Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Optimalizálnák a tömegközlekedést

Mosonmagyaróvár - Csaknem hét százalékkal emelkedik júliustól a helyi buszközlekedés tarifája Mosonmagyaróváron. Az egyébként is gyakorta üresen járó buszokon a jegy így 215 forintba kerül majd. A menetrend és a járatok felülvizsgálatára munkacsoportot állít fel a képviselő-testület.

A menetrend szerinti helyi autóbusz-közlekedés díjának emeléséről döntött csütörtöki ülésén a Mosonmagyaróvár önkormányzata. A Kisalföld Volán Zrt. a második félévre vonatkozó tarifaemelési javaslatában két változatot dolgozott ki: a 6,9, illetve 15 százalékos díjnövekedésről. A tarifaemelést a társaság az általános forgalmi adó mértékének emelkedésével, a jövedéki adót érintő változások miatti a gázolajár emelkedésével, valamint a normatív támogatás várható csökkenésével indokolta. A Volán kimutatása szerint a helyi közlekedésben az év első négy hónapjának adatai alapján menetjegyből 11,3, összvonalas bérletből 14,1, tanulóbérletből 7,5, míg a nyugdíjasbérletből 2,4 százalékkal kevesebbet adtak el.

Ennek következtében elmaradt a bevétel az eredetileg tervezetthez képest, így várhatóan nagyobb lesz a helyi közlekedés vesztesége is.

A Volán tarifaemelési elképzelései közül a bizottság az alacsonyabb mértékű, 6,9 százalékos növelést javasolta, amit a testület el is fogadott. Így júliustól a menetjegy 215, az összvonalas havibérlet 3320, míg a tanuló-, nyugdíjasbérlet 1075 forintba kerül majd. A bizottság javaslata nyomán döntött továbbá a testület arról is, hogy Mosonmagyaróvár közösségi közlekedésének felülvizsgálatára munkacsoportot hoz létre az önkormányzat, ami a Kisalföld Volán Zrt.-vel közösen a jelenlegi utazási igényeknek megfelelőbb – szükség esetén járatszám- és útvonal-módosítással – menetrendet dolgoz ki.

Kritikusnak nevezte a helyi tömegközlekedés helyzetét Kovács Gergely (MSZP). A képviselő szerint már jobban megéri taxival vagy saját autóval járni a városban, mint helyi busszal, melyek sokszor üresen járnak, a városnak pedig nagyon sokba kerül a rendszer fenntartása. Ezért feltétlenül támogatják a munkacsoport felállítását és az utasok igényeinek megfelelő menetrend kialakítását. Szabó Miklós polgármester elmondta: a város közlekedési társasággal kötött hosszú távú szerződése 2012-ben jár le, addig csupán a menetrenden tudnak változtatni. Megoldás lehet, hogy csupán a csúcsidőszakokban igényelne az önkormányzat helyi tömegközlekedést, köztes időkben pedig más lehetőséget keresnek. A felálló bizottság feladata lesz a járatszámok minimalizálása.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyalszárnyon: valós idők valós szereplői

Hegyeshalom - Mint már megszokhattuk, valóságos szereplők közé, valóságos helyszínekre kalauzolja… Tovább olvasom