Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Óriásbográcsban főtt a szigetközi halászlé

Két napra fesztiválhangulat költözött a mosonmagyaróvári Szent István út egy szakaszára. A minőségi zene mellett megkóstolhattuk a Szigetköz eddigi legnagyobb halászléjét, kézművesmesterségek mutatkoztak be, és a jótékonykodás sem maradt el.
„Tudom, szeretet nélkül minden ház üres, minden városka lakatlan" – énekelte a nagyszínpadon a fesztivál egyik sztárfellépője, a Quimby együttes. És valóban, a Szent István Napokra zsúfolásig telt – a néha eleredő eső ellenére is – a mosoni főút forgalom elől lezárt szakasza.

A rendezvény első napján, kedden a Fehér Ló Galériában nyitották meg az „Örökségünk" – Hagyományőrzés városunkban című gyűjteményes kiállítást. A tárlatra népi iparművészek adnak ízelítőt munkájukból. Az estéhez Péterfy Bori & Love Band, a már említett Quimby, valamint a Punnany Massif koncertje nyújtott további szórakoztatást.

A Nyári Fesztivál keretében emlékezik a város államalapító királyunkra. Hagyományosan az ünnepi beszédet az előző évi Pro Urbe díjas mondja.

Karancz Tibor és Gál Gábor az óriási bogrács mellett, benne a 3000 adag halászlével.
Karancz Tibor és Gál Gábor az óriási bogrács mellett, benne a 3000 adag halászlével.

– Most is rejtély, hogy honnét volt tudása a még alig megkeresztelt törzsfőnöknek hittérítéshez, államalapító tudáshoz. Csak úgy lehet, hogy az égiek kiválasztott, támogatott személyisége volt – méltatta a szent királyt vitéz Harmath Lajos nyugállományú alezredes. „Miként döntene ma, ezer évvel később a mai Szent István király? Vajon újra a Nyugatot, az Európai Uniót választaná?" – tette fel a kérdést az ünnepi szónok, aki szerint többet kellene foglalkozni Trianon átkával, és méltó helyén kellene kezelni az ’56-os forradalmat is.

Az ünnepi műsort – melyen a Kühne Koncert Fúvószenekar, a Haller-iskola diákjai és az En l’air Tánccsoport működött közre – koszorúzás zárta.

Közben elkészült az óriási szigetközi halászlé is, melyről Gál Gábor szervezőt faggattuk:

– Az 1762 literes bográcsban 600 kilogramm halfilé és 800 liter halalaplé felhasználásával 3000 adagnyi halászlét főztünk – avatott be a számokba Gál Gábor, aki csapatával másfél évtizede járja az ország fesztiváljait a különleges látványossággal. Mint mondta, eddig a 8000 adagos halászlé és a 9000 adagos pörkölt a rekordjuk (egyébként Guinness-rekorddal is büszkélkedhetnek). Hosszan kanyargott a sor a nem mindennapi finomságért, s itt közben a helyi Rotary gyűjtött adományokat.

A gyerekeket játszóház várta. A felvételen mézeskalácsot formáznak.
A gyerekeket játszóház várta. A felvételen mézeskalácsot formáznak.

Bognár József klubelnök szerint régi az együttműködés a helyi önkormányzattal, hiszen a tehetséges diákok ösztöndíja, az autistaház építése mellett számos ügyben összefogtak már. Tavaly óta idén másodszor bor- és fröccsméréssel is várták a jótékony forintokat, melyből többek közt az Ajándékozz életet! elnevezésű programot (határon túli gyerekek szívműtétjéhez járulnak hozzá) vagy a térségi szociális intézményeket támogatják.

A fesztiválra meghívást kaptak Mosonmagyaróvár testvértelepüléseinek küldöttségei. Orosz Viktória harmadmagával érkezett Beregszászról, s mint mondta, nagy élmény volt számára a Futura, míg a sepsiszentgyörgyi Baksai Edit a termálfürdőzést és a Cselley-házi látogatást emelte ki.

A fesztiválon a mesterségek utcájában számos kézműves mutatkozott be, a legkisebbeket pedig játszóház várta, ottjártunkkor épp mézeskalácsból alkottak.

A rendezvényt a Budafoki Dohnányi Zenekar látványos előadása és tűzijáték zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss Miklós Pro Urbe díjas

„Nemcsak az én szolgálatom elismerése, hanem az evangélikus közösségé is, melynek a lelkésze… Tovább olvasom