Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Olcsó áramot Bősről

A szlovákok hajlandóak tárgyalni a szigetközieknek olcsóbb áramot juttató kompenzációról.

A hazai minisztérium jóváhagyásával szervezett találkozón arról a magyar kérésről esett szó, miszerint a Szigetköz – a térségbeli károkat kompenzálandó – részesüljön a bősi energiából. A tervek szerint öt százalékot kérnénk, s húsz százalékkal lenne olcsóbb a térségben az elektromos áram.

A technikai feltételek adottak

Dominik Kocinger és küldöttsége egy kávézóban fogadta Széles Sándort s a vele együtt érkező zöldszervezetek képviselőit. A kormánybiztos úgy nyilatkozott: hajlandó tárgyalni. A tegnapi megbeszélésen magyar részről elhangzott: a szigetközi károk kompenzálásaként Bősről kérnénk olcsó áramot. Az ott megtermelt elektromos energia öt százaléka érkezne a térségbe, hisz ehhez a feltételrendszer már régóta adott. Az elképzelés azonban jelenleg teljesen ellentmond a magyar kormány álláspontjának. Eszerint ugyanis lemondunk a Bősön megtermelt energia bennünket megillető részéről, cserébe megfelelő vízmennyiség – ötven százalék – érkezne a Szigetközbe. A Kisalföld információi szerint a minisztériumnak előre jelezte Széles Sándor máriakálnoki polgármester és delegációja a találkozót, sőt, a szlovák magyar nagykövetség is segített a szervezésben.
– A Bősön megtermelt energia egy része a magyar embereket illetné meg – kezdte a magyar polgármester. – A szigetköziek az elszenvedett károkért cserébe juthatnának ehhez a lehetőséghez. A kormánybiztosnak jeleztük, hogy az ott megtermelt energia öt százalékára igényt tartanánk: a technikai feltételrendszer kiépített, s így a térségben élők lényegesen alacsonyabb áron – körülbelül 20 százalékkal olcsóbban – juthatnának áramhoz. Az elszámolás is megoldott lehetne az érintett fogyasztói kör leválasztásával. Dominik Kocinger nyitott volt a kérdésfelvetésre, s azt mondta, hajlandó a témával foglalkozni. „Elképzeléseink szerint az itteni károk kompenzációjának egy része ez a megoldás lehetne" – mondta a polgármester.

Más kérdésekről is egyeztetni kell

A megbeszélésen hajózási kérdésekről is szó esett. A Szigetköznek érdeke lenne a jachtforgalom elindítása, ám ennek nincs meg jelenleg a feltételrendszere. Erre a magyar fél szerint sürgősen műszaki megoldást kell találni. A Kisalföld úgy tudja, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egy uniós pályázat keretében vizsgálja a dunai hajózás lehetőségét.
Kocingert a Szigetközben beinduló Life-III projekt érdekelte leginkább. A kormánybiztos szerint ugyanis az utóbbi években másodpercenként 2000 köbméterrel csökkent a folyó vízlevezető képessége, s ez egy árvíznél nagy gondokat okozhat mindkét országban. Ennek kezelésére a két ország vízügyi szervezete közös projekten dolgozik. Kocinger szerint aktív beavatkozás szükséges, s erre korábban kötelezték is a két országot. A szlovákok attól tartottak, hogy a magyar tárca a Life-projekt keretén belül próbálja elodázni a műszaki megoldást. A kormánybiztos elmondta: támogatja a civil diplomácia eszközeit, véleménye szerint ha „bedugulnak" a hivatalos tárgyalások, ezen a csatornán folytatni lehet az együttműködést. Széles és Kocinger mindenesetre megállapodott, hogy ősszel újra tárgyalni fognak a felvetett kérdésekről.
A Kisalföld úgy tudja, Kocinger Nemcsók Jánossal korábban már megegyezett arról, hogy a bősi energia 15 százaléka a magyar oldalra érkezne: a magyar kormány azonban később nem támogatta az ötletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitalizálják a gyűjteményt

Több mint két éve nincs közöttünk dr. Timaffy László tanító, néprajzkutató és Szigetköz–kutató. Laci bácsi gyűjteménye – köztük régi képei – most számítógépre kerül: a lemezre mentett anyagokból előadásokat szervez Fűzfa Zoltán. A tervek szerint hamarosan Timaffy Endre sírját is rendbe tennék Dunaszigeten. Tovább olvasom