Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Oda a termés, a földek is használhatatlanok

Hegyeshalom - Egy hónapja, hogy a Lajtán levonuló árvíz miatt Hegyeshalomnál megnyitották a vésztározót. Most újból a helyszínen jártunk és az illetékesektől a gazdákat ért kár rendezéséről is érdeklődtünk.

Június végén a Lajtán levonuló óriási árhullám miatt, Mosonmagyaróvár védelmében megnyitották Hegyeshalomnál a vésztározót. Az érintett közel 300 hektárnyi mezőgazdasági terület hárommillió köbméter víz befogadására volt alkalmas. Aztán arról is hírt adtunk, hogy nemcsak a szükségterület úszik vízben, hanem mezőgazdasági területek is a Lajta mentett oldalán, a víz az osztrák oldalról folyt át. Egy hónappal az árvíz után újból ellátogattunk a területre: lesújtó a kép.

Talán a szürke gémek és más vízimadarak örülnek a legjobban az utóbbi hetek történéseinek. Ugyanis tucatnyi madár köröz eleség reményében a gabonások, kukoricások fölött. A búzát, árpát nem tudták learatni, penésztől feketéllenek a földön. Nem csak a vésztározónál, a mentett oldalon is okozott kárt a víz, annyira átnedvesedett a talaj, hogy nehézgépjárművekkel nem lehet kimenni a még menthető termést betakarítani. A belvíz is sok kárt okozott, sőt, sok helyen még mindig bokaszintnél is mélyebb víz áll. Az államhatáron túl, az osztrák oldalon viszont még mindig magasan áll a földeken a Lajta: ott nem szivattyúztak.

A termés penészes, így használhatatlan és a föld minősége is sokat romlott - mutatja Reisinger Attila és fia, Szabolcs. Fotó: M. R.
A termés penészes, így használhatatlan és a föld minősége is sokat romlott - mutatja Reisinger Attila és fia, Szabolcs. Fotó: M. R.

Amint arról a korábbiakban írtunk, a hegyeshalmi Schmidt János az egyik károsult gazda. Tavaly a jég verte el a termést, idén a víz tett kárt a földeken. A családtagok szerint már az is megfontolandó, hogy a jövőben érdemes lesz-e belevágniuk a gazdálkodásba, ha több a kár, a munka, mint a haszon. Az ugyancsak hegyeshalmi Reisinger Attila a korábban maga művelte földeket bérbe adta.

Megfontolandó, hogy a jövőben érdemes lesz-e belevágni a gazdálkodásba, ha több a kár, a munka, mint a haszon- mondta Schmidt János károsult.
– A vésztározó közel háromszáz hektárából hetven hektár szántó a mi tulajdonunk, ezenkívül több földünket érintette a belvíz és erdősávok is víz alá kerültek – magyarázza a gazda, miközben körbevezet a Lajta mentén fekvő területen. ˝Minden bokrot, fát ismerünk itt˝ – fűzi hozzá Szabolcs, Reisinger Attila fia, aki agrármérnökként fejti ki a problémát: az árvíz miatt a talajból kioldódnak olyan hasznos ásványi anyagok, melyeket csak erőteljes műtrágyázással vagy szerves trágyázással lehet pótolni. Ez – amellett, hogy komoly költséggel jár – akár évekbe is telhet. A séta közben azt is megtudjuk, hogy a Lajta közvetlen közelében lévő fácános telepre is az árvíz miatt nem tudtak még csibéket telepíteni.

– A parlagisas-fiókáért is aggódtunk – jegyzi meg továbbá a sasfészek ˝főbérlője˝. A ragadozómadár-család öt éve vert tanyát a környéken, azóta figyelik az igen ritka szárnyasokat. Váczi Miklóstól, a nemzeti park munkatársától megtudtuk: a fiókát, miután áthelyezték a régi fészekbe, napokig etették, utána viszont az kiszállt a fészkéből. A szakemberek szerint azóta nyoma veszett. Még nem tudni, hogy sikeres volt-e a mentés vagy elpusztult. Az árvíz által érintett túzokvédelmi területről Spakovszky Péter ˝túzokfelelős˝ nyilatkozott: az árasztás olyan helyen történt, amely csak szomszédos a fő fészkelőhellyel, persze szórványos fészkelés lehetett ott is.


Felmérték a kárt

A kártérítésekkel kapcsolatban kerestük Janák Emilt, a vízügyi igazgatóság vezetőjét, akitől megtudtuk: ma tárgyalnak az osztrák féllel a témáról. Szőke László, Hegyeshalom polgármestere úgy értesült, hogy a vésztározó területein az árvíz levonulta után felmérték a kárt a szak-
emberek.

