Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Nyugatra mentik a gazdátlan kutyákat

Ausztriába és Németországba viszik a nyugati határ mentén gazdátlanná vált, gyepmesteri telepekre került kutyákat, hogy megmentsék őket az elaltatástól.

A mentésért állatonként tetemes összeget kell fizetnie az Animal Life szervezetnek.

Több száz kutyát mentett már meg az év első felében a nyugat-dunántúli gyepmesteri telepekről az Animal Life nemzetközi állatvédő szervezet.

Ezek az állatok az alapítvány nélkül vélhetően elpusztultak volna, hiszen a jogszabály szerint a gyepmesteri telepeken tizennégy napig tartják csak az ebeket, ezt követően pedig beadják az altató injekciót. A számos határ környéki kidobott kutya kizárólag akkor menekülhet meg, ha állatbarátok legalább ideiglenesen befogadják őket – mondja a mosonmagyaróvári Vincze Éva, az Animal Life magyarországi képviselője.

Már biztonságban: Vincze Éva néhány hete mentette meg ezt a városközpontban kóborló öreg kutyust.
Már biztonságban: Vincze Éva néhány hete mentette meg ezt a városközpontban kóborló öreg kutyust.

Az állatvédő szerint Magyarországon nagyon nehéz befogadókat vagy végleges gazdákat találni a kidobott jószágoknak, az öreg vagy beteg állat esetében pedig szinte lehetetlen. Éppen ezért a szervezet már évek óta Ausztriába és Németországba menti a kutyákat, ahol mindent elkövetnek, hogy megfelelő gazdát is találjanak számukra. Az osztrák állatvédők szerint elfogadhatatlan és egész Európában példátlan, hogy jogszabály írja elő a befogott állatok két hét utáni elpusztítását. Ennek megváltoztatására a szervezet tiltakozó akciót is indított. Az Animal Life a gyepmesteri telepekről hetente menti a kutyákat. A nyári időszak a legkritikusabb számukra, a telepek ilyenkor még inkább megtelnek a kidobott kedvencekkel, az állatvédők alig bírják. Már a szabadságolások első hetében 90 kirakott kutya helyzetét kellett megoldaniuk. Vincze Éva hozzátette: nagyban nehezíti a munkájukat, hogy a mosonmagyaróvári gyepmesteri telepen egy-egy kutya megmentése tetemes összeget emészt fel. Az állatok ugyanis csak azonosító csip behelyezése, a szükséges oltások beadása és okmányok kiállítása után vihetők külföldre. A költségek csökkentése érdekében felveszik a kapcsolatot az önkormányzattal.

Az osztrák állatvédők szerint elfogadhatatlan és egész Európában példátlan, hogy jogszabály írja elő a befogott állatok két hét utáni elpusztítását.
Noha az Animal Life Nyugat-Dunántúl több városából ment állatokat, az elmúlt hetekben – az egyébként egyre szűkösebb – kapacitásukat teljesen kimerítette a Mosonmagyaróváron talált beteg és sérült állatok mentése, kezeltetése. A környéken jelenleg is húsz kutya vár elhelyezésre. Vincze Éva szerint míg más településeken a helyi állatvédő szervezetek sokat segítenek a mentésben és az állatok elhelyezésében, addig ugyan Mosonmagyaróváron is működik a Menedék Állatvédő Alapítvány, ám kevésbé támaszkodhatnak a tevékenységére.

Vincze Éva hangsúlyozta: sokan a gyepmesteri telepet állatmenhelynek tekintik, pedig a kettő nagyban különbözik egymástól. Sokan a legkülönfélébb indokokkal vitetik el megunt kedvencüket a sintérrel.

Legutóbb például egy tizenkét éves, gerincsérült kuvaszt vitetett be a gazdája, mert nem akarta finanszírozni a gyógyítás költségeit. A szervezetnek ezt az állatot is sikerült megmentenie, ám Vincze Éva szerint az állatvédelmi törvénynek az ilyen eseteket is szankcionálnia kellene.

Olvasóink írták

 • 9. émi 2010. július 30. 22:16
  „Sziasztok!
  Slam! Egyetértek!
  Szerintem remek, hogy vannak, akik foglalkoznak egyáltalán ebben a nagy magyar valóságban az állatokkal. Önkéntes! segítők, magyarok!, akik az "acsarkodó osztrákokkal" együtt! próbálnak sokszor lehetetlen helyzetben is segíteni... Nem vagyunk egyformák, a lehetőségeink sem azok, de ha mást nem, hagyjuk őket dolgozni és ne a rosszat feltételezzük ab ovo!”
 • 8. Jakutika 2010. július 28. 09:56
  „Sziasztok!

