Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Ökopark és tájközpont a Szigetközben

A Pisztráng Kör Egyesület tájközpontot és ökoparkot szeretne kialakítani több tízmillió forintból Dunaszigeten.
Magyarországon egyedülálló ökoparkot és tájközpontot tervez a Pisztráng Kör Dunaszigeten: interaktív kiállítással, bemutatókkal ismertetnék meg a szigetközi táj értékeivel az odalátogatókat. Ehhez a területet már megvásárolták, most pályázat útján szeretnének pénzt nyerni a kialakítására. Fűzfa Zoltán, az egyesület elnöke elmondta: a helyi iskola melletti közel háromhektáros területen valósulhat meg az ökopark.

Interaktivitás-bemutató, gazdabolt

– Egy-egy tájegység megismertetésére kétféle mód létezik – kezdte. – Az egyik szerint a turista maga járja be a vidéket, vagy mi mutatjuk be neki mindezt egy helyen. A Pisztráng Kör ez utóbbi kialakítását tervezi egy ökopark és tájközpont létrehozásával. Itt interaktív módon gyűjthetők a tapasztalatok, vagyis minden tárgyat meg is lehet majd érinteni, „belülről érezni" egy-egy mesterség fortélyait. Sőt, terveink szerint a központi épületben kísérleti helyek is lennének, s helyi termelők boltját is kialakítanánk. Itt a szigetközi gazdák kóstoltatnák meg például a kecskesajtot, a mézet, vagy valamelyik itteni jellegzetes gyümölcsöt. A lényeg a bio- vagy ökotermesztés.

Psi művelés

és csűrdöngölő


– Egy turisztikai információs központot is kialakítanánk, mely segítené az idelátogatókat, összegyűjtené a környékbeli szálláshelyeket, túraútvonalakat az ökoturizmus jegyében. Mellette tájjellegű gyümölcsfákat ültetnénk: almás- és cseresznyésligetet, közéjük pedig kaszálót szeretnénk. A földek megművelése „kézzel" vagy lóval történne. Ezek is egy bemutató részét képeznék: a látogatók megfoghatnák az ekét, sarlóval arathatnának, vagy elvethetnék a búzát. A mosonmagyaróvári egyetemmel szorosan együttműködnénk ezekben a témakörökben.
– Úgy működne az egész, mint egy mintagazdaság, ám bemutató céllal. Terveink szerint egy falusi csűrt vagy színt is felépítenénk. Ebben a népi kultúrát táncházzal, folklórfesztivállal, népzenei estekkel, „csűrdöngölővel", komponál(l)ással vihetnénk a közönség elé.

Pályáznának a költségekre

A területet már megvásároltuk, hamarosan elkészülnek az ökopark tervei, s az elvi építési engedély után pályázni szeretnénk a költségekre, amelyek több tízmillió forintra rúghatnak majd. Szeretnénk a helyi önkormányzattal, az itt élőkkel együttműködve megvalósítani elképzeléseinket – mondta Fűzfa Zoltán.

Erdei iskola, minősítéssel

Minősített erdei iskola lett nemrégiben a dunaszigeti: az elismerést Magyar Bálint oktatási tárcavezető adta át Fűzfa Zoltánnak Budapesten, a Professzorok Házában. Az elismeréssel anyagi támogatás nem járt, viszont az általános iskolák – ha táborozásra állami pénzt szeretnének nyerni – csak ezekbe a minősített intézményekbe vihetik diákjaikat. Ilyen rangot kapott még a megyében Győrújbarát, Börcs és Sopron intézménye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élményváros: késik az építés

Az elképzelésekhez képest fél évet késik a Bezenye határába tervezett Lukale-élményváros megépítése, mivel a terület rendezési tervét módo- sítani kell. Az Euro Vegas beruházói pedig a szerencsejáték-koncesszió elbírálására várnak. Ezután itt is módosítani kell a rendezési tervet. Tovább olvasom