Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Önfenntartóvá vált a mosonmagyaróvári Futura

A látogatók igencsak nyűvik a Futura eszközeit, de azokra a szállító kétéves garanciát vállalt, így az esetleges felújítás nem jelent pluszköltséget.

Megnyitása után három hónap alatt önfenntartóvá vált a természettudományokat a négy őselem tematikáján keresztül a közönséghez közel vivő mosonmagyaróvári Futura élményközpont - nyilatkozta az MTI-nek Csiszár Péter igazgató.

Mint mondta, miközben évi hetvenezer fizető látogató kell a rentábilis működéshez, október végéig 16 ezren váltottak jegyet a létesítménybe, ahol várhatóan december közepén köszönthetik a húszezredik vendéget. Hozzátette: az augusztus közepi megnyitás miatt az éves üzleti tervben prognosztizáltnál alacsonyabb volt a teljes árú jegyet váltók aránya, ugyanakkor költségeik is elmaradtak az előre jelzettől, például azért, mert egyes eszközök - látogatói igény híján - nem a teljes nyitvatartási idő alatt üzemeltek.

Csiszár Péter szólt arról is, hogy a látogatók igencsak nyűvik a Futura eszközeit, de azokra a szállító kétéves garanciát vállalt, így az esetleges felújítás nem jelent pluszköltséget a központnak.

Az Átélni, kutatni, játszani mottó jegyében megvalósult Futura 3600 négyzetméteres területének bő felét foglalja el a kiállítási tér, amelyben a folyót kivetítőn keresztül bemutató Duna-kutató batiszkáf, négyrészes akvaterrárium-rendszer, napteleszkóp, repülőgép-szimulátor éppúgy helyet kapott, mint egy sok ezer tagot számláló dél-amerikai levélrágóhangya-kolónia, amely a természet egyik körforgását hivatott testközelbe hozni a látogatók számára.

Az űrkutatás világába a negyven négyzetméteres Mini Space World ad betekintést. Az épület emeletenként más-más őselemet mutat be, így a földszint valójában "víz-szint", amely felett a földet bemutató emelet kapott helyet.

Itt olyan természeti jelenségekkel is játszhatnak az érdeklődők, mint a gravitáció - ezt például egy négyezer szögből álló fakírággyal tehetik próbára. A levegő szintjén kaptak helyet a különféle hangkísérletek éppúgy, mint a vándorló homokdombok, legfelül, a tűz szintjén pedig - nem utolsósorban az épület gyúlékony volta miatt - leginkább az űrkutatás kulisszatitkaiban mélyedhetnek el az érdeklődők.

Olvasóink írták

 • 14. abszurdisztán 2012. december 04. 07:12
  „A Futura akkor lesz önfenntartó, ha a hozzá kapcsolodó valamennyi számla maradéktalanul kifizetésre kerül, ráadásul a működési költségeket is kitermeli folyamatosan. Vagyis soha. Lehet port hinteni az emberek szemébe, de ezek csak hazugságok.Mi meg fizetünk.”
 • 13. kocsoggorog 2012. december 03. 22:22
  „Besenyőpista tévedésben vagy, igenis van köze hozzá! Ha tudta, hogy szabálytalanul kötöttek vele szerződést, akkor az semmis és mehet a sóhivatalba...”
 • 12. pancser 2012. december 03. 09:45
  „Nem voltam a Futura támogatója, de ha már megvan öröm, ha önfenntartó. Minden vállalkozás sikere nagyban függ az embertől, úgy látom itt is ez a helyzet. Szervezőkészség, kapcsolatok, pénzügyekben jártasság, meg erre születni kell. További sikereket!”
 • 11. urbaniastapista 2012. december 03. 08:51
  „A második bekezdés mintha azt jelentené, hogy az összes környékbeli iskolást beterelték már, iskolaidőben. Viszont ez évente egynél többször ciki lenne, ráadásul jövőre már az állam felügyeli és pénzeli az iskolákat ....”
 • 10. nagyba 2012. december 02. 17:51
  „Én nagyon örülök a futurának, szerintem büszkék lehetünk rá! nekem minden ismerősömnek tetszett!!csatlakozom az első kommenthez: miért nem fizetik ki a pályázatírót, ha megcsinálta a munkáját? szerintem ez most már kezd ciki lenni. ez a feljelentgetés sem volt szokás nálunk régen”
 • 9. Besenyőpista 2012. december 02. 13:46
  „A Futura ügyből kifolyólag Szijjártó Orsolyának semmi köze hozzá, hogy a polgármester és a jegyző képviselő testületi felhatalmazás nélkül írta alá a szerződést.
  Vagy mégis van köze hozzá?”
 • 8. abszurdisztán 2012. december 02. 05:33
  „A város ismerte a szennyvizes szerződést is

