Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Örökké 16 éves maradt

Magyar Katalin az utca kövén halt meg Budapesten, amikor egy szovjet harckocsi géppuskatüzet adott arra a mentőautóra, amelyben egy kilencéves beteget kísért. Az intézmény egykori diákjára emlékeztek halálának 56. évfordulóján a mosonmagyaróvári Bolyai-iskolában.
Magyar Katalinra, az intézmény egykori diákjára emlékeztek halálának 56. évfordulóján a mosonmagyaróvári Bolyai-iskolában tegnap. A „mindörökké 16 éves" lány 1956. november 7-én kapott halálos lövést Budapesten, miközben egy kilencéves sebesült kisfiút kísért egy mentőautóban. Az iskola ötödikesei műsorral készültek az évfordulóra, míg Feketéné Besenyei Mariann igazgatóhelyettes és az '56-os mártír életét kutató Csete Lajos nyugalmazott történelemtanár Magyar Katalinra emlékeztette a hallgatóságot.

Csete Lajos mellett a Bolyai-iskola ötödikesei emlékeztek Magyar Katalinra.
Csete Lajos mellett a Bolyai-iskola ötödikesei emlékeztek Magyar Katalinra.

Az 1956-ban 28 éves Csete Lajost az egykori 3-as iskola tanáraként érte a forradalom Mosonmagyaróváron. 1957-ben Markotabödögére helyezték – vélhetően '56-os szerepvállalása miatt –, ahol azóta is él. Magyar Katalin története azóta foglalkoztatja, amióta a lány tragikus haláláról először hallott. Emlékének ápolását szorgalmazta a Lajta-parti városban.
– Magyar Katalin városunk, nemzetünk ifjú hőse lett, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc idején 16 évesen vállalt vöröskeresztes ápolói munkát, aki kötelességét híven teljesítette a legnagyobb fegyvertűzben is. Fiatal életét adta, hogy megmentse a sebesülteket a haláltól – hangsúlyozta beszédében Csete Lajos, aki szerint 40 évet késett a lány hősi emlékének megörökítése Mosonmagyaróváron.

A pedagógus a Kisalföldnek elmondta, személyesen is találkozott a „bronzszőke" hajú kamasz lánnyal édesapja társaságában. Csete tanár úr Katalin halála után kétszer találkozott az édesanyával. Emlékeket és dokumentumokat egyaránt gyűjtött az egykori mosonmagyaróvári diákról, aki Budapesten egy képzőművészeti szakközépiskola diákja volt a forradalom idején. Katalin holttestét négyszer helyezték át, míg végre – a nagyszülei mellett Győrben – meglelte végső nyughelyét.
A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület elnöke, Gábor Józsefné Magyar Katalin egykori osztálytársaként a lányra mint mindig mosolygó, vidám, jó tanuló, szépen font hajú diáktársra emlékezett.

Olvasóink írták

  • 1. Dr.Lang 2012. november 09. 17:07
    „Hogy is nyugodhatna bekeben amikor Biszku elvtars vidaman elvezi a kiemelt nyugdijat?? Es o csak egy a sok kozul...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A születésnapon megnyílik a Gyurkovics-emlékszoba

Mintegy ötmillió forintból hozzák létre az évek óta tervezett Gyurkovics-emlékszobát… Tovább olvasom