Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Óriási tűz pusztított a lipóti termálban - fotók

Csütörtökön még nem, de pénteken már kinyit a strand. A tűzben senki nem sérült meg.

Pénteken már újból kinyit a lipóti termálfürdő, melynek területén csütörtökön  hajnalban tűz volt. Vizsgálják, mi okozhatta: a  kár mintegy százmillió forint. A szezon végéig húsz százalékkal csökkentik a belépődíjakat.

Tegnap zárt kapukat találtak azok, akik a kánikula elől a lipóti termál medencéibe kívántak hűsölésként menekülni. Csütörtökön kora hajnalban ugyanis tűzhöz riasztották a tűzoltókat a népszerű fürdőbe. A gyorsan terjedő lángok egy hatszáz négyzetméteres, faszerkezetű épületet emésztettek fel  – csak a téglaváz maradt meg. Itt kapott helyet korábban a termálfürdő központi étterme a hozzá tartozó konyhával, fedett terasszal, illetve a mosdók öltözőkkel – ezek égtek ki teljesen.Mint megtudtuk, a  fürdő szegedi tulajdonosa éppen előző este utazott haza, amikor is éjszaka 2 óra környékén arról értesítették, hogy „ég a ház" Lipóton.

Ma újra nyit –  Mintegy százmillió forintos kár keletkezett  – Kiégett egy étterem, a hozzá tartozó konyha, öltözők, mosdók
Óriási tűz pusztított a lipóti termálban

– Az étterem bérlője vette észre a tüzet. Elmondta: a tűz a konyha tájékáról indulhatott ki. Itt sok az elektromos konyhai készülék, hűtőberendezés. A tűzvizsgálók elemzik,  pontosan mi okozhatta a tüzet. Feltételezésem szerint az utóbbi napok igen meleg időjárása is felgyorsította az égést – mondta el a fürdő  neve mellőzését kérő  egyik tulajdonosa.

A Szegedről a hajnali órákban érkezett férfi becslése szerint mintegy százmillió forintos kár keletkezett.  Biztosítás volt az épületre, a  kárfelmérőt mára várják.

Arra a felvetésünkre, mely szerint sok látogató csalódottan áll a termál kapuja előtt, többen az utolsó forró napokat szerették volna kihasználni, hozzátette: „Mi is csalódottan vettük tudomásul, hogy a jelentős kár mellett egy napig zárva kell tartanunk. Nyáron átlagosan 2000–2500 látogatóval számolunk naponta. Eredetileg szeptember 30-ig terveztük a nyitva tartást, ehhez tartjuk magunkat, így péntektől újra várjuk a vendégeket."Pannonhalmi Petra fürdővezető megjegyezte: a látogatók figyelmét tájékoztatókban  hívják fel arra, hogy mi történt. Mától a szezon végéig húsz százalékkal csökkentik az árakat. A  szegedi tulajdonos ezt azzal magyarázta, hogy ebben a szezonban már nem tudják biztosítani a korábbi komfortfokozatot. A kiégett épület funkcióit azonban igyekeznek pótolni. Így átmeneti megoldásként konténer szociális blokkokat helyeznek ki és egy nagy teljesítményű büfékocsit is működtetnek.Egyébként további étkezési lehetőség is rendelkezésre áll a fürdő területén.

„A tűzeset kedvét szegi az embernek, de nem adjuk fel. Az élet nem áll meg, a termál csak szebb lesz, mint volt" – vallja a tulajdonos. Így a most kiégett épület felújítása mellett – melyet a tavaszi nyitásra remélnek befejezni – magas komfortfokozatú kemping készül. Ezen utóbbi beruházáshoz nyertes pályázattal, építési engedéllyel rendelkeznek, így a következő szezonra már ezt is használhatják a vendégek. További terv egy új étterem létrehozása.Ottjártunkkor többen is értetlenül álltak a fürdő kapuja előtt. A kétgyermekes Duducz család Somorja mellől érkezett. Ildikó, az édesanya elmondta:  a korábbi években is jártak ide, idén viszont még nem volt rá alkalom.  A felvidéki magyar család csalódottan távozott, mondván, hogy innen Győr felé veszik az irányt. Szabó Imre Pozsonyból jött családjával. A bejáratnál várakozva elmondta: ezen a nyáron ő is először van itt családjával, a jó időt használták volna ki fürdőzéssel.