  A Kisalföld szombati számában Szijjártó Orsolya , az Inventio Consulting Kft ügyvezetője beszél a város és a cége között megkötött szerződésekről.
  A következőket fogalmazza meg :Érthetetlen számomra, hogy miért van szükség újabb eseti bizottságra, amikor a szennyvíztisztító pályázatírására vonatkozó szerződést már a júniusi eseti bizottság melléklete is tartalmazta .Én magam küldtem meg a szerződéseink másolatát Árvay alpolgármesternek. Ezt követően született az a határozat, hogy ami felhatalmazta a polgármestert az egyeztetésre a város számára megfelelő fizetési feltételekről és a jövőben felmerülő költségekről. Ha szükség lett volna eseti bizottságra, miért nem tették meg a nyáron ?
  A júniusi eseti bizottság által vizsgált keretszerződést és a szennyvíztisztító pályázatkészítésének díját is tartalmazta a korábbi szerződés, ezért az újabb eseti bizottság felállítására megszavazott félmillió Ft egyenesen pénzkidobás. Megjegyzem, hogy az eseti bizottság legutóbbi jelentése számos - nyilvánosan is megjelent - valótlan állítást tartalmaz. Így például, hogy cégünk késedelmesen vagy nem hiánytalanul teljesített volna, pedig az eredményeink magukért beszélnek.
  A felvetésre, miszerint a jelenlegi városvezetés azt állítja, hogy nem tudott a szerződésekről, így fejti ki a történteket Szijjártó Orsolya : Csodálkozom azon, ha nem tudtak a szerződésekről . Az önkormányzat nyilvánvalóan ismerte a szennyvizes szerződést, hiszen ez alapján a nyertes első fordulóhoz kapcsolódóan 2009-ben ki is fizette nekünk az 1,1 millió Ft-os sikerdíjat. Így a szerződés és a számla kell, hogy szerepeljenek a pénzügyi osztályon, a könyvelésben. A Futura ügyében pedig éppen a mostani városvezetés keresett meg 2010 nyarán újra, hogy miként áll az értékelés folyamata, mivel a kormányváltás után kérdéses a nagy projektek sorsa . A Futura azóta is a jelenlegi városvezetés sikersztorija, pedig köztudott, hogy a projektet nem ők kezdeményezték. Sajnáljuk, hogy a sikerben mindenki részesedni akar, miközben minket, akik az érdemi munkát végeztük, nem fizettek ki a mai napig. Meglepőnek tartom, hogy az előzmények után meglepetésként érte a városvezetést a számla megérkezése, hiszen az eredményes munkának - köztudottan - ára is van. Érthetetlen, hogy egy hivatalos közigazgatási szervezetnél egyáltalán felmerülhet, hogy érvényes szerződéseink alapján nem kívánnak kifizetni egyértelműen teljesített szolgáltatást .Megértettük, hogy helyi okok miatt a díjunk nem lett betervezve a város költségvetésébe. Most viszont, amikor a jövő évi költségvetést tervezik, semmi akadálya a teljesítés betervezésének. Július eleje óta két írásos ajánlatot is tettünk a városnak a fizetés átütemezésére, a mai napig válaszra sem méltattak. Ez a felelős gazdálkodás ? Nem tudják, hogy esetleges per folyamán akár több tízmilliós kamatfizetést is kell teljesíteniük ?”
 • 7. abszurdisztán 2012. december 02. 04:37
  „Sok sikert a Futurának és városunknak, de a tények, azok tények.Már az ősz elején össze kellett hívni egy válság stábot éppen a Futura miatt.Biztos , mert túl sok volt a látogató.”
 • 6. szabka73 2012. december 01. 21:48
  „Én is csatlakozom az előttem szólóhoz, sok sikert kívánok a Futurának és a városnak. A sok negatív jóslat ellenére, mégis van végre a városban egy hely ahova büszkén elvihetem a városba látogató vendégeimet.
  Két hónap alatt 16 ezer látogató, azaz átlagban napi 200-250 vendég, nem rossz teljesítmény a turista szezonon kívül!
  Rbar, ha jól tudom egyébként a hasonló intézményekben is van szünnap (általában hétfő), amikor a kiállítási tárgyakat eszközöket ellenőrzik és karbantartják. plusz persze a heti 6 munkanap mellett 1 pihenő nap.
  Gratula, még egyszer a fanyalgókkal a számolni nem tudókkal meg nem kell törődni!”
 • 5. Besenyőpista 2012. december 01. 19:49
  „Gratulálok! Sok sikert kívánok! Szép városunk legalább kitűnik a sok porfészek közül. Múzeumunk sem önfenntartó, mégis büszkék vagyunk rá! A szkeptikusok valószínű még egyikben sem voltak! Szívből ajánlom mindkettőt!”
 • 4. Rbar 2012. december 01. 19:36
  „Gondolom annyira sok a vendég, hogy a legújabban beiktatott hétfői szünnappal tehermentesíteni akarják az intézményt ugye?
  Röhej, ahol ilyen hirtelen heti szünnapot csinálnak, ott drasztikus megszorítások vannak, nem dőzs.”
 • 3. matthiask 2012. december 01. 19:05
  „Már ne haragudj acsali, de hogy jön ki a 2000 látogató/nap?
  Akárhogy is osztom a 75000-et 365-el, az még mindig csak 205.”
 • 2. acsali 2012. december 01. 18:44
  „Ha az évi hetvenötezer látogatót elosztjuk háromszázhatvanöt napra, napi kettőezer látogató szükségeltetik, azaz naponta negyven autóbusznyi látogató. Sok sikert!!”
 • 1. embertelen 2012. december 01. 13:37
  „Ha a cikkben leírtak igazak és tényleg önfenntartó a Futura, akkor nem értem, hogy miért nem fizeti már ki a fideszes Nagy István a Szijjártó Orsolyáéknak járó sikerdíjat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szereted az állatokat? Segíts! - Adománygyűjtések Mosonmagyaróváron

A mosonmagyaróvári Wolf Kutyaiskola, a Rotaract Club, és a Menedék Alapítvány is különböző… Tovább olvasom