Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Örökbefogadókat keresnek a sírokra

Mosonmagyaróvár - „Fogadj örökbe egy sírt" címmel indított kezdeményezést az önkormányzat a városvédő egyesülettel karöltve. Az egyesület vállalta, hogy feltérképezi a temetőket és számba veszi a gondozásra szoruló sírokat. Az alpolgármester pedig azt kéri, a városi diákok osztályonként fogadjanak örökbe egy-egy síremléket.
A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület még a ’90-es évek elején elkezdte a temetők feltérképezéséhez szükséges gyűjtőmunkát.

Ezekben egyre több az olyan síremlék, aminek rokonok hiányában gondozói nincsenek és lassan az enyészet martalékává válik.

Az egyesület a közelmúltban fejezte be a magyaróvári sírkert egy részének – a kaputól a Lajta-ágig húzódó terület – feldolgozását.
– A városvédő egyesület nevéhez híven védelembe veszi a temetőt is. A síroknak a kegyeleti jelleg mellett helytörténeti és esztétikai értékük is van – mondja dr. Kocsis Sándor elnök.

Temető: Fiatalok segítségét várják a régi síremlékek gondozásához.

– Ezért is fontos, hogy amíg elkészül az önkormányzat temetővel kapcsolatos távlati terve, addig is megszervezzük, hogy a helyi ifjúság pártfogásba vegye azokat a sírokat, amelyeknek nincsenek gondozói. Ilyenek például a nemzetközileg is védett katonasírok, vagy a rokon nélkül maradt neves közéleti személyek síremlékei. Első lépésként számba vettünk a magyaróvári temető régi részének sírjai közül hetvenet. Ebben az írásban fellelhető adatokra is támaszkodtunk.

Listánkon köztisztviselők, tanárok, mérnökök, iparosok szerepelnek. Szeretnénk a későbbiekben a sírkert további részét és a mosoni temetőt is hasonlóan feldolgozni – mondta az elnök.

Az egyesület az elkészült feldolgozást a napokban adta át Nagy István alpolgármesternek, aki a város oktatási intézményeibe eljuttatja a kezdeményezést és „örökbe fogadó" osztályokat, diákcsoportokat keres az egyes síremlékekre.

– Az elhunytak emlékének, földi maradványainak tisztelete és ápolása szerves része az emberi kultúrának. Különösképpen indokolt ez egy város nagyjainak esetében. A temetőkben szaporodó sírok Mosonmagyaróvár történetének egy-egy fejezetét alkotják. Az élők kötelessége, hogy ezek a fejezetek emberhez méltó tartalommal legyenek kitöltve.

A temető addig létezik, ameddig az utódokban, a leszármazottakban él a kegyelet. A halottakról való méltó megemlékezés az élőknek szól, nekünk fontos – vélekedett az alpolgármester.

Olvasóink írták

  • 1. Nandor Farnady 2008. február 21. 07:26
    „Tisztelt Holgyeim es Uraim,
    Szeretnek erdeklodni, az oreg ovari temetoben levo Farnady csalad Sirjanak evi karbantartasi kolcsegeire, miutan en vagyok az utolso egyenes rokon, ki szorossan ehez a sirhoz tartozik. En Australiaban elek, kerem sziveskedjenek erre a kerdesre vallaszt adni.
    Tisztelettel Nandor Farnady”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három kerékpárút a mintatérségért

Kistérség - Mosonmagyaróvárt kerékpárosan is összekötnék Rajkával és Hegyeshalommal, s a szigetközi… Tovább olvasom