Előzmények:

16.22 -
Pénteken újra kinyit a fürdő, vendégeinket a szezon végéig húsz százalékkal csökkentett belépti díjakkal várjuk – mondta el a kisalfold.hu érdeklődésére a termálfürdő szegedi tulajdonosa.

Átmeneti megoldásként konténer szociális blokkokat helyeznek ki, és egy nagy teljesítményű büfékocsit is működtetnek. A jövő évi szezonra pedig terveik szerint újraépítik a most leégett ingatlant.

12.04 - Egyetlen napig tart zárva a lipóti fürdő, amelynek büfé-, öltöző és mellékhelyiség-épülete csütörtökre virradó éjjel leégett.

Reggel nyolckor piros-fehér útelzáró szalagok fogadták az MTI tudósítóját a helyszínen, rajtuk magyar, német, angol és szlovák nyelvű felirattal, amelyben közlik: csütörtökön a tűzeset miatt zárva tartanak. Kevéssel tíz óra után helyezték ki az újabb közleményt, amely azt tudatta, hogy pénteken kinyit a létesítmény.

Az újságírók a fürdő bejáratát védő fémkapu előtt várakoztak, amely már csak azért is zárva volt, mert az áramszolgáltatást tíz óra előtt kevéssel állították helyre. A leégett részt az előtte lévő fák és bokrok miatt nem lehetett látni, de a mentésben részt vevő tűzoltóktól az MTI úgy tudja: porig égett a fatetejű épület.

Helyiek elmondása szerint a sötét égbolton hatalmas füstoszlop kísérte a tüzet, a lángokat egy kilométerről is látni lehetett.

A parkolóba reggel óta érkeztek a reménybeli strandolók, akiknek zöme nyugodtan vette tudomásul, hogy a hőségben más fürdőhelyet kell keresnie. Akadt azonban olyan is, aki azért méltatlankodott, hogy ha éjjel történt a tűz, miért nem tették közzé e következményt az interneten.

Nem sokkal később azonban már a fürdő honlapján is olvasható volt a tájékoztatás.

A délelőtt folyamán a létesítmény egyetlen illetékesét sem sikerült érdemben megszólaltatni. Pannonhalmi Petra, a fürdő vezetője csütörtök reggel az MTI érdeklődésére csak annyit tudott mondani: egy napig biztosan zárva tartanak.


9:25 - Pannonhalmi Petra, a fürdő vezetője a kisalfold.hu érdeklődésére megerősítette: A központi étterem részben, az öltözőkben, és a vizesblokkban keletkezett kár a tűz során.

"Egyelőre még nem tudom megmondani mekkora a kár, most várom a kárszakértőt" - szögezte le.

A fürdővezető elmondása szerint csütörtökön biztos zárva tart a fürdő, viszont péntekre igyekeznek majd kinyitni. Az öltözési és zuhanyzási lehetőségeket mobilkonténerekkel pótolják.

8.35 - Az elsődlegesen becsült kár 100 millió forint - tudtuk meg. Leégett az étterem, a konyha és az öltöző is.

8.17 - A rendőrség tájékoztatása szerint a tűzoltók elsődleges vizsgálata szerint a tűz az épület konyhájában keletkezhetett. A helyszínen bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel. Az eset körülményeit tűzvizsgáló bevonásával vizsgálja a rendőrség.

8.10 - A mosonmagyaróvári tűzoltóság tájékoztatása szerint a lángok a fürdő központi területén csaptak fel. A mosonmagyaróvári egységek mellett a győri hivatásosok és a lipóti önkéntesek is vonultak. A tűz kb. 500nm-es területen pusztított. Az épület oltása 6 darab "C" sugárral történt.

