Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Nyolcvanöt zsidó emlékhelye

1944 őszén Budapestről indult az a halálmenet, melyben huszonnégyen Ásványráró határában betegen, legyengülve vesztették életüket. Nekik, valamint a szigetközi településről Auschwitzba deportáltaknak és a korábban itt elhunyt zsidóknak állít emléket a tegnap újraavatott temető.

A legfiatalabb ásványrárói, akit Auschwitzba deportáltak, a négyéves Glatter Róbert, a leg- idősebb a 81 éves Epstein Lázárné volt. Hitközségi adatok szerint a szigetközi településről huszonhat zsidót hurcoltak haláltáborba, közülük huszonketten soha nem térhettek haza. Négy ásványrárói család, mely nem menekülhetett a koncentrációs tábor pokla elől: Epstein, Deutsch, Flaschner és Glatter.

Prof. dr. Szita Szabolcs, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont igazgatója elmondta: Ásványrárón 1930-ban negyvenhét zsidó élt, az 1941-es népszámláláskor már csak harminchárom.

1944-ben a fővárosból nyugatra indult az a halálmenet, melyben huszonnégyen Ásványráró határában legyengülve, betegen életüket vesztették. Őket a faluba hozták, itt temették el, ám már nem volt, aki nekik emléket állítson. Csak közel hét évtized után.

Emlékfalat avattak az itt elhunyt és innen Auschwitzba deportált zsidók tiszteletére.
Emlékfalat avattak az itt elhunyt és innen Auschwitzba deportált zsidók tiszteletére.


Pannonhalma, Darnózseli után Ásványrárón avatták újra az egykori zsidó temetőt. Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke tájékoztatása szerint Győrasszonyfán is folyamatban van a temető felújítása. A szigetközi településen a helyi önkormányzat és a zsidó hitközség szándékai találkoztak, az emlékhely kialakításához támogatást nyertek.
– A zsidó temető újraavatása példaértékű, mert a szeretet és a múlt tisztelete miatt jöhetett létre. Mert vannak emberek, akik nem hagyják a feledés homályába merülni az ősök tiszteletét. Emléket állíthattunk azoknak az embereknek, akiknek eddig nem gyúlhatott fény a sírjánál és nem kerülhettek rá a szeretet és az emlékezés virágai – hangsúlyozta Tatainé Popp Rita polgármester.

Deutsch Róbert, a rabbitestület vezetője arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy többek közt Mosonmagyaróváron, Rajkán, Téten, Győrszemerén voltak nagyobb zsidó hitközségek, az ásványrárói fiókhitközségként működött egy imaházzal.

A most újraavatott temető emlékhelye a már említett huszonkét haláltáborba hurcolt és ott elhunyt helybeli, valamint a huszonnégy itt életét vesztett deportált mellett további harminckilenc ember előtt hajt fejet. Ők azok, akiket 1897 és 1944 között az ásványrárói temetőben helyeztek örök nyugalomra. „A régebbi sírok eltűntek, a köveket elhordták. Emléküket azonban nem lehetett elhordani, nem felejtjük el őket, 39 név most már az emlékfalon, gránittáblába vésve olvasható" – hívta fel a figyelmet Villányi Tibor. Az emlékfalba egyébként régi sírok maradványait is beépítették.

– A XX. század rémségének üzenete mellett figyelmeztet ez a hely: a szeretetre, a gyűlölet elleni fellépésre – fogalmazott továbbá prof. dr. Szita Szabolcs.

Olvasóink írták

  • 2. 01010 2011. november 28. 21:24
    „Ásványrárón az elsüllyedt beton barkánál - hajónál többen hunytak el a 2 v.h. ban uszóakna miatt.
    Igaz ők "munkaszolgálatosak" voltak """csak""" :(”
  • 1. fityesz 2011. november 28. 20:07
    „Segélyezetteknek ilyen emlékművet állítani a mai pénzhiányos időkben felelőtlenség.Magyar embereknek ki állít ilyet akik a háborúkban estek el?Kétféle mérce létezik?Ásványrárón mindenki tapsolt ennek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az irodaház

Több mint 90 millió forintból újították fel az Erkel utcai irodaházat. Tovább olvasom