Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Önerőből kimurvázták a gödröket

A dunaszigetiek megelégelték, hogy útjaik járhatatlanok, így maguk kezdték meg a gödrök tömködését.
Gödrök: Eddig még kikerülni sem lehetett őket Halászi után. Önerőből: Murvát szórtak a dunaszigetiek a külterületi útra.
A szigetközi közutak katasztrofális állapotát az időközben enyhébbre fordult idő is rontotta: a kátyúzás még nem kezdődött el, pedig az aszfaltcsík több helyen balesetveszélyes. Dunasziget és Halászi között a „tengelytörőket" az elmúlt másfél hétben már kikerülni sem lehetett. A közútkezelő április közepére ígért meleg aszfaltot, addig viszont nem lehet kátyúzni a szétfagyott utakat a Szigetközben. Ehelyett például Dunasziget előtt „Úthibák" tábla figyelmeztet a tengelytörőkre. Csigó András, a megyei közútkezelő kht. üzemmérnökség-vezetője lapunknak nemrégiben annyit mondott: szinte kivétel nélkül mindegyik szigetközi út rossz. A tervek szerint idén a tavalyival nagyjából megegyező összeg jut javításra, karbantartásra, ám a megnövekedett költségek miatt ugyanebből a pénzből kevesebb kátyút lehet majd betömni.

Külterületi utakra

szórtak murvát


A dunaszigetiek tegnap megelégelték az áldatlan állapotokat. A polgármesteri hivatalba folyamatosan érkeztek a panaszosok – leginkább a Halászi felé vezető külterületi út állapota miatt. Néhányuknak nemcsak a helyenként harminc centiméter mély kátyúkkal kellett megbirkózniuk, hanem az út szélén feltöredezett, majd felcsapódott kavics repesztette meg a szélvédőjüket. Önerőből azonban még a belterületi utak aszfaltozására is alig futja, – ráadásul még meleg aszfalt sem kapható –, ezért más megoldást találtak. Tóth István polgármester egy teherautónyi murvát vásárolt, s a hivatal dolgozóit bízta meg a feltöltéssel. A Halászi felé vezető erdőtől a sárga mellényt viselő dolgozók egészen a szomszédos település határáig szórták le az anyagot. Egy munkás pedig a murvát lapáttal a gödrökbe döngölte: többtucatnyi volt belőle. Ez a megoldás persze nem lehet végleges – s kérdés, hogy az autók szélvédőinek is jót tesz-e –, ám a közútkezelő érkeztéig így már nincsenek olyan nagy veszélyben a tengelyek.

Csak hitelből

A Mosonmagyaróvárról Máriakálnok felé vezető út is rendkívül rossz állapotban van. A közútkezelő április közepére ígérte a kátyúzást, mivel még minisztériumi válaszra várnak, hogy mikor finanszírozzák központilag a munkálatokat. Széles Sándor máriakálnoki polgármester elmondta: napról napra rosszabb a helyzet, s a kavicsszállítók sokat rontanak az aszfalt állapotán. A belterületi utakat néhány héten belül felméretteti az önkormányzat: tavaly kétmillió forintot költöttek erre a célra. Idén még több a kátyú, ám ezek kijavítását biztosan csak hitelből tudja finanszírozni az önkormányzat.

Szabálytalan

s egyben kuriózum


Csigó András, a közútkezelő üzemmérnökség-vezetője elmondta: ilyet még országos szinten sem tapasztaltak, hogy a kezelésükben lévő külterületi úton egy önkormányzat „saját szakállára" kátyúzzon. Ez elvileg teljesen szabálytalan: ráadásul a közútkezelőt nem is értesítették. Csigó András szerint a javítás az ő feladatuk: a „kimurvázott" szakaszon mindenesetre néhány hét múlva a közútkezelő is kátyúzhat, némi pluszmunkával: előtte ki kell takarítani a most betöltött anyagot a gödrökből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetőparkolás minél több helyen

Éles vitát váltott ki a parkolási rendelet felülvizsgálata Mosonmagyaróvár önkormányzata csütörtöki ülésén. Többen a kedvezményezettek körének bővítését, illetve a bérletek árának csökkentését javasolták. A többség azonban ennek éppen az ellenkezőjét szavazta meg. A mosonmagyaróvári  önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülésén a városi rendőrkapitány beszámolójában közbiztonság szempontjából stabilnak jellemezte az elmúlt évet. Tovább olvasom