A tűz keletkezésének okát a tűzoltóság vizsgálja. Személyi sérülés nem történt.

8.00 - Tűz pusztított az éjjel Lipót termálfürdőjében - értesült portálunk csütörtökön nem sokkal éjjel két óra előtt.

Egyelőre annyit tudni: a strand csütörtökön nem nyit ki.

A büféépületben és annak kiszolgáló helyiségeiben csaptak fel a lángok, kevéssel éjjel egy óra után, szinte teljesen elpusztítva ezeket a létesítményeket; az 5-600 négyzetméteren pusztító lángokat győri és mosonmagyaróvári tűzoltók fékezték meg - közölték.

Pannonhalmi Petra, a fürdő vezetője csütörtök reggel az MTI érdeklődésére egyelőre csak annyit tudott mondani: egy napig biztosan zárva tartanak.

A Mosonmagyaróvári Tűzoltóság felvételei7.25 - Tűz  pusztított az éjjel Lipót termálfürdőjében - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem ügyelete.

A büféépületben és annak kiszolgáló helyiségeiben csaptak fel a lángok, kevéssel éjjel egy óra után, szinte teljesen elpusztítva ezeket a létesítményeket; az 5-600 négyzetméteren pusztító lángokat győri és mosonmagyaróvári tűzoltók fékezték meg.

1.55
 - Ég Lipóton a termálfürdő - értesült portálunk csütörtökön, nem sokkal éjjel két óra előtt.

A tűzhöz a mosonmagyaróvári és a győri tűzoltók vonultak, hármas kiemelt fokozat van érvényben - tudtuk meg.

A Lipóti Termál- és Élményfürdő: 2002 nyarán nyitotta meg kapuit a felújított fürdő. A termálvizet 1993-ban ásványvízzé, majd 2004-ben gyógyvízzé minősítették.

A víz alacsony keménységű, nátrium hidrogén-karbonátos, fluoridos hévíz. Kopásos izületi és gerincbetegségek, krónikus gyulladásos izületi betegségek, reumatikus panaszok és balesetek mozgásszervi szövődményeinek kezelésére kiválóan alkalmazható.Fotó: lipotfurdo.hu
Fotó: lipotfurdo.hu

