Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Önállóságuk megőrzésében bíznak

Az előttünk álló év a kihívásokról, az ezekre adandó megfontolt önkormányzati válaszokról, valamint a nagyon takarékos gazdálkodásról fog szólni – jósolja 2012-re Mosonszentmiklós polgármestere, Bedő Csaba.

„Az új önkormányzati és köznevelési törvény véleményem szerint alapvetően változtatja meg községünk életét 2013-tól kezdődően."
Bedő Csaba
Mosonszentmiklós a nehezedő gazdasági körülmények ellenére is jó évet zárt – tudjuk meg Bedő Csaba polgármestertől. Tovább szépült, fejlődött a község, mely egy élhető, szerethető településsé vált az utóbbi években.

– Falunk ebben az évben 323 millió forintból gazdálkodott, s ebből 46 millió forintot költöttünk fejlesztésre, felújításra, mely a költségvetésünk 14 százaléka. Ez a fejlesztési összeg kevesebb, mint 2010-ben, de ez természetes, hiszen tavaly adtuk át a több mint 400 milliót érő új iskolánkat. Iparűzési adónk 18 millió forint körüli volt ebben az évben, ez megegyezik az egy évvel ezelőtti összegével – vezet be a számokba a polgármester.

Idén adták át a templom előtti Zichy teret, mely méltán vált a falu központjává. Három utca kapott aszfaltburkolatot a többi útszakasz kátyúzása mellett, valamint a falu erejéhez mérten felújítatták a külterületi utak legrosszabb részeit. Az óvodában két új energiatakarékos gázkazánt építettek be, remélik, ez a gázszámlákon is meg fog látszani. Az iskola új tanulói laptopokkal és digitális táblákkal gazdagodtak. A polgárőrség járőrkocsija részére egy garázst hoztak létre a régi iskola épületében. Öt új önkormányzati telket alakítottak ki a József Attila utcában, ebből már hármat értékesítettek is. Lakossági összefogás eredményeként a temetőben egy új keresztet állítottak fel, valamint megszépült a községháza belső tere is. 2011-ben is odafigyeltek a közterületek virágosítására, fűnyírására, ennek eredménye a Virágos Magyarországért mozgalomtól kapott oklevél. Idén is a helyi vállalkozók segítségével rendezték meg a falunapot és a Miklós-napi ünnepséget.

A megszépült Zichy tér méltán vált a falu központjává. Fotó: Mészely Réka
A megszépült Zichy tér méltán vált a falu központjává. Fotó: Mészely Réka


A jövő évi tervekről Bedő Csaba elmondta: két új játszótér építésére lehet számítani 2012-ben pályázati forrásból, valamint falumúzeumot alakítanak ki a régi iskola épületében. Anyagi lehetőségeik függvényében tovább szeretnék folytatni az útfelújítási programot is. A LEADER-pályázatra a helyi önkormányzat és a civil szervezetek is beadtak több pályázatot, ezeknek az eredménye jövőre várható. További ötleteik megvalósítása a jövő évi anyagi lehetőségeik függvénye.

– Az új önkormányzati és köznevelési törvény véleményem szerint alapvetően változtatja meg községünk életét 2013-tól kezdődően. A járási rendszer kialakulása miatt több feladat elkerül tőlünk járási szintre. Ez a lakosokat kedvezőtlenül fogja érinteni, mivel az eddig helyben elintézhető ügyek miatt utazniuk kell a leendő járási székhelyre.

Az önkormányzati törvény alapján az önállóságunkat megőrizhetjük. Kérdés az, hogy a feladatalapú önkormányzati finanszírozás miatt ezt meg tudjuk-e őrizni, vagy anyagi okok miatt mégis a társulás mellett kell döntenünk. Ugyancsak kérdés az állami kézbe kerülő oktatási intézmények üzemeltetése, valamint a 2010-ben átadott új iskolánkra felvett hitel sorsa is. Ezekre a kérdésekre a következő hónapokban fogjuk meghozni a válaszokat. Úgy gondolom, az előttünk álló év a kihívásokról, az erre adandó megfontolt önkormányzati válaszokról, valamint a nagyon takarékos gazdálkodásról fog szólni – osztotta meg véleményét Bedő Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvan éve boldog házasságban Dunakilitin

Ritka pillanatot ünnepelt karácsonykor a dunakiliti Makai házaspár: 1951. december 27-én esküdött… Tovább olvasom