Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Ők nem vonattal próbálták - Embercsempész vitte a koszovóiakat, rendőrségi üldözés az M1-esen

A két autó a hegyeshalmi átkelő előtt letért a sztrádáról, a kishatár felé vették az irányt. Amikor a rendőrök ellenőrizni akartak, gázt adtak.

Két, szorosan egymás mögött közlekedő magyar rendszámú személyautóra figyeltek fel a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészeti osztályának munkatársai az M1-es autópályán szerda este.

A két autó a hegyeshalmi átkelő előtt letért a sztrádáról, majd a kishatár felé vették az irányt. A rendőrök ellenőrizni akarták a kocsikat, ám a sofőrök észlelve a járőrautót gázt adtak és nagy sebességgel áthajtottak Ausztriába.

A rendőrök üldözőbe vették a két járművet, közben értesítették erről az osztrák hatóságokat. A menekülők az átkelő után felhajtottak az autópálya Magyarország felé vezető oldalára és elindultak visszafelé. Az átkelő előtt száz méterrel, kihasználva, hogy ott nincs a sávokat elválasztó szalagkorlát, ismét megfordultak és Bécs felé vették az irányt. Közben lekapcsolták az autók fényszóróját is, hogy a rendőrök elől elmeneküljenek. Közel kétszázas tempóval hajtottak így a sztrádán.

Embercsempész vitte a koszovóiakat

Az osztrák rendőröknek végül az A6-os autópályán sikerült megállítaniuk az egyik járművet, amit egy Budapesten élő koszovói férfi vezetett. Nem sokkal távolabb elfogták azt a négy koszovói férfi is, akiket korábban kiszállított a sofőr a kocsiból. Az ügyben az osztrák hatóságok folytatják az eljárást.

Néhány órával később egy szlovén rendszámú lakóbuszt állítottak meg ellenőrzésre a határrendészek a hegyeshalmi átkelőnél. A kocsit egy szlovén férfi vezette, rajta kívül még tizenhatan - három férfi, öt nő, egy fiatalkorú fiú és hét gyermek - utazott a lakóbuszban. Kiderült, az utasok koszovói állampolgárok és a debreceni befogadóállomásról indultak útnak Ausztriába. Tízen humanitárius tartózkodási engedéllyel rendelkeztek, a többieknél regisztrációs kártya volt, amivel a befogadóállomás területét sem hagyhatták volna el.

A tizenhat koszovói - három család - elmondásuk szerint Szerbiában fizettek egy szerb férfinek összesen 12 ezer eurót, hogy Nyugat-Európába jussanak. A szükséges összeget úgy szedték össze, hogy Nyugat-Európában, illetve Koszovóban élő hozzátartozóik küldték el nekik. Segítőik Debrecenből Budapestre szállították őket, ahol beszálltak a lakóautóba.

A kocsit vezető szlovén férfi azt állította: Ausztriába indult síelni és Budapest közelében vette fel az út szélén stoppoló utasait. A férfit embercsempészettel gyanúsítják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmeztették a polgármestert

Schirilla György tahitótfalusi lakos engedély nélkül átúszott a Dunán. Ez szabálysértésnek számít. Tovább olvasom