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. verembele 2011. augusztus 31. 13:44
  „Tisztelettel:
  Az alábbiakban szereplő minden "LIPÓT" rajongó adakozzék a felújításhoz!
  Egyszerű a képlet.. Fel lehet építeni.. És a "PÉK" isssss......ha már polg...ter...
  De kérdem "Én" ?
  Mitől égett le a Profira épített lubicka? Van kérdés! Talán mégsem Profik... Egyébként a "telepített tűzjelzők" ,mért nem segítettek? (ha egyáltalán voltak:)
  Üdv.”
 • 54. fortuna54 2011. augusztus 29. 09:13
  „Ám arrol papolni,hogy a lipóti fürdö belépöje és az ottani étkezés nem drága? Én arra a melegételi hozzájárulásra gondoltam amiröl beszéltetek,van aki kapja,van aki nem.”
 • 53. pancser 2011. augusztus 28. 18:20
  „52! Azt mindenkinek tudnia kell mire képes. Itt a nyugati végeken arról papolni, hogy nem jut meleg étel a családnak, nos ez nagyfokú helyzet nem ismerésre vall. Persze családjukkal nem törődők itt is vannak, de ők nem viszonyítási alap. Ami a fürdőt illeti nem is egy las Vegasi luxusszálló strandjához viszonyítjuk, bár azok a pálmafákban tényleg különböznek az ittenitől, a pázsitjuk semmivel sem jobb, sőt!
  Ami az igényeket illeti, szeretem a homárt, de eszembe sem jut, hogy a vasárnapi ebédre azt kérjék az asszonyomtól!”
 • 52. fortuna54 2011. augusztus 28. 11:22
  „Ugye pancser,aki nem tud családjának melegételt biztosítani,annak van vöröshagyma a tarisznyában de az keserü magában? Néha olyan vagy,mind egy forgalmi rendör,mutatod az utat a csóroknak hol a helyük.Már nagyon régen ismerem a lipoti fürdöt de soha nem estem térdre elötte.Csak mikor az árakrol olvastam.Ha annyira elvan valaki ragadtatva a gyönyörü lipoti fürdötöl,akkor az nem sok helyen járt.”
 • 51. pancser 2011. augusztus 28. 10:43
  „A színvonalat meg kell fizetni. Lipóton az árak arányban vannak a színvonallal és ez a lémyeg. Az egyik leggyönyörűbb ilyen jellegű létesítmény. Már megértük azt, hogy legyen olcsó és olyan...... mint egykor "zimmer feris Balaton" nem köszönjük! Aki nem tudja megfizetni, az kimegy a Mosoni-Dunára például Mosonmagyaróváron. A Lipót színvonalából nem szabad engedni, még akkor sem ha esetleg az infláció miatt emelni kell a belépők árát.”
 • 50. fortuna54 2011. augusztus 28. 09:23
  „49.sicc.Hát persze hogy nem drága,söt nagyon is ólcsó.Oda járnak az emberek családostol,söt még az amerikaiak is tudják fizetni.Azért hidd el,én több magyarországi fürdöben is jártam ami tiszta vólt és sokkal ólcsóbb.Hogy valakinek olyan jól megy M.országon,hogy szerintük ez nem drága,akkor ott minden rendben van.”
 • 49. sicc 2011. augusztus 27. 23:03
  „Kedves hozzászólók, én csak annyit fűznék hozzá, hogy ismerőseim amerikai rokonai a nyáron jártak nálunk Bostonból. Elvitték őket Lipótra, onnan kezdve minden nap oda akartak menni, annyira tetszett nekik !Ja voltak már más magyar fürdőben is. Ennyit erről !
  Én véleményem szerint nem drága, ha azt nézzük milyen a tisztaság , fürdővíz, park. Százszor külömb, mint más "nagy " fürdő.Egy hátránya ,hogy nincs zárt, téliesített része.”
 • 48. verembele 2011. augusztus 27. 12:20
  „Tisztelettel: köszi 47. fortuna54
  Nem egészen ide tartozik, de csak elmondom, hogy amennyiben "VIKTOR KIRÁLY" aláírja az új "Munka Törvényt"
  lehet, hogy a LIPÓTI MUNKAVÁLLALÓK sem lesznek hozzánk tovább kedvesek... többé.. A "VÁLLALKOZÓ" viszont felcsókolja a neki kedvezményt adó felsőbb világot..
  Ezt el kell majd adni a 3 millióra apadt dolgozónak is. Szerencsétleneknek pénzük jó része fizetésük napjára jól elvándorol, (melegebb éghajlatra) különböző, mondvacsinált JOGCÍMEKRE. Nekik tényleg csak a kavicsbánya marad?
  Üdv.”
 • 47. fortuna54 2011. augusztus 27. 12:00
  „43.pancser.Még,hogy nem drága?Ezt nem gondolhatod komolyan a magyar keresetekhez,nyugdijakhoz összehasonlitva.Nincsen ingyen ebéd,hát ez angliában igy lehet de M.országon ingyenes melegétel pénzre van szükség.Ha azt valaki elfogadja,annak bizony drága lehet a lipóti fürdözés. 46.verembele.Egy véleményen vagyunk.”
 • 46. verembele 2011. augusztus 27. 11:27
  „Tisztelettel: 45. Mártonbá 2011.08.26. 22:46
  Most sokakba tüskét szúrok.....
  Idézek Ön után: "Tapasztalataim szerint a tulajdonosok és az alkalmazottak is a lehető legtöbbet és legjobbat igyekeznek számunkra nyújtani". Na az ÉN tapasztalatom kicsit más... maradjunk ebben... és ismét ajánlom végigolvasni az egészet. Nem mindenki LIPÓTI, DE LEHET, HOGY attól még MAGYAR.
  Azért a "Vállalkozó" még nem az ország megmentője. Meg nem is biztos, hogy a kis településeké. Lehetne sorolni vég nélkül, hogy hol pacsáltak rá a naiv településvezetők. Azzal pedig végkép nem értek együtt aki kifogásolja a kritikát, ezzel együtt kell élni.
  Üdv.”
 • 45. Mártonbá 2011. augusztus 26. 22:46
  „25. verembele 2011.08.25. 13:00
  Kedves Verembele!
  Tapasztalataim szerint a tulajdonosok és az alkalmazottak is a lehető legtöbbet és legjobbat igyekeznek számunkra nyújtani. Igényeinket (mármint a KEDVES VENDÉG igényeit) folyamatos odafigyeléssel kísérve igyekeznek szebbé, jobbá tenni a fürdőt és a környéket is. Véleményem szerint minden település csak örülne, ha ilyen "mindenhonnan beszivárgott" vállalkozói lennének, akik a saját vállalkozásuk mellett a környezetük valamint a mindennek otthont adó település sorsát, előre mozdítását is a szívükön viselik. Azt, hogy Lipót aprócska településként is "felkerült a térképre" és ma már az ország minden táján és talán a világ számos pontján is ismerik vitathatatlanul ennek a beszivárgott vállalkozásnak köszönheti a falu. Bárcsak minden magyar faluban teremne legalább egy hasonló aki aztán inspirálja, tettekre készteti a helyieket is, és tenné mindezt szépen, csendben és kitartóan, a nélkül, hogy személyes hírnévre, kitüntetésre vagy bármi egyébre igényt tartana, csak úgy, mert ez természetes.
  Kívánok hát a fürdőnek, a falunak és magunknak is nagy,nagy kitartást és erőt a jövőhöz.”
 • 44. tyitye 2011. augusztus 26. 21:46
  „Nagyon megbotránykoztató, hogy egyesek negativumokat hoznak fel a fürdővel kapcsolatban, pedig mindenki saját maga dönti el hogy hová megy szabad idejében. A mostani szomorú esetben inkább segiteni kellene, akár milyen módon. Ha ott laknék a közelben szivesen segitenék az újjáépitésben is.”
 • 43. pancser 2011. augusztus 26. 17:53
  „Akinek egyetlen problémája a lipóti fürdővel kapcsolatban, hogy drága, az ne menjen oda. Különben nem drága, meg az étel sem az. Akinek nem tetszik nem megy oda, ott az ingyen Duna-part, kavicsbánya stb. akinek az étel drága visz magával hazait semmi nem tiltja, teszik is sokan, ez senkit nem bánt nem is sért. A leszólni a lipóti strand éttermét csak azért mert miért nem adnak mindent ingyen lehet, de ugyebár M. Teacher angol miniszterelnök meg is mondta ....... nincsen ingyen ebéd.
  Lipót szuper és gyönyörű, szinte reklám sem kell neki, aki egyszer megpróbálta visszajön.”
 • 42. LükeAladár 2011. augusztus 26. 15:38
  „gonzo, a járólap pedig csúszik, akármit írsz... persze vizesen, de egy fürdőben nem lehet száraz ugyebár...”
 • 41. gonzo 2011. augusztus 26. 12:36
  „Komolyan nem értem a sok negatív kritikát a győri élményfürdővel kapcsolatban!
  Újságban én ilyeneket soha nem olvastam,a főnökkel évente minimum egy interjú van,ahol a sikereiről beszél....
  Méghogy csúszik a járólap,meg koszos,meg hogy az automata vegyszeradagoló kézi üzemmódban üzemel(már amikor üzemel),meg hogy oda tömegesen járnak újvárosiak....
  Biztos egy fürdőről beszélünk????”
 • 40. FW190 2011. augusztus 26. 08:37
  „Lipóton valóban drága a jegy, de ha megnézem a körülményeket, a szolgáltatásokat, a tisztaságot, valamint
  "en bloc" a színvonalat, és készítek egy összevetést a győri fürdővel (lásd lentebb: "újvárosiak áztatták
  magukat...tömegesen" - ami valljuk meg kizáró ok, hogy belemenjek a medencébe) - akkor melyik a drága?!

