Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Olcsóbb áramot kérnének

Felajánlották segítségüket a szigetközi polgár- mesterek a bősi áram megszerzéséhez.
Bős: Turbináiról érkezhetne az áram a Szigetközbe.
A szigetközi tervek szerint a Bősön termelt energia öt százalékát vennék meg, méghozzá a hazainál 20 százalékkal olcsóbban. Ahogy arról lapunkban korábban beszámoltunk (2005. február 19.), Széles Sándor máriakálnoki polgármester a szlovák kormánybiztossal tárgyalt arról, hogy a térség az elszenvedett károkért cserébe jutányos áron jusson Szlovákiából érkező elektromos energiához.

Az áramot olyan nagykereskedő hozná be az országba, aki erre jogosult, majd az áramszolgáltatón keresztül juttatnák el a fogyasztókhoz. Elvileg kiépítettek azok az elektromos vezetékek, amiken behozható a Bősön termelt energia, s rákerülhet a lakossági fogyasztói hálózatra. A „különszámlázás" szintén megoldható lenne.

A szigetköziek pozitívan fogadták

Szlovákia dunai kormánybiztosa azt mondta a máriakálnoki polgármesternek, hogy a Bősön megtermelt energia egy része Magyarországot illeti: a mennyiségről azonban vitáznak. A tájegység vezetői szerint a víz őket is illeti, tehát a megtermelt energiá-

ból is részesülniük kell. Széles Sándor tegnap elmondta: a szombati Kisalföldben megjelent írás óta rengetegen keresték. A szigetköziek részéről pozitív fogadtatásra talált az ügy, úgy gondolják, jó lépés volt Kocingerrel a bősi áramról tárgyalni. Többen is úgy vélik, hogy a nagypolitika tehetetlensége miatt helyben kell lépni ebben a kérdésben. Szélest – a budapesti zöldszervezetek mellett – szigetközi polgármesterek is megkeresték, segítségüket felajánlva.

Győrben is eszélhetnek róla

Tegnap Erdey Györgyöt, a magyar dunai kormánybiztost telefonon értük utol. P mindössze annyit mondott, hogy „semmi sem zárja ki, hogy Máriakálnok polgármestere tárgyaljon a szlovák kormánymegbízottal. Mindenki tárgyalhat mindenkivel." Erdey elmondta: egyelőre nem kíván foglalkozni ezzel az üggyel. A kormánybiztos azt elárulta, hogy a folytatódó magyar–szlovák tárgyalások végleges időpontja március harmadika: ekkor Győrben – nem hivatalosan – akár a bősi energiáról is szó eshet.

Dunakiliti felvehette volna az áramot

A bősi áram ügyében elektromos energiával foglalkozó szakembereket is megkérdeztünk, akik név nélkül vállalták csak véleményüket. Elmondták: a dunakiliti műben korábban megtervezték az áram felvételére alkalmas helyeket. Abban az időben így ez megoldható lett volna: elvileg most is érkezhetne elektromos energia a Szigetközbe, ám már a térségben szélerőművek is termelnek. Az áramfelvétel mindenképp előzetes vizsgálatokat igényel, mivel a szakemberek szerint ez most már egy komplex kérdés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fritőzolaj üzemanyagként

Sokaknak megfordul a fejében, hogy az egyre dráguló üzemanyagok helyett mivel hajtanák gépkocsijukat. Az elektromos és gázüzemű autók, illetve napenergiát felhasználó járművek mellett léteznek újrahasznosítással előállított alternatív üzemanyagok is, mint például a biodízel. A krumplisütés után megmaradt étolajból állítana elő üzemanyagot egy osztrák cég. Tovább olvasom