Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Önkéntesek segíthetik az idős embereket

Önkénteseket toboroz a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ, valamint a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény idősek segítésére. A két szociális intézmény munkatársait is képezné: egyrészt a szépkorúak ellátására, másrészt a családi konfliktusok hatékony kezelésére.
A Mosonmagyaróvári járásban is egyre nagyobb igény mutatkozik az idősek ellátására. Bizonyított, hogy egy idős ember számára számos előnnyel jár az otthoni gondozás a kórházi vagy intézményi ellátással szemben. Mint megtudtuk, a házi gondozást egyre többen igénylik.

– Mozgósítani szeretnénk olyanokat a hozzánk tartozó huszonhét településen, akik jó szándékkal besegítenének az időseknek. Mindezt egy 35 millió forintos pályázat egyik elemeként. Százötven önkéntesre számítunk, akik lehetnek akár frissnyugdíjasok vagy fiatalok. Őket fel is készítjük a feladatra. A közeljövőben lakossági fórumokon beszélünk ennek a részleteiről – tájékoztatta a Kisalföldet Csendes Ibolya, a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ vezetője.
Csendes Ibolya kifejtette: elsősorban a nyugdíjasklubok és egyházi közösségek tagjaitól várnak segítséget, de fiataloktól is. További tervek közt szerepel, hogy az idősek hozzátartozóit is bevonnák, illetve felkészítenék arra, hogy hogyan kell praktikusan gondozni egy fekvő beteget. Különböző ápolási technikákat ismertetnének az ápolási és szociális szakemberek.
 
Csendes Ibolya: A családok békéltetésére és a demensek ellátására is egyre nagyobb az igény.
Csendes Ibolya: A családok békéltetésére és a demensek ellátására is egyre nagyobb az igény.

A napokban mutatták be a két kistérségi szociális intézmény nyertes projektjének részleteit a településvezetőknek. Ennek további elemeként a két intézmény munkatársait is továbbképeznék. – Örülünk, hogy kollégáink versenyképes tudáshoz juthatnak helyben – tette hozzá Csendes Ibolya.

Az idősellátás részeként a gerontológiai- és a szociálisgondozó-képzés mellett a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat 36 munkatársa mélyülhetne el a konfliktuskezelés témakörében. Erre szintén egyre nagyobb igény mutatkozik. Az idei első félévben 2776-an fordultak a szolgálathoz a különféle családi zavarokkal, problémákkal, tavaly pedig a második félévben 2752-en.

– Fontos, hogy kollégáink szakszerű segítséget tudjanak mediátorként nyújtani a bajbajutottaknak a konfliktusok kezelésére – jegyezte meg a szakember, aki még arról is beszélt, hogy további hetven kollégája csapatépítő tréningen is részt vesz majd, ahol jobban megismerhetik egymás(t) munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klímaberendezés a kórháznak

A nemrég befejeződött rekonstrukció részeként újították meg a mosonmagyaróvári Karolina Kórház… Tovább olvasom