  Remélem mielőbb túlteszik magukat a tűz okozta sokkon, kitartást hozzá!”
 • 39. Alina01 2011. augusztus 26. 08:23
  „Ez mekkora néphülyítés ez a 20% kedvezmény, szept 1-től amúgy is lenne, csak előrébb hozták nem egész 1 héttel, a sok nép meg azt hiszi, hogy húúú most aztán megéri elmenni. Csak nem tudják, hogy szept 1-től amúgy is olcsóbb lenne :-)”
 • 38. gab713 2011. augusztus 26. 07:57
  „A fürdö önmagaban rendben van szep es tiszta volt, viszont az arak tenyleg az egekben vannak... A lanyomnak vettem -es kifejezetten igy kertem, hogy kisgyereknek lesz- egy szeletke rantott hus - nem volt több, mint 8dkg (!), plusz hasab (normal adag) + 1 majonez, közel 1500Ft....!!! Szivem szerint visszadobtam volna, hogy ezert a penzert egye meg, aki akarja... Gyerekadagert ennyi penzt???????? De a lanyom miatt megvettem... Legközelebb megyek a balatonra.. az utiköltseg olcsobb mint ide a belepö, a viz is teljesen rendben van mar ott is es az ilyen jellegü keresek meghallgatasra kerülnek....”
 • 37. Napocska 2011. augusztus 26. 07:12
  „MI szerdán voltunk, fantasztikusan érezték magukat a gyermekeim.Biztonságban éreztem őket, mert 2-3 úszómester figyelte a medencét. Tiszta, kellemes a hely, kedvesek az alkalmazottak. Én a belépőt tartottam kicsit soknak, így nem tudom őket többet elvinni. Köszönöm”
 • 36. mc 2011. augusztus 25. 22:26
  „35. na_mit_talaltam 2011.08.25. 16:59

