Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Oktató CD készül a tapasztalatokról

Huszonnyolcezer eurót nyert a mosonmagyaróvári Kossuth és az ausztriai Nezsider gimnáziuma egy Lajta-kutató expedícióra.
A diákok természetismereti tudását segítendő adta be a Kossuth- és a nezsideri gimnázium a pályázatot. Harmincöt 9–11. évfolyamos diák három vegyes, osztrák–magyar csoportban dolgozott az egész tanéven át: tavaly szeptemberben indult a Lajta-kutató munka.

Technikai fejlesztés is

Az előkészületi szakaszban a Lajta-terepbejárást megelőző munkákkal foglalkoztak a résztvevők öt napig Dunaszigeten – kezdte Veres Mária projektvezető tanár. – Vállalkozási tanácsadók, vízügyi szakemberek, projektmenedzser, sőt, a helyi egyetem is segített nekünk. Célunk az volt, hogy a terepmunka segítségével jobban megismerjék környezetüket a fiatalok. A kutatási eszközöket – a digitális videokamerát, távcsövet – is a pályázati összegből vásároltuk. Két éve működik egy környezetvédelmi csapat az iskolánkban. Ez az uniós pályázat rengeteg előkészítést kívánt: az iskola gazdasági hivatala is új feladat előtt állt.

Vízminőség, növény– és állatvilág

– A Lajta-kutató expedíció – melyre meghívtuk a pozsonyi magyar gimnázium néhány tagját is – Rohr im Gebirgéből indult. Előtte a bátrabbak felmásztak a Schneebergre: 1560 méterig jutottak, ahol már hógolyózhattak. Ezután a megáradt folyó miatt kerékpárra szálltunk, s a Lajta mellett kerekeztünk, sajnos mindössze egy szakaszon ülhettünk kenuba. A három csoport a vízminőséget, a növény- és az állatvilágot vizsgálta. Esténként összesítettük az eredményeket a négynapos túra alatt. A napokban tartottuk a zárószakasz utolsó részét, a tapasztalatok bemutatását a mosonmagyaróvári gimnáziumban. A Pisztráng Kör Egyesület minden szakaszban segítséget nyújtott. Az elkészült anyagokból egy oktató CD is készül, melyet az érdeklődő iskolák is megkaphatnak majd. Psszel a Pisztráng Kör interaktív kiállításán a tervek szerint diákjainkat is bevonják a munkába – mondta Veres Mária.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Metallica és Guns n’ Roses Nickelsdorfban

Csütörtökön indult az a háromnapos ausztriai fesztivál, mely a magyar határtól egy kilométerre,… Tovább olvasom