Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Októbertől átépítik a várpincét

Néhány héten belül 223 millió forintból valósul meg a mosonmagyaróvári Vár-tó és várpince rekonstrukciója.
Néhány héten belül megkezdődnek a mosonmagyaróvári Vár-tó és várkert rehabilitációs munkálatai. A beruházást a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kara az önkormányzattal közösen uniós forrásból, az Interreg-program keretében valósítja meg.

A beruházás megindulásáról a minapi sajtótájékoztatón dr. Szathmári László egyetemi docens elmondta: a program célja olyan beruházás megvalósítása, ami a természetvédelmi bemutató- és oktatótevékenység mellett a vár és környezete – ezzel együtt a város – turisztikai vonzerejét is jelentősen növeli. A Vár-tó, várpince és kert felújítása, átépítése több évtizedes elgondolásokat vált valóra és szervesen kapcsolódik a park másik oldalán létesítendő szigetközi kutatóközponthoz, ami szintén sikeres pályázat eredményeként épül.

A várpince rekonstrukciója során kialakítanak halászati és vízügyi múzeumot, a Szigetköz vízi élővilágát bemutató akváriumtermet, valamint egy oktatási és bemutatási célokat szolgáló látványkonyhát. Az előtérben horgászati üzlet és turisztikai információs pult várja a látogatókat. A beruházás része a Vár-tó teljes felújítása is. Elvégzik a mederkotrást, partvédelmet és a megfelelő vízszintszabályozás érdekében a zsilip rekonstrukcióját.

Az összességében 223 millió forintos beruházáshoz 210,5 milliós támogatást nyert a kar és az önkormányzat.
A teljes rehabilitációt 75 százalékban finanszírozza az Európai Unió, 20 százaléka állami támogatás, a fennmaradó öt százalékot kell az egyetemnek és a városnak biztosítania.

A támogatási szerződést már júniusban aláírták, mára lezárult a közbeszerzési eljárás. A várpince és várkert rekonstrukciójának kivitelezését elnyert Juma 2000. Kft. október első napjaiban kezdi meg a munkálatokat. A megállapodás szerint a teljes beruházás 2008 februárjára készül el. A több ütemben zajló munkálatokkal egyes részegységek már ennél korábban is megvalósulnak, így például a tervek szerint az akváriumterem már a jövő évben fogadhat látogatókat. A Vár-tó rekonstrukciója is várhatóan még ebben az évben megkezdődik, erre a közbeszerzési eljárás még tart.

Dr. Ördög Vince dékán elmondta: ez a beruházás is jól mutatja, hogy az egyetem nem szigeteli el magát a várostól. A Vár-tó és várpince rekonstrukciója kisebb mértékben ugyan az oktatást is szolgálja, ám elsősorban a város idegenforgalmi vonzerejét növeli majd jelentősen. Éppen ezért a dékán bízik abban, hogy az önkormányzat és az idegenforgalom helyi szereplői a karral együtt egyaránt kiveszik majd részüket a beruházás költségeiből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városi kulturális kft.-t hoznának létre

A szabad demokraták markáns változtatást tartanak szükségesnek a város kulturális életében –… Tovább olvasom