Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Nyugalom és összefogás kellene

A Flexum Dolgozói Alapítvány, az rt. kisebbségi tulajdonosa szerint inkább nyugalomra és összefogásra, mintsem zavarkeltésre lenne szükség a Flexum Rt. és a város jövője érdekében.

Káros a nyilatkozatháború

A Flexum Rt. körüli újabb viharkeltés és nyilatkozatháború, amely az önkormányzati választások környékén törvényszerűen bekövetkezik, nem használ, sőt, kárt okoz a Flexumnak, nem használ a nyereségben érdekelt tulajdonosoknak, s a városnak sem – jelentette ki Orosz Sándor, a Flexum Dolgozói Alapítvány elnöke lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában, reagálva a volt Kötött-csónakház eladása kapcsán megjelentekre.
Az elnök leszögezte: nem a Flexum vezetőitől kell félteni a vagyont, mert ma ugyanazok vezetik az rt.-t, akik másokkal együtt ezt létrehozták, megőrizték, gyarapították.


Az eladás nem spontán ötlet

– A csónakház eladása nem spontán ötlet. A Flexum Rt. tulajdonosai – a többségi tulajdonos önkormányzat javaslata alapján – egy évvel ezelőtt meghatározták azokat az ingatlanokat, amelyeket értékesíteni kívánnak a fejlesztési célok megvalósítása érdekében. Így Nyitrai képviselő úr nem tarthatja meglepőnek az eladás tényét, mikor már egy éve tudott az elhatározásról, hiszen annak a képviselő-testületnek a tagja, amely a tulajdonosi jogokat gyakorolja. Tudjuk, hogy a botránykeltés, vádaskodás egy politikus számára rövid távon kifizetődő, mert egyfajta „népszerűséget" jelent, de a nyilatkozatháború eredményt nem hozhat – áll az alapít- vány levelében.
– Az önkormányzat gyakran besorolja a Flexum Rt.-t az egyszemélyes önkormányzati kft.-k közé, így rt.-nél is szeretné érvényesíteni politikai hatalmi struktúráját. A gond az, hogy a négyévente önkormányzati választásokkal gyakorolt lakossági demokrácia után négyéves szünet következik, és így számottevő lakossági kontroll nélkül egyre keményebb képviselői hatalomgyakorlást tapasztalunk. Mi mással lehetne magyarázni, hogy az rt.-n belüli – jogszabályokon nyugvó – tulajdonosi demokráciát néhányan nehezen viselik.

Közös érdek a turisták megtartása

– A Flexumnak és a tulajdonosoknak, köztük a kisebbségi tulajdonos dolgozói alapítványnak is érdeke, hogy – más városokhoz hasonlóan – mindent megtegyenek a helyi idegenforgalom, a turisták megtartásáért. Arra kell törekedni, hogy a város ne csak az átmenő forgalom eszköze, hanem célállomása legyen. A vonzerőt elsősorban a termálfürdő és az erre települt szolgáltatások jelenthetik. A Flexum Rt. önerőből vagy külső
tőke bevonásával készült beruházásai messzemenően ezt a szempontot tükrözik, akár a bevásárlóközpontra, akár a termálfürdő főbejáratára gondolunk.

– A médiában kevesebb szó esik az eredményekről, viszont bőven jut hely a vádaskodásoknak. A Flexum Rt. ettől függetlenül teszi a dolgát, mert például az önerőből épült, közel 30 millió forint értéket képviselő – új – szauna megvalósítása is ezt bizonyítja.

A befektetők bizalma elveszthető

– A Flexum a jövőben is mindent meg kíván tenni a termálfürdőbe látogató helyiek és a turisták jobb kiszolgálásáért. Ehhez a munkához elsősorban nyugalom, kiszámíthatóság és kiegyensúlyozott környezet szükséges, hogy a külső befektetők bizalma és a Flexummal közös vállalkozási szándéka megmaradjon. A befektetői bizalom megtartásával a Flexum Rt. megtöbbszörözheti a fejlesztésekre rendelkezésre álló pénzt, és ennek a folyamatnak a fenntartása nemcsak a nyereségorientált Flexum Rt.-nek, hanem az egész városnak is érdeke.
– A turisták száma véges, és mindenki érezheti, hogy városunkban jelentősen csökkent az idegenforgalom. Mosonmagyaróvár korábbi ismertségi-helyzeti előnyét elveszítheti, hisz más városok önkormányzatai olyan jelentős beruházásokkal segítik az idegenforgalom fejlesztését, a különböző pihenő- és szabadidőközpontok kialakítását, hogy ez komoly konkurenciát jelent.
– El kell fogadni, hogy a Flexum Rt. a város érdekében dolgozik és nem ellene. Az rt.-nek és a többségi tulajdonos önkormányzatnak – beleértve a megválasztott képviselőket is – azt kell bizonyítaniuk, hogy együtt, az erőket összegezve mit tudnak tenni a városért – szögezi le az alapítvány állásfoglalása.

Korábban:

Tiszteletdíjakról, jövőtlenségről, magánvagyonról (2002-07-19) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindent az adózók kényelméért

A Mosonmagyaróvár környéki adózók ezentúl új helyen, kulturáltabb környezetben intézhetik… Tovább olvasom