Olvasóink írták

 • 12. pancser 2009. augusztus 01. 08:48
  „12! Írtam, mindenki lehet paraszt, csak kérdés hogy milyen. Van a szorgalmas a természettel és a piaccal küzdő, dolgos, becsülendő földműves és vannak a pesti flaszteron emlegetett magadfajták akinek a szájából repkednek egyes testrészek.”
 • 11. Rbar 2009. augusztus 01. 00:37
  „<moderálva.....> pancserkám... Milyen hálózatot? Ahol egyféle cikket árulok? A multiknál csak édesség, vagy csak üdítőital, vagy csak hentesáru, vagy csak tésztaféle van??? Ja és természetesen mindez egy beszállítótól? Röhögnöm kell, hogy ilyen szűk látókörű emberek vannak, akiknek van egy véleményük ami azon túl, hogy baromság, még el is hiszik azt :D
  .....
  A mai parasztokról akkor is megvan a véleményem! Semmit nem csinálnak, csak sírnak! Hogy hangoztatják, hogy aratás lesz, micsoda munka, meg betakarítás..... Klímás kombájnnal, 3 nyergessel le van tudva a történet, egy délután! Eeeeez marha nagy munka! 20-30 évvel ezelőtt, igen akkor az volt, ma már nem az! Aki ma nyavalyog, az az akkori világban semmire se vitte volna, nem is lett volna az országunk "Európa éléskamrája"...”
 • 10. pancser 2009. július 31. 21:47
  „8-hoz! Ezért kell a parasztokat szidnod, mert a terméked, ha van egyáltalán, olcsón veszik? Megismétlem az ajánlatomat menj el parasztnak, apám mondta egykor, paraszt mindenkiből lehet, csak az a kérdés milyen. Különben miért nem adod el a saját magad a terméked, építs hálózatot, ilyen árréssel mit amit állítasz röpke idő alatt milliárdos lehetnél. Nálad valami nem stimmel!”
 • 9. janika 2009. július 31. 16:28
  „A jogi és a kereskedelmi maffia éli a világát ebben az országban!”
 • 8. Rbar 2009. július 31. 13:33
  „Pancser!
  Jelenleg az egyik termékemet a boltok 110Ft-ért veszik meg. 330-ért adják. Semmi köze a támogatásnak a mostani üzletpolitikához. Árat nem emelhetek, mert kilistáznak. Évi több tízmillió db termékről van szó, de egyetlenegy ft-ot sem engednek.
  Nem fűlik hozzá a fogam!??? Évek óta benne vagyok. PANCSER :DDD”
 • 7. cicuka 2009. július 31. 13:16
  „moderálva off”
 • 6. pancser 2009. július 30. 15:38
  „4-hez! Legyél paraszt, hogy ne irigykedj! Kapsz támogatást, sírhatsz-ríhatsz mégis előbbre jutsz! Nem leszel mert nem fűlik hozzá a fogad, azért de hinted az igét! Egyébiránt nem kell a támogatás a parasztnak, le is mondanának róla, mert tudják, hogy az árak ugyis beállnának a kereslet-kínálatnak megfelelően. Egy dolog holt biztos, támogatás nélkül a bolti árak jelentős mértékben megnőnének!”
 • 5. janika 2009. július 30. 08:12
  „<moderálva> Persze ez ma már nemcsak a városira értendő, hanem arra aki nem becsüli, azt aki termel, hanem próbálja el is venni a kedvét tőle, sőt alantas mód meg is gátolja különböző okok miatt.”
 • 4. Rbar 2009. július 29. 23:34
  „Semmi pánik, egy parasztnak soha nem jó semmi. Ha esik, ha süt, ha fúj, minden rossz. Aztán mégiscsak előbbrejutnak, fejlődnek, gyarapodnak... Ha én nyitok egy boltot, de csődbemegy, mert nem jönnek a vásárlók, ki nem szarja le??? Nekem nem ad az állam támogatást, nem karol fel! Megfontolandó?? Tessék abbahagyni, mást csinálni! Nem nyavalyogni. <moderálva>”
 • 3. pancser 2009. július 29. 17:39
  „2-höz! Miért gond, ha az valaki ami? Miért kell rosszat sejtetően beszélni valakiről, mert éppen nem hivatalsegéd? Hivatali és vezetői helyekre néhány külvárosi kocsma egyes hangadóinak véleményétől eltérően általában az átlagnál magasabb tudású, intelligenciájú emberek kerülnek! Igen az ott gazdálkodók komoly pénzeket fektettek a földjeikbe, most mindez semmivé lett. Kártalanítás meg lassan megy, a földeket egy tartósabb vízborítás eliszapolja levegőtlenné teszi, évekre elronthatja!”
 • 2. zopika02 2009. július 29. 14:05
  „A képen a mosonmagyaróvári földhivatal főmunkatársa és fia látható. Jó helyen jó időben kell csak lenni. A többi jön már magától...”
 • 1. janika 2009. július 29. 13:22
  „Érdekes, hogy nem ide építik az EURÓ-VEGAS-t!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műjégpálya épülhet a gimnázium mögött

Mosonmagyaróvár - A Kossuth-gimnázium sporttelepén építene műanyag borítású, fedett műjégpályát egy… Tovább olvasom