Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Október végére elkészülhet a szabad strand

Jánossomorján különböző okok miatt évek óta húzódik az egykori bányatóból kialakítandó strand ügye.
Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk (Kavicsbányát kaptak fejedelmi sírral, Kisalföld, 2004. augusztus 15.), a jánossomorjai önkormányzat régóta szerette volna hasznosítani a sokáig használaton kívüli mosonszentjánosi bányatavat. A Geos-Akva Építőipari és Ingatlanforgalmazó Kft. 2001-ben szerződött az önkormányzattal a szabad strand kialakítására. Ebben vállalták, hogy a 2002-es nyári szezonra elkészül a fürdő. A közműengedélyek beszerzése és az új rendezési terv elkészítése után elkezdődött a tereprendezés.

Leletek a területen

Úgy tűnt, minden akadály elhárult, ám a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti leletek rongálása és megsemmisítése címén feljelentette a kft.-t és leállíttatta a munkálatokat. Mint kiderült: a kavicsbánya területén két longobárd fejedelmi sír, késő avar kori, réz- és bronzkori, illetve kora vaskori temetők találhatók. Ekkor a kivitelező és a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum megállapodott, hogy a feltárásokat a kft. költségén végzik el. A régészek 2003 nyarán ástak is a területen, ám a szabad strand kialakítása mégsem folytatódott. Időközben a Geos-Akva kft. a feltárás költségét kifizette a múzeumnak. Kovács Frigyes, a kft. ügyvezetője 2004

augusztusában azt nyilatkozta lapunknak, hogy a szabad stranddá alakítás csupán néhány hónapot vesz igénybe. A cég tavaly augusztusban megkapta az építési engedélyt, a munkálatok azonban nem folytatódtak, ugyanis a Geos-Akva kft. ellen felszámolás indult.

Elfogyott a türelem

A város önkormányzatának időközben elfogyott a türelme, és néhány héttel ezelőtt tárgyalásra hívta a strandfürdő munkálatait elkezdő cég volt vezetőjét, hogy tisztázzák a helyzetet. A képviselő-testület egy korábbi ülésén több városatya is úgy vélte: ha nem kezdődnek el a munkálatok még idén és nem kapnak garanciát a strand kialakítására, az önkormányzatnak jogi útra kell terelnie az ügyet. A felek – jogi képviselőik bevonásával – többször is tárgyaltak az ügyben, és sikerült megállapodniuk: a Geos-Akva kft. jogutódjaként létrejött Build Contract Építőipari és Szolgáltató Bt. továbbviszi a tó ügyét.

Az eredeti tervek szerint

Póczáné dr. Kovács Zsuzsanna jegyző arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy megállapodást kötöttek a Build Contract bt.-vel, amelyet az önkormányzat és a bt. képviselői a napokban egyaránt elláttak kézjegyükkel. A dokumentum szerint a beruházó október 31-ig közművesítéssel és a felépítményekkel együtt kialakítja a strandot az eredetileg tervezett formában és minőségben. A munkálatok során kiépítik a közműveket: odaviszik az áramot, az ivóvizet, a szennyvízcsatornát, kiépítik a tóhoz vezető kavicsos utat és a hozzá kapcsolódó parkolót. A bt. vállalja a strand területének füvesítését, a kerítés megépítését, valamint a szabad strand használatához szükséges, 100 négyzetméter alapterületű, könnyűszerkezetű kiszolgálóépület megépítését öltözőkkel és vizesblokkal együtt. A nyaralók, hétvégi házak kialakítása és a telkek értékesítése szintén a beruházó cég feladata. A szerződésben késedelmes teljesítés e setén a kötbért napi 50 ezer forintban állapították meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új közbeszerzési eljárás a sportcsarnokra

Újra ki kell írni a közbeszerzési pályázatot a tervezett mosonmagyaróvári sportcsarnok megvalósítására, mivel a közbeszerzési döntőbizottság megsemmisítette a bírálóbizottság korábbi döntését. A polgármester szerint a PPP-konstrukció helyett állami támogatással, saját erőből kellene megvalósítani a beruházást. Tovább olvasom