Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Oda a turbinatelepítés lehetősége

Bodak, Doborgaz és Vajka lehetőséget kapott törpeturbina építésére, de úgy látszik nem lesz semmi belőle.

Három Dunától elzárt szlovákiai magyar település kompenzációként lehetőséget kapott tavaly: törpeturbinákat telepíttethet s részesülhet a megtermelt haszonból. A polgármesterek aztán összevesztek, a beruházók jöttek-mentek, végül a Vízépítő Vállalat felbontotta a szerződést a falvakkal.

– Felbontották a szerződést, elvették tőlünk a törpeerőmű tervezett helyét – mondta Boráros József doborgazi polgármester. A döntést kiváltó előzmények több mint egy évre nyúlnak vissza.

Így kezdődött...

Az eset azért intő jel a szigetköziek számára, mivel magyar oldalon is elindultak s folynak hasonló kezdeményezések: Dunakilitinél lehetőség lenne törpeturbinák beszerelésére. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter nemrégiben lapunknak kijelentette: környezetvédelmi hatástanulmány kell egy ilyen kezdeményezéshez. „Általában
helyesnek tartom kisvizes részeken törpeerőművek telepítését, s ahol a környezetben ez nem okoz kárt, ott megvalósítható" – mondta.
Itt lehetett volna: Milliós bevételtől eshet el a konfliktus miatt a három település.
A szlovák környezetvédelmi minisztérium a – C variáns megépülésével – hátrányos helyzetbe került Vajkának, Bodaknak és Doborgaznak lehetőséget ajánlott. Törpeturbinákat állíthattak volna be Doborgaz határába, a felvízcsatornát az ágrendszerrel összekötő műtárgyba. A hírek 200 millió koronás, közel másfél milliárd forintos beruházásról szóltak.

Hárman állták volna a költségeket

Önerőből való építkezésre a forráshiánnyal küszködő falvak nem is gondolhattak, főleg mivel a Vízépítő Vállalat hárommillió koronáért adta a területet a tervekkel együtt.
Beruházó akadt volna bőven: az elsőt Bodak és Vajka támogatta, Doborgaz azonban nem: főleg azért, mert csak tíz százalékot ígértek az éves haszonból. Ezen aztán össze is vesztek a településvezetők, s egymást érték a falufórumok. Két polgármester – a minisztérium támogatásával – az eredeti elképzelésekhez ragaszkodott, Doborgaz azonban sokkal nagyobb hasznot remélt. Eddig. Legutoljára lapátkerekes, kevésbé költségigényes és környezetbarát minierőművet ajánlottak a települések számára. Közben egyre fogyott a türelem.

A Vízépítő Vállalattal korábban előszerződést kötöttek, s a hárommillió koronát már régen „össze kellett volna dobnia" a három községnek. Megegyezés hiányában azonban ez nem sikerült.

Csak Doborgaznak nem adták

– Nem sikerült előteremtenünk a pénzt, hiszen hosszú ideje nem tudtunk egyezségre jutni a beruházót illetően – kezdte Boráros József. – Doborgaz egyedül is vállalta volna a pénz kifizetését, ezt azonban az illetékesek nem engedték: közösen kaptuk a lehetőséget, közösen kellett volna megoldást találnunk. Így most felbontották a szerződést, nem lett a miénk a terület és a műtárgy sem.
A polgármester azonban még mindig reménykedik: állítólag jelentkezett egy cég, amelyiknek nincs szüksége a műtárgyra, sem a területre, ám a törpeturbinákat beszereltetné. Ehhez persze engedélyeket kell szereznie, s ettől a beruházástól Doborgaz is hasznot remél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a szennyező forrásokat

Korábban beszámoltunk róla, hogy s vízügyi és környezetvédelmi szakemberekből álló munkacsoport alakult a mosonmagyaróvári Malom-ági Lajta „megmentésére". Az eseti bizottság napokban tartott újabb ülésén napirendre került, hogy a folyó kezelésére az üzemeltető nem rendelkezik érvényes vízjogi engedéllyel, anélkül viszont a fejlesztési tervet sem lehet kidolgozni. Tovább olvasom