Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Oktatási intézmények átszervezése

A gyermeklétszám drasztikus csökkenése és az Éltes-iskola sorsának rendezetlensége elodázhatatlanná teszi Mosonmagyaróvár iskolahálózatának átszervezését. A javaslatok elkészültek.
illusztráció
Mosonmagyaróvár önkormányzati intézményhálózatának átvilágítására januárban munkacsoport jött létre. A testület javaslataival a májusi testületi ülésre áll elő. Szentkuti Károly, a humán területekért felelős alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: az önkormányzat válaszúthoz érkezett. Annak érdekében, hogy az oktatásnak a kor követelményeinek megfelelő minőségi fejlesztése megvalósulhasson, struktúráját a jelenlegi körülményekhez kell igazítani.

– Az elmúlt tizenöt évben a 18 év alatti korosztály 2957-tel csökkent, így jóval kevesebben kerülnek az oktatási rendszerbe. Ezt a demográfiai változást az oktatás szerkezetének kiigazítása nem követte az elmúlt évtizedben – hangsúlyozta Szentkuti Károly.

A helyi oktatásügy másik fő problémáját az Éltes-iskola ügye jelenti. Az önkormányzat szakmai és erkölcsi kötelességének érzi, hogy az intézmény elhelyezését megoldja. Az elmúlt tíz év alatt az Éltes működése ellehetetlenült, jelenleg nyolc különböző helyen folyik a tanítás. Az iskola épületét vissza kell adni az egyháznak, így különösebb beruházásra és felújításra nem volt lehetőség.

– A problémák mindenképpen elkerülhetetlenné teszik az intézmények átszervezését. Az öt képviselőből és a polgármesteri hivatal szakembereiből álló munkacsoport javaslatot tesz arra, hogy az Éltes-iskolát a város egyik általános iskolájába helyezzék át, ahol hosszú távon megoldódik az intézmény jövője – jelentette ki Szentkuti Károly.
Az óvodák esetében is szükséges átszervezés, mivel az elmúlt nyolc év alatt százzal csökkent az óvodás korosztályba tartozók száma a városban. Ez a változás elkerülhetetlenné teszi egy tagóvoda megszüntetését.

Az alpolgármester hangsúlyozta: az oktatási intézmények átszervezése még széles körű egyeztetést igényel és az önkormányzat az itt nyert tapasztalatok alapján kívánja a szükséges változtatásokat végrehajtani, törekedve arra, hogy minden érintett, gyerekek, szülők és pedagógusok számára a legkisebb zökkenőkkel történjen. Az átszervezéssel felszabaduló forrásokat az oktatás fejlesztésére kívánja felhasználni az önkormányzat. A változtatások 2004. szeptember 1-jén lépnek életbe.
A szociális terület kapcsán a munkacsoport megállapította, hogy a jelenlegi ellátórendszer megfelelő, ám kisebb korrekciókra itt is szükség lesz.

A közművelődés terén a munkacsoport arra tesz javaslatot, hogy a város által támogatott nagyrendezvényeket tekintsék át, és főként a nyári fesztivált új alapokra helyezzék úgy, hogy a városlakók és az ide látogató turisták nagy részének szórakozási igényeit kielégítse.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigetköz: Sok pénzbe kerül

A szaktárca szerint 1,5 milliárd forinttal kellene emelni jövőre a nemzeti parkok idei 4 milliárd… Tovább olvasom