Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nyomrögzítők: Akiknek mesél a helyszín

Ők azok, akikkel csak egy-egy tragédia, vagy egy bosszúságot okozó koccanás során találkoznak a közlekedők és akikről az autósok általában azt gondolják, hogy szándékosan akadályozzák a forgalmat órákon keresztül.
A baleseti helyszínelők munkája igen fontos a szerencsétlen történések pontos okainak és felelőseinek felderítése és az esetleges további hasonló esetek megelőzése érdekében. Rácz Tamás hadnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság baleseti helyszínelője hat év alatt már több száz közlekedési balesetnél mérte a féktávot, rögzítette a nyomokat és rekonstruálta az eseményeket.
– Helyszíneléskor rendkívül fontos a precíz és alapos munka, hiszen az adott helyszín csak egyszer létezik, ezért minden apró részletet fel kell jegyeznünk, főként a sérüléssel vagy halállal járó esetnél. Az autósok sokszor nem is értik, hogy miért zárjuk le hosszabb időre az utat. A baleset bekövetkezte után igyekszünk minél gyorsabban kiérni és biztosítani a helyszínt. Gyakorta előfordul, hogy mi vagyunk ott elsőként, a mentők és a tűzoltók előtt. Ilyenkor első az élet- és vagyonmentés, majd azt követi a helyszíni szemle – mondta el a fiatal hadnagy.

– Rögzítjük a nyomokat, anyagmaradványokat és minden olyan jelet, ami a balesettel kapcsolatos lehet – avat be a munka részleteibe Rácz Tamás hadnagy. – A talált nyomok és a szemtanúk, illetve a baleset részeseinek elbeszélése sokszor ellentmondást rejt. A balesetek okozói gyakorta számukra kedvező történeteket találnak ki az ütközési hellyel vagy a sebességükkel kapcsolatban. Számos esettel találkoztunk már, amikor a kártérítés miatt az autósok olyan rongálódásokat is jegyzőkönyvbe akartak vetetni, amik a balesettel egyáltalán nem függenek össze. Amikor ittasság gyanúja merül fel, a sofőrök sokszor azt próbálják előadni, hogy nem is ők vezették az autót, hanem egy ismeretlen stopos, aki a baleset után elfutott. Gyakran előfordul, hogy mire kiérünk, mindenki elmegy a helyszínről, vagy egyáltalán nincsenek szemtanúk, illetve a baleset minden résztvevőjét kórházba szállítják és csak hetek múlva tudjuk kihallgatni őket. Ilyenkor csak a hátrahagyott nyomok alapján tudjuk rekonstruálni az esetet, így nagyon fontos, hogy felkészültek legyünk és tudjuk megszólaltatni a helyszínt.

Ha kisgyerek az áldozat...

– Bár szinte nap mint nap találkozunk tragédiákkal, vannak esetek, amiket nagyon nehéz feldolgozni. Ilyen például, amikor kisgyermek az áldozat. Legmegrázóbb élményeim egyike volt az a baleset, ami a közelmúltban történt az autópályán. Egy kisbusz miután felborult, átszakította a szalagkorlátot és a szembejövő oldalon frontálisan ütközött egy autóval. A kisbuszban utazó négytagú családból a két kisgyerek és az édesanyjuk a helyszínen meghalt. Előfordult olyan eset is, amikor a sztráda mentén egy vízzel teli árokban a tűzoltókkal közösen egy leszakadt végtagot kerestünk hosszú időn keresztül, amit végül megtaláltunk és „tulajdonosa" után vittünk a kórházba. Nem szívesen emlékszem vissza a dunakiliti motorostalálkozókra sem, hiszen minden évben történtek ott – nemegyszer halállal végződő – bukások.
– Munkánkat nagymértékben hátráltatja, hogy az emberek nem igazán tudják, miként viselkedjenek egy balesetnél. Fontos, hogy megőrizzék a helyszín eredetiségét és ne nyúljanak semmihez. A baleset részesei általában együttműködők, a közlekedők pedig megértők. Vannak azonban kivételek is, mint például az az autós, aki nemrég a bóják és a rendőri irányítás ellenére behajtott a lezárt helyszínre, összetaposva a nyomokat. Gondot okoznak a bámészkodók is, akik a helyszín mellett elhaladva lelassítanak vagy meg is állnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolok és németek létesítenék

Az Európai Unióban az összes energiahasznosításon belül hat százalékot képvisel a megújuló energia.… Tovább olvasom