  Köszönjük szíves kedvességed és a legközelebbi látogatásig is itt: http://lipotpanorama.fw.hu/
  újraélhetjük az élményt, amit a fürdő és a látgatókat kiszolgáló munkatársak adnak.

  A látvány mellett a személyes kapcsolat is mindig megelégedettségemre szolgált, kezdve a pénztártól, a biztonsági szolgálatot ellátó személyektől, a fürdőmedencék biztonságos és tisztasági használatát szolgáló munkatársakig, na és a nagy mennyiségben, de igazán ízesen elkészített ételeket elkészítő, kiszolgáló, sokszor csak diák korosztályú (nem pejoratív jelleggel, mert csodálkozom, hogy szezonálisan hogyan is tudnak annyira udvariasak, profik lenni) fiatal munkatársakig, tisztelve azokat is akik az általában tiszta, de eseteként a látogatók gyarlósága miatt kritizálható egészségügyi helyiségeket is folyamatosan az én kényes ízlésemnek is megfelelő tisztaságban tartják.

  Szóval :

  LIPÓTFÜRDŐ TULAJDONASAI, MUNKATÁRSAI! SOK SIKERT, MIHAMARABBI TALPRAÁLLÁST KÍVÁNOK!
  TUDOM, HOGY A MEGÚJULÁS A VENDÉGEK ÉRDEKÉT FOGJA SZOLGÁLNI.

  JA, ÉS EGY SZÉP TÉLEN, NYÁRON LÁTOGATHATÓ FÜRDŐÉPÜLETET IS KÖZSÖNETTEL FOGAD MAJD A RÉGI ÉS A MAJDANI ÚJ LÁTOGATÓKÖR.

  SOK SIKERT!”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánkban a Szigetköz a hódok kedvence

A hódok állománya folyamatosan nő a Hanságban. Legnagyobb egyedszámmal a Szigetközben fordulnak elő. Tovább olvasom