Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Olcsó telkekkel tartanák helyben a fiatalokat Dunakilitin

Elsősorban a fiatalok helyben maradását szeretné elérni a dunakiliti önkormányzat harminchárom új építési telek kialakításával.

A helyiek jutányos áron juthatnak a parcellákhoz. Az önkormányzat viszont szeretné elkerülni, hogy befektetési szándékkal vásárolják fel a területeket.

A dunakiliti önkormányzat évtizedek óta igyekszik építési telkek kialakításával biztosítani, hogy minél több fiatal helyben maradjon, illetve aki akar, letelepedhessen a faluban. A csaknem egy évtizede kialakított negyven telek mindegyike már évekkel ezelőtt elkelt, mára az utolsót is beépítették. Emiatt döntött úgy a képviselő-testület, hogy a korábbi folytatásaként újabb 33 új házhelyet alakítanak ki a József Attila utca mögötti területen, a Füzesi és a Kis-Duna utcák folytatásában.

Szokoli Sándor polgármester elmondta: eredetileg a település más pontján szerették volna létrehozni ezeket a parcellákat, ám ott több terület is magánkézben volt és akadtak olyan tulajdonosok, akik közművesített telek árát kérték volna földjükért. Emiatt végül az önkormányzat egy saját tulajdonú területén valósította meg a beruházást. Az itt kialakuló 33 új telek összközműves: víz, villany, csatorna, gáz és a kábeltelevízió is rendelkezésre áll.

A fiatalok helyben maradását kedvezmények biztosításával szeretné segíteni az önkormányzat. Október végéig előértékesítés keretében szinte az önköltségi ár alatt, bruttó 4 ezer forintos négyzetméteráron vehetik meg azok a helyiek, akik megfelelnek a követelményeknek. Az önkormányzat ugyanis szeretné elkerülni, hogy esetleg befektetési szándékkal vásárolják fel a parcellákat. Így például a vevőnek nem lehet a nevén lakóingatlan, legalább öt éve a településen lakik és beépítési kötelezettséget is előírnak. Az önkormányzat tervei szerint a terület harmadát értékesítené elővásárlás keretében e formában. A kritériumoknak megfelelő helyiek az elővásárlási határidő letelte után is kedvezményesen, négyzetméterenkénti 5200 forintos áron juthatnak a telkekhez, míg a kedvezményes körbe nem tartozóknak 6700 forintot kell ezért fizetniük.

Olvasóink írták

 • 8. surda69 2010. július 01. 23:09
  „anno idején a szűleim 6-havi bérből átlag munkáskéntvették meg a telket a régi rendszerben
  ha azt a mai átlag bérekkre levetitjűk akkor mi is lenne az ára a mai napon?
  ha most annyit tudnánk keresni hogy hathavi bérből meglehetne venni akkor lehetne jutányos árrol beszélni
  3.6 misi éves netto jővedelemnek is jo lenne nem 6-havinak
  ennyit a méltányos árrol
  kedves fiatalokat pártolo őnkorányzat
  kőszőnjűk a segitségűket”
 • 7. invektus 2010. július 01. 21:52
  „VIHARZOK A VIDÁMSÁGTOL

  LESSZ MÉG 1 FT A TELEK ÁR

  :)))”
 • 6. KoPi 2010. június 30. 16:02
  „3,6 millió forint egy telekért nem is annyira méltányos ár. Még akkor sem, ha összközműves. Egyébként pedig ez az összközművesség is egy nagy humbug. Azért fizessen valaki, hogy megépítették a közműveket és azt ingyen odaadják a közműszolgáltatónak. Akinek aztán majd a használatért jókora díjat kell ismét fizetni. Azt mondják, hogy a szolgáltatás piaci alapon történik. Akkor a közműszolgáltatók piaci alapon építsék meg a közművezetékeket és üzemeltessék. Azok a falvak voltak egyébként megtartásban sikeresek, aki a helybelieknek ingyen adták a telket. Sőt olyan falu is volt, amelyik házat adott annak a néhány gyermekes családnak, aki beköltözött, hogy az iskolát ne zárják be. Ja, egyébként meg a telkeket a Movinnov értékesíti, és ugye pusztán emberbaráti szeretetből, ingyért? :-)))”
 • 5. santiago 2010. június 30. 14:14
  „1.
  Rajkáról azért mennek el a fiatalok, mert nincs kedvük a szlovákoknak behódolni, úgy mint az önkormányzat, akinek nem a falu érdeke a cél, hanem a pénz. Mivel Kilitibe is sok már a betelepült, ezért hiába az önk. probálkozása. Ezt 5-6 évvel ez előtt kellett volna elkezdeni, mielőtt a szlovákok meg a vendégmunkások ide települtek!Vagy amikor még Kilitibe is volt "élet".”
 • 4. fejőmadár 2010. június 30. 14:14
  „3600000FT NEM IS OLYAN JUTÁNYOS ÁR EGY ÁTLAG EMBERNEK.MAGYAR FIZETÉSBŐL MIKORRA LEHET EZT ÖSSZE -SPÓROLNI?JUTÁNYOSRÓL AKKOR BESZÉLHETNÉNK HA PL. 1500000 FT LENNE!”
 • 3. janika 2010. június 30. 11:28
  „Mi van dunakilitin a Dunán kívül, hogy a fiatalokat vonzaná? lehet, hogy kevés a bérrabszolga a még meglévő munkahelyeken? Nem rég erről volt hírhedt e falu. 4 ezer négyzetméterenkénti telek nem szégyellték ki írni?”
 • 2. spqr 2010. június 30. 11:12
  „Nekem kicsit magasnak tűnik az ár, jutányosnak nem mondanám.”
 • 1. PEVIKE 2010. június 30. 10:04
  „nagyon jó ötlet.rajkán vajon miért nem így működik.annyira magasak a telek és ház árak,hogy lehetetlen megfizetni.oda fog vezetni,hogy rajka 5 éven belül megöregszik,mert mindenki elköltözik innen,és maradnak az idősebbek,de ahogy lenni szokott az önkormányzat csak a saját zsebével van elfoglalva,minél vastagabb legyen.köszönöm a hozzászólást.mindenkinek szép napo!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyótisztítók – Kenuval gyűjtötték a szemetet

A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium huszonöt diákja a Szigetközben már harmadízben gyűjtött… Tovább olvasom