Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Odúk a Kiserdő cinegéinek

A mosonmagyaróvári Kiserdő cinegéinek készítettek odúkat és helyezték ki a napokban az Éltes-iskola kilencedikesei.
A mosonmagyaróvári Éltes-iskola tanulásban akadályozott tanulóinak tagozatán előkészítő szakiskolai évfolyamokat (9–10. osztály) működtet. Ezeken az évfolyamokon szakmai alapozó és előkészítő tantárgyak keretében a tanárok vállalják a diákok munkára nevelését, illetve felkészítését szakmaválasztásra, szakiskolai tanulmányokra.
A diákok a napokban tanáruk, Ispánki Csaba irányításával odúkat helyeztek ki a mosonmagyaróvári Kiserdőkben. A kék-, barát- és fenyvescinegéknek szánt „otthonokból" Dunaszigetre is jut.

– Próbáljuk megismertetni őket többféle ágazattal, munkatevékenységgel, s ennek egyik terepe a szigetközi ÖKO Park. Harmadik éve vagyunk velük szoros munkakapcsolatban, ahol a zöldség-, gyümölcstermesztés, -befőzés, állatgondozás feladatain át a környezettudatos magatartásra nevelésig széles körű pedagógiai nevelő-oktató munka zajlik. Ennek egyik területe a vadon élő állatok, kiemelten a madarak téli gondozása, etetése. Madárodúk készítésével, madáreleség gyúrásával, majd ezek kihelyezésével járulunk hozzá a közös cél, a természetvédelem megvalósításához – tájékoztatta a Kisalföldet Vargáné Éder Etelka, az iskola vezetője.

Maguk készítették el a cinegéknek szánt odúkat. A felvételen Ispánki Csaba és a diákok egy csoportja.
Maguk készítették el a cinegéknek szánt odúkat. A felvételen Ispánki Csaba és a diákok egy csoportja.


A munkára nevelés mellett a fiatalok környezettudatos magatartásának kialakítása is fontos szempont. Az ÖKO Park nemcsak helyszíne ezen gyakorlatoknak, vezetője, Fűzfa Zoltán aktívan foglalkozik a tanulókkal.
A diákok a napokban tanáruk, Ispánki Csaba irányításával odúkat helyeztek ki a mosonmagyaróvári Kiserdőkben. A kék-, barát- és fenyvescinegéknek szánt „otthonokból" Dunaszigetre is jut. A kilencedikes fiatalok maguk állították össze az odúkat. A pedagógus szerint összeszerelésük által matematikai ismeretekre is szükség volt, de a fa megmunkálása mellett a fákkal, madarakkal is ismerkedtek.

Az Éltes-iskola a munkára nevelés, a felnőttéletre való felkészítés keretében kapcsolatban áll egy bölcsődével, egy lovardával, a szociális foglalkoztatóval, egy szigetközi faluval, ahol fiataljaik rendszeresen dolgoznak – természetesen pedagógus felügyelete mellett, koruknak, állapotuknak megfelelő feladatokat végezve. A tanév elején – pályázati nyereményből – egy egész hétre birtokba vették az ÖKO Parkot. Az iskola minden nevelője és tanulója ott tölthetett – napi váltásban – egy napot, amikor is a gyerekek játékos formában szereztek ismereteket az élő és élettelen természetről, a szigetközi foglalkozásokról, de még a tájjellegű ételekről is. Így gyűjtöttek valóságos tapasztalatokat a környező világról.

Olvasóink írták

 • 1. anuvuk 2011. február 12. 18:43
  „A nyílás méreteket ha jól látom valóban kék, barát és "fenyves" cinegéknek készítették.
  Az idei év a széncinege éve, - no, nincs kifogásom az odúk gyártásával, sőt nemes cselekedetnek tartom.
  Az odúk mérete a 32mm-es nyílást is elbírna, - tudom,- mert akkor mezei veréb megy bele.
  A mezei verébnél megváltozott a státusz, védendő kategóriába került, az etetőknél is megtűrt faj lett!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetés a Széchenyi téren: 4125 aláírás a mosonmagyaróvári múzeumért

4125 aláírást tartalmazó petíciót adtak át azok a békés tüntetők a Széchenyi téren, akik a… Tovább olvasom