  Sajnos én is olyan helyzetbe kerültem, hogy nem tudtam már tovább tartani a 70kg-os német dogomat. Panel lakásba költöztünk és oda mégse vihetem, ezért hónapokon keresztül kerestünk gazdát neki, semmi sikerrel. Mire az egyik ismerősöm megadta az Éva telefonszámát. Felhívtam és mondtam mi a gondom. Azt mondta kell egy kis idő mire egy ekkora kutyusnak gazdit találnak. Két nap múlva jött a telefon, hogy meg van a gazdi csináltassuk meg az útlevelet az állatorvosnál és jó helyre tudják vinni a házi kedvencemet. Hát ennyi. Magyarországon szinte lehetetlen a gazdi keresés. Külföldön lehet jó és gondos embereket találni. Nekem még mindig fáj a szívem a kutyámért, de remélem másnak is legalább akkora örömet okoz, mint nekünk.
  KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGET ÉVA ÉS NOVÁK PETI!”
 • 7. slam 2010. július 28. 09:21
  „Szerintem csakis egy dolog számít:
  Az osztrák alapítvány megmenti azokat az állatokat akiket a kedves, értelmes gazdáik kidobtak.
  Egy elhagyott állatnak nem számít, hogy magyar vagy osztrák, francia stb....
  Aki valaha fogadott be állatot, az tudja miröl beszélek.
  Sajnos az alapítványok anyagi keretei nagyon végesek. Kiváltképp ha egy másik országból kell állatot menteni.
  Sajnos az is tény, hogy ha az Animal Life nem lenne nagyon nagyon sok szebb sorsra érdemes állat pusztult volna már el.”
 • 6. RONIN 2010. július 26. 14:11
  „5. hozzászólás csurpi 2010.07.26. 13:23
  Köszönöm!
  Attila”
 • 5. csurpi 2010. július 26. 13:23
  „Ronin!
  vincze.e@t-online.hu
  tel:06209581025”
 • 4. RONIN 2010. július 26. 11:01
  „Sziasztok!
  Szeretném megtudni a hölgy elérhetőségét.
  Segítsen aki tud.
  Szeretnék én is segíteni!
  Köszönöm:
  Attila
  tamiatti@gmail.com”
 • 3. Settyke 2010. július 26. 10:31
  „1.Nem,nem ezekből lesz a virsli!Ezekből a szerencsétlen állatokból normális életet élő kutyák,macskák lesznek!Olyan életet élhetnek,amit itt,Magyarországon nem kapnak meg!Mert sok ember meggondolatlanul vesz kutyát,macskát,és ha jönnek a gondok,akkor a legegyszerűbb megoldás ha kirakja,vagy a sintérhez viszi!Holott ő a hibás,nem az a szerencsétlen állat!
  2.Nem acsarkodnak az osztrákok,hanem a tényeket közlik!Ugyanis ők dolgoznak nap mint nap ezekkel az alapítványokkal,és tapasztalatból mondják!Nem azt állítják,hogy nem tesznek semmit,hanem hogy kevésbé teszik oda magukat,mint a többiek!Ez nagy különbség!
  Én ha tehetem,inkább az Animal Life-nak utalok,mint a Menedék Alapítványnak..
  Amikor tudok,segítek én is a mentésben,és nagyon rossz érzés látni ezeket a szerencsétlen állatokat,hogy azt sem tudják mi történik velük,miért kellett eljönni a megszokott helyről,a megszokott emberektől,és nem értik miért kell teljesen új életet kezdeni akár 12 évesen..”
 • 2. timegabor 2010. július 26. 10:13
  „Tegnapeste tizkor jöttek ki az említett óvári Menedék alapítvány munkatársai és segítettek megfogni egy kiscicát amelyiki itt koborolt a lakótelepen. elhelyezték ideglenes gazdánál az éjszaka közepén úgyhogy nem értem miről beszélnek ezek az osztrákok. Acsarkodnak a magyarok ellen!”
 • 1. janika 2010. július 26. 08:58
  „Csak nemezekből lesz a virsli?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerű magzati szívhangfigyelő készülék a Karolina Kórháznak

Mosonmagyaróvár - Egy korszerű ikerfejes magzati szívhangfigyelő készülékkel és klímaberendezéssel… Tovább olvasom