.

Egy, már 2008-ban megálmodott rozárium kialakítására nyert támogatást a LEADER keretében Máriakálnok. Pályázati támogatással mintegy háromezer-hatszáz tő kaphat helyet a Kápolna tér 8224 négyzetméteres területén.

Máriakálnokon a Kápolna téren kap helyet a rozárium.
Máriakálnokon a Kápolna téren kap helyet a rozárium.


– Az országban is egyedülálló rózsakertet 6,7 millió forintból alakítjuk ki, melyből 1,3 millió forint a ránk eső önrész – magyarázza dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester. A Kápolna tér rehabilitációját egyébként a helyi német kisebbségi önkormányzat pályázata is segíti. Ők – ugyancsak a LEADER keretében – négymillió forintot nyertek, kilencszázezer forint önrészt biztosítanak a tér tereprendezéséhez, az illemhelyek felújítására, új padok kihelyezésére valamint a falumúzeum mellett egy fedett szín létrehozására.

Máriakálnokon a Kápolna téren kap helyet a rozárium.
Lobitz Ákos szerint ilyen és ehhez hasonló rózsákat ültetnek majd el.A rozárium kialakításáról már az ötletgazdát, Lobitz Ákos kertészmérnököt kérdeztük:

– Egy holland kisvárosban található rózsakert adta az ötletet, hogy a környékünkön is létre lehetne hozni egy hasonló látványosságot – kezdte a szakember. Az elképzelést a máriakálnokiak karolták fel, sőt, a faluvezetés még pályázati lehetőséget is talált. Így az eredetileg tervezett húsz ágyás helyett hatvanat alakítanak ki, melyben 3600 rózsatő kap helyet a kegykápolna közelében.

– Egy ágyásban egyfajta rózsát ültetünk. Park-, tea- és futórózsák egyaránt megtalálhatók lesznek, köztük igazi fajtakülönlegességekkel – tudtuk meg Lobitz Ákostól. A látogatót segítik majd a névtáblák is, így megtudhatják, hogy pontosan milyen rózsát láthatnak. A rózsaágyások mellett sétálóutakat is kialakítanak. Építményekkel, pergolákkal, tíz méteren futórózsákkal teszik látványossá.

A szakmai tanácsadással, a szükséges növényvédő szerekkel Lobitz Ákos segíti az indulást, míg az önkormányzat feladata lesz a virágok gondozása. A munkálatok egyébként várhatóan a hónap végén kezdődnek meg. Mária-kegyhelyként nem csak búcsúk idején vonzhatná az érdeklődőket a rózsakert. Kerékpáros turistákra is számítanak.

Olvasóink írták

  • 2. sicc 2011. április 11. 15:43
    „Hát igen ennyit a pályázatokról, szórjuk csak a pénzt más nem fontos !
    Ja és valakinek ez jó biznisz !! SZeretem a rózsákat , de amikor azt látom , hogy az orvosi rendelő ,ovoda ,iskola haldoklik ,nem tudok felhőtlenül örülni a rózsakert projetnek !”
  • 1. síróman 2011. április 09. 11:40
    „Komolyan kérdezem! Erre van szükségünk? Járhatatlan útjainkat kellene felújítani. Iskolák és óvodák működését biztosítani, fejleszteni. Mikor lesznek végre logikusan, ép ésszel gondolkodó vezetőink? Felelősségvállalás a döntésekért? Ez ma Mosonmagyaróvár és környéke: Futura, rózsakert és a többiek...Mind-mind eszetlen pénzszórás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos milliárdok hulladékgazdálkodásra

A Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a 3,7 milliárd forintos új… Tovább olvasom