Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Olvasói kérdés: a síron át vezet a ˝sétaút˝?

Elkészült a darnózseli temetői járda, de milyen áron! A temetői „sétány" eredeti tervének megvalósításában az sem gátolta az illetékeseket, hogy időközben egy friss sír került a munkagépek útjába.

Ahelyett, hogy a „sétaút" előzetes tervét igazították volna a helyszín valós adottságaihoz, és józan ésszel gondolkodva a járda szélességén változtattak volna, az építtetők a szabványméretű, körülkerített sír területéből önhatalmúlag vették el a járda szélességéhez szükséges területet. A járdát tehát a szó szoros értelmében véve beleépítették a sírba. Vajon akkor is szemrebbenés nélkül lerombolták volna a sírkövet azért, hogy az eredeti terv szerinti járda elkészüljön, ha történetesen már sírkő állt volna a sír körül? Vagy akkor talán feltűnt volna, hogy az általuk kijelölt nyomvonal egy sír hosszából veszi el a területet? A megbízók és a kivitelezők is nyilvánvalóan helytelenül jártak el. Senki nem jogosult arra, hogy temetőrendezés címén egy sírból vegyen el területet és ezzel kegyeleti jogot sértsen.

Megkeresésünkre Fazekas Zoltán darnózseli polgármester elmondta: évek óta tervezték a járda kialakítását a sírkertben, ám a forrást mostanra sikerült megszerezni. A 150 centiméter széles útvonal tervei már korábban elkészültek, ezt azonban módosítani kellett a fent említett sír miatt.

– A család kérte, hogy a kapuhoz közel szeretnének egy sírhelyet. A szűk területen korábban egy tuja állt, amit ki kellett vágni. Ide mi már nem akartunk temetést engedélyezni, ám az elhunyt hozzátartozóinak többszöri kérésére végül beleegyeztünk – magyarázza a településvezető. Szerinte egy helyi rendelet szabályozza, hogy mekkora lehet a sírhelyen elhelyezendő, sírjellel együtt igénybe vett terület: egyes sír esetén 90 centiméter széles, 210 centi hosszú, kettes sír esetében a szélesség 190 centi. A faluvezető szerint sokan nem tartják be ezeket a méreteket, eddig azonban „toleránsan" kezelték az ügyet. Fazekas Zoltán szerint azonban olvasónk felvetése felhívta a figyelmet arra, hogy meg kellene vizsgálniuk, kik azok, akik megszegték a szabályokat.

A polgármester nem tagadta, hogy a járda építői a betonalapozás munkálatai idején – azért, hogy ne sérüljön – kivették két-három napra a faszegély fej felőli részének egy elemét, ám utána vissza is helyezték azt maradéktalanul. A polgármester hozzátette: elvárja a levél írójától, hogy kérjen elnézést a kivitelezőtől és munkásaitól, amiért kegyeletsértéssel vádolta meg őket.

Tisztel Szerkesztőség!

Sajnálatom oka, hogy a Polgármester úr nem emlékszik jól arra, valójában mi és hogyan történt.
Lehet, hogy ma már illúzió, de azt gondolom, személyes érintettsége, valamint pozíciója okán is elvárható lenne a Polgármester úrtól a jó emlékezet, de legalábbis a tényszerűség.
 
Mivel a tények a cikkből kimaradtak, ezért szeretném felsorolni azokat:
- Családunk a temetést megelőzően két sírhelyet gondolt alkalmasnak. Az Önkormányzat munkatársával történt temetőbejárás után a jelenlegi sírhely mellett döntöttünk. Csak egyszer kértük: minden vita és ellenvetés nélkül megkaptuk a temetői helyszínrajz alapján dupla sírhelyként az 1. és 2. parcellát! (Ami a kivágott tuját illeti, az Önkormányzat munkatársának fogalma sem volt arról, ki, mikor és miért ültette azt oda, mert a helyszínrajzon a tuja nem volt feltüntetve.)

- A munkálatok  megkezdése előtt az Önkormányzat értesítést  küldött a temetői munkák elkezdéséről. Ekkor telefonon megkerestük őket. Szóbeli tájékoztattatást kaptunk arról, hogy a temetőbejárás során hozzátartozónk sírhelyét lemérték, és mivel az teljesen megfelelt  a szabványméretnek, így nyugodtak lehetünk afelől, hogy a munkálatok nem érintik a sírt és elegendő hely marad a majdani sírkő felállításához is.

- A földmunka elkezdése után, szeptember 10-én a sírt úgy találtuk, ahogyan az a Kisalföld online felületén megjelent fényképen látható. A családtagok még aznap megpróbálkoztak a helyreállítással.

- Szeptember 12-én jeleztük a Polgármester úrnak az esetet mind szóban, mind írásban. Kértük, hogy vizsgálják felül a munkálatokat, mert azok a sír területét érintik. A levelünkhöz több fényképet is csatoltunk. Levelünkre válasz nem érkezett, de ettől függetlenül bíztunk abban, hogy a problémát látva, változtatni fognak a járda szélességén.

- A hozzátartozónk sírja „melletti" járda megépüléséről a Polgármester szeptember 30-án levelet küldött. A járda megépülését követően a kivitelező helyreállította a sír fej felőli részét, amit mi már egyszer megtettünk.

- Jelenleg a sírhely a járdaépítés következményeként NEM ÉRI EL a Polgármester úr által a cikkben is közölt méreteket – 190x210 cm-t – , azaz a sírhely KISEBB lett. Ezt október 12-én szintén írásban tudattuk a Polgármesterrel, de levelünkre a mai napig nem kaptunk választ.
 
Miért nevezem a fent leírtakat tényeknek?
Egyszerűen azért, mert bizonyíthatóak: helyszínrajzzal, fotókkal, levelekkel, valamint méréssel. Nem kell mást tenni, mint le kell mérni a sírhelyet, és a napnál is világosabb, hogy mi történt.
 
Sajnálatos, hogy egy kis odafigyeléssel, rugalmassággal a probléma elkerülhető lett volna.

Sajnálatos, hogy a döntéshozók ragaszkodtak egy tervhez, amelyet már nem lehetett kivitelezni érdeksérelem nélkül.
 
Nem tudom, hogy a Polgármester úr akkor is így vélekedne a kegyeletsértésről, ha az Ő hozzátartozóját érintené egy ilyen ügy?

Bennem a tények ismeretében, illetve a riport elolvasása után felmerült a kérdés: kinek és kitől is kell elnézést kérnie?

Pelesek Gyula
az elhunyt egyik hozzátartozója

Olvasóink írták

 • 4. evian8 2011. október 27. 23:22
  „Talán inkább az elhunyt hozzátartozóitól kellene elnézést kérni, ha már...
  Vagy ez csak szerintem logikus?”
 • 3. evian8 2011. október 27. 23:18
  „Ez a "legjobb védekezés a támadás" tipikus esete....”
 • 2. 01010 2011. október 27. 08:40
  „keréknyom az önnél járda?”
 • 1. Madarász 2011. október 26. 14:33
  „Ez az az eset, mikor totálisan hülyének akarják nézni az embert! A képen világosan látszott a keréknyom a sír szélében. Szerintem ez maximálisan kimeríti a kegyeletsértés fogalmát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M1-es: fizetős a díjmentesnek gondolt szakasz Mosonmagyaróvárnál - fotók!

Olvasónk szerint logikátlanok a díjfizetést jelző táblák Mosonmagyaróvárnál a sztrádán. Megkérdeztük az autópálya kezelőt. Tovább olvasom