Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Olajozott szomszédvita Rajkán

A Rajkán élő Valczerék harmadik éve viaskodnak a szomszéddal a kavicsos útra öntött olaj miatt. A portalanítás e sajátos módszere a szomszéd szerint nem veszélyes.
Kölcsey utca
A szomszédok közötti viszony sohasem volt igazán felhőtlen, a rajkai Valczer Gáboréknak a mellettük lakó Kirner Juliannával sok vitájuk akadt. Valczerék nemrég a polgármesteri hivatalba és a Környezetvédelmi Főfelügyelőségre is bejelentést tettek, mivel úgy gondolják, szomszédjuk szennyezi a környezetüket.

A por miatt van minden

– Kellemetlen szagra, és a házunk előtti kavicsos úton sötét olajfoltokra lettünk figyelmesek – kezdi a családfő. – Észrevettük, hogy a szomszédunk fáradt olajjal locsolja az utat. Magyarázatként azt hozta fel, hogy a háza előtt elhaladó autók felverik neki a port. Mi jó néhányszor figyelmeztettük, hogy veszélyezteti a környezetet és az ivó-

vizünket, ám ő továbbra is „olajozott". Egy idő után megelégeltük a dolgot, s szóltunk a polgármesteri hivatalban is, hogy tegyenek valamit. Ezután a szomszédunk a hivatalnak azt állította, hogy csak a főzéshez használt olajat öntötte ki. Mivel később sem érkezett segítség, ez év május 17-én levelet írtunk a Környezetvédelmi Főfelügyelőség veszélyes hulladék osztályára, hogy vegyenek tőlünk ivóvízmintát. Hamarosan ki is jöttek mintát venni, majd azt ígérték, néhány héten belül tájékoztatnak az eredményről. A környezetvédőktől levelet azóta sem kaptunk, ám néhány napja itt voltak a polgármesteri hivataltól, s figyelmeztették a hölgyet. Azóta jobb a helyzet, de nem tudom, egészséges-e még az ivóvizünk – mondta Valczer Gábor.

A víz nem szennyezett

A napokban a Környezetvédelmi Főfelügyelőség egyik munkatársa újból a helyszínen járt, beszélt az olajat öntögető asszonnyal. Dr. Hajdú Klára, a főfelügyelőség győri kirendeltségének igazgatóhelyettese számolt be lapunknak a vizsgálat eredményéről:
– Az első helyszíni szemle során a Kölcsey úti kutakból mintát vettünk, mivel a bejelentés szerint több ház is érintett az ügyben – mondta az igazgatóhelyettes. – Munkatársai azonban semmiféle szennyezettséget nem találtak a vízben. A második szemle és elbeszélgetés után jegyzőkönyvet vettünk fel. Ebben az áll, hogy a „portalanító" hölgy tagadja, hogy fáradt olajjal locsolta volna az utat. Elmondása szerint mindössze kétszer, salátaolajjal öntözte meg a ház előtti kavicsot 2–3 négyzetméteren. Időközben kiderült az is, hogy az utcában az ivóvízellátás közműről történik. A lezajlott vizsgálat eredményéről hamarosan a bejelentőt értesíteni fogjuk – mondta dr. Hajdú Klára.

„ Irigyek ránk"

Az ügyben megkérdeztük a „portalanító" szomszédot, Kirner Juliannát is. P úgy érzi: a vizsgálat igazolta ártatlanságát.
– Ez az egész butaság – mondta az asszony. – Az utcánk rettenetesen porzik, ha egy autó elmegy, utána sokáig nem lehet ablakot nyitni. Én mindössze kétszer, s hangsúlyozom, növényi olajjal öntöztem a kavicsot. Ez a csekély mennyiség egyáltalán nem ártalmas, s később az önkormányzat kérését tiszteletben tartottam, nem portalanítottam. Az én problémámra a megoldást az útépítés jelentené, de tudom, hogy a hivatalnak más feladata is akad. Valczerékkel régóta megromlott a kapcsolatunk. Már sok konfliktusunk volt velük: a szomszédunk még a kutyánkat is lövöldözte. Szerintem irigyek ránk, mivel a férjem osztrák állampolgár, s viszonylag jómódban élünk, ezért lett ügy ebből a semmiségből – mondta Kirner Julianna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió forint az új kutatóközpontra

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának szept. 9-én… Tovább olvasom